
10 Leugens die je Dik & Ziek Maken
Van jongs af aan wordt ons van alles wijs gemaakt wat later helemaal niet waar blijkt te zijn. De eerste leugen die me ooit werd verteld, was dat Sinterklaas bestaat. En dan heb ik het niet over de Heilige Nikolaas van Myra, die wel degelijk bestaan heeft. Deze leugen wordt immers door bijna iedereen in stand gehouden. Niet alleen je ouders doen mee aan deze leugen, maar ook het nieuws, bedrijven en de regering. Alles wordt eraan gedaan om de magie niet te verbreken. Het is buitengewoon naïef te denken dat het hierbij ophoudt. Eigenlijk zouden we vanaf deze tijd de dingen die ons verteld worden automatisch in twijfel moeten trekken. Maar een leugen is comfortabeler dan de waarheid, dus de meeste mensen nemen nog steeds alles aan voor zoete koek.
In dit artikel wil ik me richten op tien leugens die ons dik en ziek maken. Zodat we net als met Sinterklaas eindelijk onze ogen kunnen openen en kunnen zien dat wat er gezegd wordt niet waar is. Het zou een vrij kort artikel kunnen zijn waar ik verwijs naar al mijn artikelen over het Voedingscentrum, want hierin staat al gemeld waarom je niet volgens de Schijf van Vijf zou moeten eten. Ik wilde een “kort” artikel schrijven die puntsgewijs de leugens afgaat die ons dik maken, maar dit voornemen is toch niet gelukt.
Leugen 1
Vlees is Ongezond Je Hebt Een Hoger Kans Op Diabetes Type 2
Vlees is juist heel gezond! In vlees zitten alle nutriënten die we nodig hebben om een gezond en sterk lichaam te krijgen en behouden. Dat gezegd hebbende is er ook geen enkel solide bewijs binnen de voedingswetenschap dat vlees slecht voor ons zou zijn. Wat je moet onthouden is dat wanneer iemand een bewering doet, dat deze dat dan ook moet staven met bewijs. En laten ze dat nu niet kunnen. Neem als voorbeeld de bewering van o.a. het Voedingscentrum dat je een risico op diabetes type 2 hebt wanneer je vlees eet.
Risico is een oorzaak en gevolg statement, wat het suggereert, is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik vis ga eten, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van vis en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van vis en hart- en vaatziekten. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:
Tijdens Oud & Nieuw raken er veel mensen gewond door vuurwerk, en worden er veel oliebollen verkocht. Dus als we stoppen met de verkoop van oliebollen zullen we een daling zien qua vuurwerkslachtoffers.
Nee, dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden die meewegen in de uitkomst, waardoor je dit niet kunt stellen.
Diabetes type 2 en prediabetes worden namelijk niet zoals gedacht veroorzaakt door insuline resistentie, maar door chronisch verhoogde bloed glucose. Het is dus zaak dat je niet langer je bloedsuiker verhoogt. Wat verhoogt je bloedglucose? Juist, suiker! En dan heb ik het niet alleen over geraffineerde suiker, maar ook suiker in de vorm van koolhydraten, zetmeel, fruit etc.
Vlees verhoogt je bloedsuiker niet, dus hoe kan vlees in verband worden gebracht met diabetes type 2? Het antwoord: dat kan niet.
Leugen 2
Koolhydraten Zijn Noodzakelijk & Gezond
Aangezien ons lichaam zelf glucose kan maken door een proces wat gluconeogenisis heet, hebben we geen suiker nodig van buitenaf. Dus Koolhydraten zijn niet noodzakelijk en aangezien er geen voedingsstoffen inzitten die we op kunnen nemen zijn ze ook niet gezond. Granen, brood, pasta’s et cetera zijn dus niet nodig in ons dieet. Ze maken ons alleen maar dik. Granen tasten ook nog eens de darmwand aan, zeker de ongepelde ‘gezonde hele granen’ aangeraden door hetzelfde Voedingscentrum.
En wat eet je vaak bij je (koolhydraten) suiker? Juist, vet. De combinatie vet en suiker, die de voedingsindustrie al lange tijd graag combineert, is voor ons verslavend. Hiermee activeer je ook nog eens de Randle Cyclus, een fysiologisch mechanisme om vet op te slaan. Je wordt dus wel degelijk dik wanneer je vet en suiker combineerd. Dit wordt dankzij het Westerse dieet chronisch geactiveerd, waardoor ons lichaam continu geïnflammeerd is, en daar komen problemen van…
Leugen 3
Eet 200 gram fruit per dag
Het fruit zoals wij het kennen is genetisch gemanipuleerd en helemaal niet natuurlijk meer te noemen. In fruit zit veel suiker en is dus net als koolhydraten niet nodig in ons dieet. Wees niet bang dat je een vitamine C tekort oploopt wanneer je al je fruitsuikers uit je dieet schrapt. Je loopt geen kans op scheurbuik wanneer je geen koolhydraten eet, dus fruit kun je gewoon laten staan. Het zijn namelijk veredelde snoepjes.
Leugen 4
Groente zijn Noodzakelijk & Gezond
Groente zijn niet noodzakelijk , en veel ervan is verre van gezond. Groentes bevatten antinutriënten die de opname van voedingsstoffen blokkeren.
De plant wil namelijk niet gegeten worden, maar kan niet wegrennen zoals dieren dat kunnen. Om zichzelf te beschermen tegen vraat creëert de plant daarom gifstoffen. Als mens merk je daar niet altijd acuut wat van, maar dat betekent niet dat je op de langere termijn geen problemen krijgt. Nierstenen bijvoorbeeld zijn geen pretje…
Leugen 5
Calorieën In Calorieën Uit
Wanneer er gesuggereerd wordt dat wanneer iets geen calorieën bevat, dit ook niet in staat is om gewichtstoename te veroorzaken is fundamenteel onjuist. Je wordt niet noodzakelijkerwijs dik van voeding met meer calorieën. Ons lichaam is een zeer complex en hormonen spelen een enorme rol bij het al dan niet verliezen van vet. De bewering ‘calorieën in calorieën uit’ gaat voorbij aan het feit dat ons lichaam complexer in elkaar zit en het niet terug te brengen is tot een machine. Wanneer je een uitgebreide uitleg wilt over waarom calorieën tellen nutteloos is, kun je mijn artikel hierover lezen.
Leugen 6
Dierlijk Vet Is Ongezond En Maakt Dik
Dit alles was gebaseerd op een hypothese (let op: hypotheses zijn theorieën en hoeven niet gestaafd te zijn met wetenschappelijk bewijs) van Ancel Keys. Hij beweerde dat verzadigde vetten en cholesterol hartziektes veroorzaken. Deze hypothese is tot vandaag de dag niet bewezen. Sterker nog, deze hypothese is ook al lang geleden ontkracht. Helaas is dit geloof diep geworteld in ons mensen, omdat deze leugen gepropageerd wordt door instellingen die doen alsof deze hypothese op waarheid berust. Vooral vrouwen vallen slachtoffer aan de leugen dat verzadigd vet je dik maakt, en raken onder anderen hierdoor hun gal kwijt. We zouden allemaal juist meer dierlijk vet in ons dieet moeten integreren. Vooral vrouwen hebben dit juist heel hard nodig. Daarom heb ik ook een blog geschreven over hoe je juist meer dierlijk vet kunt toevoegen aan je dieet.
Leugen 7
Zaden oliën Zijn Een Gezond Alternatief
Dit sluit aan bij de voorgaande leugen, want de zadenoliën werden als alternatief op dierlijk vet aangereikt. Plantaardige oliën zijn toxisch en ranzig (vaak zijn ze al ranzig wanneer ze bij de supermarkt in het schap staan) en slecht voor onze gezondheid. Je kunt deze oliën beter gebruiken waarvoor ze ook bedoeld zijn, het smeren van scharnieren van bijvoorbeeld je deuren en het branden van olielampen. Mocht je meer willen weten over de geschiedenis van plantaardige oliën, zoals margarine en waarom dit zo schadelijk voor ons is, heb ik hier alle artikelen gebundeld zodat deze makkelijk hier te vinden zijn.
Leugen 8
Het Slechte Cholesterol
Ook deze sluit aan bij de voorgaande leugens over vet. Kort gezegd is er geen goed of slecht cholesterol. In het beste geval wordt cholesterol verkeerd begrepen en uitgelegd, in het slechtste geval weten ze dat het niet klopt en blijven ze het toch op de verkeerde manier verkondigen (vanwege allerlei belangen). Wil je weten hoe het echt zit met cholesterol? Lees dan hier een artikel erover die uitlegt hoe het nu zit met cholesterol.
Leugen 9
Voedings “wetenschap” Kan Ons Informeren
Helaas is dit niet mogelijk. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een random crossover study te doen, waarbij wordt gekeken naar het effect van hoog versus laag plasmacholesterol gedurende de hele levensduur. De reden is simpel, wanneer een persoon eenmaal een leven heeft gehad, kan hij niet als crossover nog een levensduur hebben om te zien of de tweede levensduur langer is.
Het is ook niet mogelijk om elke andere variabele te controleren die mogelijk een rol kan spelen, gedurende de levensduur van die persoon. Het is niet haalbaar, en zelfs als het haalbaar is, is het niet ethisch om het leven van mensen als experiment te gebruiken. Ethische commissies zullen het niet toelaten. Daarom is er nog zoveel onenigheid over wat de juiste voeding voor mensen is. Je kunt dus eigenlijk geen voedingswetenschap bedrijven, omdat je deze vragen niet definitief kunt beantwoorden met behulp van de meest ideale wetenschappelijke methode.
Wil je meer weten over waarom voedingswetenschap ons niet kan informeren? Lees dan het artikel hierover hier. ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’.
Leugen 10
Van Sporten Val Je Af
Met krachttraining kun je je lichaam ‘tonen’ en ook wat afvallen, maar voor het grootste gedeelte is het toch afhankelijk van voeding. Van duurtraining val je overigens niet af, je bent alleen maar je lichaam aan het uitputten en beschadigen. Dus hardlopen bijvoorbeeld zou ik zeker niet aanraden. Het belangrijkste is je dieet en daarbij kun je als je wilt nog gaan sporten, om krachtig en flexibel te blijven.
Dat waren de 10 leugens die je dik maken, die ik kon bedenken, heb jij er nog eentje? Laat deze hieronder achter! hieronder weten!
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.