AD Artikel Misinformatie over Voeding

AD Artikel Misinformatie over Voeding

januari 28, 2023 0 Door Veerle

Op zaterdag 14 januari stond er weer een plantaardig propaganda artikel met een expert in de hoofdrol in de krant. Deze kwam ik pas 23 januari per toeval tegen op Facebook. In het artikel komt er veel gevaarlijke informatie van een plantaardige diëtist. Dus het leek me weer tijd om uiteen te zetten wat er niet klopt met onderbouwing.

Hieronder ga ik met jullie het artikel doorlezen en laten zien wat er niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik een foto van het betreffende kranten artikel wat je hier kunt lezen. Voor het geval het artikel achter een betaalmuur verdwijnt, in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…

Het Artikel

 ‘Begin met een paar dagen per week geen vlees eten’

Aangezien de meeste mensen al veel te weinig vlees en dierlijk vet eten, zou het de aanbeveling moeten zijn dat mensen méér vlees zouden moeten eten. En dan heb ik het niet over bewerkt vlees, zoals boterhamworst, maar over rood vlees en vet. Van de koe, het lam, geit et cetera in onbewerkte staat.

Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groente en minder vlees. Lobke Faasen, een plantaardige diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt.
Sara Luijters

Reizende Strijdster Anti nutrient Oxalaten in Spinazie Zie je hoe de journalist je hier al gelijk al stuurt? Ze stelt hier direct dat het eten van groente en minderen van vlees een gezonder en bewustere keuze is. Laat de werkelijkheid nu net het omgekeerde zijn. Groentes zitten namelijk bomvol antinutriënten die de opname van voedingsstoffen blokkeren. Binnenkort zal een artikel online komen, waar ik over dit onderwerp uitvoerig inga. Vlees bevat overigens geen antinutriënten en de voedingsstoffen die daar inzitten zijn  mede daardoor dus wel goed opneembaar.

 

Waarom moeten we minderen of stoppen met het eten van vlees?

Dat moeten we dus niet, we eten al zoals gezegd te weinig vlees en groente waar anti nutriënten inzitten die opname van voedingsstoffen blokkeren. In wezen zijn veel mensen ondervoed. En ondervoeden mensen hoeven er niet dun uit te zien, ook dikke mensen kunnen ondervoed zijn.

,,Momenteel is 60 procent van onze eiwitten van dierlijke oorsprong en 40 procent plantaardig. Die cijfers moeten volgens de Green Deal, het EU-programma voor een klimaatneutraal Europa, tegen 2030 zijn omgedraaid.”

 Waarom zoude we deze percentages om moeten keren? Waarom zouden we inferieure eiwitten van plantaardige producten moeten eten? Ons lichaam neemt de eiwitten (en vele andere vitamines en mineralen) uit vlees vele malen beter op dan eiwitten uit plantaardige producten. En hoe redt dit het klimaat? Waarom zouden we klimaatneutraal willen zijn? Wat is eigenlijk klimaatneutraal en wat heeft

Dieet en ideologie Reizende Strijdster Plantaardige Voeding

dit met optimale voeding van de mens te maken? De Expert Lobke Faasen stelt dit als voldongen feiten en hoeft dus geen uitleg te geven. Dat het hele klimaatverhaal een ideologie is en niet gestoeld is op de realiteit wordt uiteraard niet genoemd. Met plantaardig eten gaan we de planeet zeker niet redden.

Het is namelijk niet beter voor mens, dier en milieu om geen vlees meer te eten en alleen nog maar plantaardige voeding te consumeren. Je richt hiermee juist meer schade aan.  Pesticide en ander gif, uithongering van mensen, uitputting van de aarde, en je doodt alsnog miljarden dieren wanneer we allemaal plantaardig zouden eten. Alleen omdat je het niet op je bord ziet liggen betekent niet dat er geen dieren dood zijn gegaan voor je eten.

Oh ja ik zou het bijna vergeten: als ze je emotioneel chanteren met (valselijke) argumenten die niets met VOEDING te maken hebben, zoals hierboven, weet je hoe laat het is. We hebben het namelijk over ideologie als een artikel over dieet niet enkel gebaseerd is op wat de beste en gezondste VOEDING is voor ons.

“Minder vlees eten is heel hard nodig voor het klimaat, maar ook beter voor je gezondheid.”

 Zoals gezegd gaan we het klimaat niet redden met het eten van plantaardige troep. Wat er wel gebeurt is dat we hiermee onze gezondheid schaden en de zakken van multinationals vullen. Op veganistische/plantaardige producten zit namelijk een veel grotere winstmarge dan op vlees. Daarom zijn al die grote vleesbedrijven heftig in plantaardige vleesvervangers aan het investeren. En wat dacht je van al die winst op zieke mensen die de farmaceutische industrie kan behalen? Dit is nog een reden om geen vlees uit de supermarkt te kopen. De supermarkten zullen namelijk voorop lopen met hun zogenaamde deugdzaamheid door vlees uit de schapen te weren.

Ga naar je lokale boer en steun hen. Hierdoor kunnen we er hopelijk voor zorgen dat we in de toekomst überhaupt nog vlees kunnen kopen. Het is ook nog eens beter vlees, vaak voordeliger, en de dieren hebben een beter leven gehad.

“ Het overgrote deel van de mensen eet nu nog drie keer per dag vlees, maar te weinig voedingsvezels: een voedingsstof die uitsluitend voorkomt in planten en heel gezond is, met name voor de darmflora.”

 Hoe zijn vezels gezond? Welk bewijs is hiervoor? Op welke manier zijn vezels voedingsstoffen? Dat zijn zo van die vragen die De Expert Lobke Faasen niet beantwoordt. Net als het Voedingscentrum wordt hier in dit artikel ook geen enkele poging gedaan gemaakte beweringen te onderbouwen. Vezels zijn namelijk geen voedingsstoffen. Het zo noemen betekent niet dat het een voedingsstof wordt. Uit onderzoek blijkt trouwens  het tegenovergestelde waar te zijn. Mensen die problemen met hun darmen hadden gingen juist vooruit toen ze vezels uit hun dieet schrapte. De conclusie hieruit is dus dat het beter voor je darmen is om geen vezels te eten.

Reizende-Strijdster-Voedingscentrum“Het consumeren van veel dierlijke producten en zuivel draagt ook bij aan een verhoogd cholesterol en dus aan een grotere kans op hart- en vaatziekten.”’

Hier zie je heel goed dat De Expert Lobke Faasen een spreekpop van het Voedingscentrum is, wat op hun beurt weer een spreekbuis van ‘Big Food’ zoals Unilever is. Cholesterol neerzetten als iets inherent slechts toont wederom aan hoever de opleiding tot diëtist qua informatievoorziening onbetrouwbaar is (persoonlijk heb ik het vermoeden dat dit met opzet gebeurt) Cholesterol wordt door je lichaam aangemaakt en is essentieel voor meerdere processen in je lichaam, zoals het maken van je sekshormonen, vitamine D, je hersenen et cetera.Bovendien is het niet zo dat wanneer je geen cholesterol meer eet, je geen last hebt van een “verhoogd” cholesterol. Ook veganisten kunnen hier namelijk last van hebben. Het is dus niet iets wat  je oplost met dieetverandering.

Het woordje kans is net als het woordje risico een oorzaak- en gevolg statement. Dit suggereert wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik geen cholesterol meer eet, mijn individuele kans oftewel mijn risico op hart- en vaatziekte afneemt.Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het cholesterol het directe gevolg, in dit geval het verkleinen van het risico/ de kans op hart- en vaatziekte. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie.
Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

Op de markt liggen de prijzen van producten lager dan in de supermarkt, maar op de markt heb je wel meer kans op een vogel die op je hoofd poept dan in de supermarkt. Verhoog de prijzen dus van de producten op de markt, dan verlaag je de kans op vogels die op je hoofd poepen.

Nee dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering geen bronvermelding staan. Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseert kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Hoe pak je minderen met vlees aan?

Dat doe je niet, want vlees is essentieel voor onze gezondheid, er zitten vitamines en mineralen in die nergens anders te vinden zijn of goed op te nemen zijn. Om er maar een paar te noemen: Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K, Folaat, Heemijzer, Fosfor, Kalium, Zink, Selenium, proteïne, Choline, Omega2. Dus als je gezond wilt blijven, dan is het noodzakelijk voor ons om vlees en dierlijk vet te eten.

Plant based meat (fabriek) Reizende Strijdster Plantaardig eten,,Begin met een paar dagen per week geen vlees meer te eten. Vervang je vleesbeleg op brood en kook vaker met vleesvervangers.”

 Vleesvervangers zijn een heel slecht idee. Deze zitten onder andere vol schadelijke zadenoliën en zijn dus zeer ongezond voor je als mens om te consumeren. En sinds je zo dol bent op het klimaat, als er nou iets echt slecht is voor het klimaat, dan is het wel de monocrop, transportindustrie en fabrieken die nodig zijn om deze zogenaamde “vleesvervangers”  te maken.

,,Of maak er een challenge van: leg de lat tijdelijk heel hoog door een maand volledig plantaardig te eten. Daarna kijk je wat haalbaar is voor jou, welke elementen je bevallen en je dus voort wilt zetten. Kun je prima zonder vlees, maar wil je niet helemaal zonder kaas, yoghurt of eieren, dan breng je die producten weer terug in je menu.”

Het is niet haalbaar voor mensen om geen vlees meer te eten op de langere termijn, want je loopt onvermijdelijk tegen tekorten aan. Misschien voel je je die eerste maand goed of misschien zelfs beter dan daarvoor, maar dat is van korte duur (al kan het jaren duren voordat mensen klachten ontwikkelen). De reden dat je je beter voelt is omdat je de Randle Cyclus niet langer activeert. Je hebt namelijk dierlijk vet uit je dieet geschrapt. Dierlijk vet is echter essentieel en uiteindelijk loop je op een plantaardig dieet tegen tekorten aan. Dan ben je qua gezondheid verder van huis dan toen je begon.

Moetje extra vitamines slikken?

Vitamine B12 is een voedingsstof die de dieren in de vee-industrie als supplement krijgen, dus waar je bij het eten van weinig vlees of bij een volledig plantaardig dieet een tekort aan kunt krijgen. Twee keer per week een B12-supplement van 1000 microgram of dagelijks 100-250 microgram slikken volstaat dan.”

De Expert Lobke Faasen is van het generaliseren, wat vaak gebeurt in deze context om kracht bij te zetten. De koeien die in megastallen staan krijgen het omdat ze niet buiten staan. De koeien die ik eet krijgen dit helemaal niet. De meeste mensen geloven helaas zo’n bewering direct, aangezien deze steeds hardnekkig herhaald wordt.  Als je als mens een B12 tekort hebt, dan eet je inderdaad zoals gezegd te weinig vlees. Het zit er van nature in en het wordt er niet altijd als supplement aan toegevoegd zoals De Expert Lobke Faasen hierboven beweert.

Supplementen zijn sowieso geen goed idee, hierover heb ik ook een blog geschreven. Waarom zou je trouwens supplementen slikken, wanneer je het gewoon uit je voeding kunt halen?  En hoe is plantaardig eten gezond, wanneer je supplementen nodig hebt?  Vitamine B12 is namelijk niet het enige waar je tekorten in oploopt met het dieet dat De Expert Lobke Faasen aanraadt. De volgende stap na het plantaardig dieet is volgens mij het supplement dieet. Eet niets meer, maar wordt een supplementariër!

 Hoe vervang je voedingsstoffen als eiwitten en ijzer, die in vlees voorkomen?

Die zijn onvervangbaar, in vlees zitten de meest opneembare vormen van vitamines en mineralen. Het is een pakketje volledige voeding, de ware Superfood. Het lichaam prefereert dit, omdat het zo goed op te nemen is. Jij hebt toch ook geen zin om iets omslachtig te doen als het ook gemakkelijk kan? Het lichaam is hierin hetzelfde, het heeft wel iets beters te doen.

Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat we 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht consumeren, terwijl aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 0,8 gram eiwit is. We consumeren dus 50 procent meer eiwit dan ons lichaam nodig heeft.

Ten eerste zie je hoe De Expert Lobke Faasen verblind wordt door vermeende autoriteiten. Het RIVM zegt het, dus dan moet het wel waar zijn. Hoe het RIVM dit berekend heeft, dat weet ik niet. Ze staan niet bekend om het geven van openheid van zaken. Dus ik gok dat dit ook gewoon iets is wat je aan moet nemen, en dat ze niet de behoefte voelen zich te verklaren (Appeal To Authority).

De gemiddelde Nederlander consumeert echter veel te weinig eiwitten en niet te veel zoals hier beweerd wordt. Ook mis ik nuance in dit stuk over welke eiwitten De Expert Lobke Faasen het heeft, het ene eiwit is namelijk het andere niet, dierlijk eiwit is superieur aan een plantaardig eiwit. Het bevat geen antinutriënten en wordt door het lichaam dus goed opgenomen.

 Eiwitten zitten niet alleen in vlees en Zuivel, maar ook in noten en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen.”

De Expert Lobke Faasen vergeet hier even bij neer te zetten dat je belachelijk veel noten, kikkererwten en linzen moet eten om maar in de buurt te komen van de eiwitopname wanneer je een stuk vlees eet.

 ,IJzer kun je heel goed halen uit donkergroene groenten, zoals boerenkool, veldsla, paksoi en spinazie, maar ook uit spruitjes, broccoli, peulvruchten en tofu, noten, zaden en pitten en volkoren graanproducten.

Heb ik al genoemd dat groentes antinutriënten bevatten en inferieur zijn aan vlees? Bijvoorbeeld Oxalaten. Wanneer je nierstenen geen pretje vindt zou ik het advies van De Expert Lobke Faasen negeren en je ijzer gewoon halen uit vlees. Ijzer is niet heel goed uit donkergroene groente te halen. Er zit Non-Heemijzer in, een zeer slecht op te nemen vorm van ijzer. In vlees zit heemijzer, wat voor ons lichaam juist zeer goed op te nemen.

Reizende Strijdster Veerle Ritstier 86 kiloHet beste kun je de ijzerrijke groenten combineren met iets wat rijk is aan vitamine C, zoals fruit en andere groenten, omdat dit de ijzerproductie boost. Ontbijt bijvoorbeeld met havermout met fruit of met een groene smoothie met plantaardige melk.”

Het adviseren van fruit voor vitamine C toont aan wat de kwaliteit van de opleiding tot diëtiste is en hoe kundig deze expert is. Ook zie je duidelijk dat er niets geleerd wordt over fysiologie en de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Ik zal uitleggen waarom ik dit zeg. Neem bijvoorbeeld een sinaasappel, daar zit inderdaad vitamine C in.

Weet je wat er nog meer in een sinaasappel zit? Suiker, heel veel suiker. En laat dit er nou voor zorgen dat de vitamine C niet opgenomen wordt door het lichaam. Het lichaam geeft voorrang aan de suiker en hierdoor wordt de opname van vitamine C dus geblokkeerd. Het is bizar dat De Expert Lobke Faasen, een gecertificeerd diëtiste, hier niet van op de hoogte is. Vitamine C is overigens geen issue wanneer je het carnivoordieet volgt, er zit vitamine C in vlees en wanneer je geen koolhydraten eet heb je er niet veel van nodig.

Wat merkt je lichaam ervan?

,Soms moet je lijf wennen aan het eten van meer vezels, wat voor rommelende darmen kan zorgen.

Het is geen kwestie van wennen. Je darmen kunnen niets met vezels en raken erdoor geïrriteerd. Het is louter afval dat er weer uit moet, een extra last voor de darmen. Daarom poep je veel en ook gigantische hopen op een plantaardig dieet en veel minder op een dieet dat rijk is aan vlees.

Omdat de vertering van plantaardig voedsel veel lichter is, ervaart het merendeel van de mensen meer energie.

Het verteren van plantaardig voedsel is voor ons lichaam juist veel zwaarder, doordat er praktisch geen voedingsstoffen uit te halen zijn en het overgrote deel door je darmen weer naar de uitgang geduwd wordt. Voordat dit gebeurt fermenteren (lees: rotten) de onverteerde resten van de planten in je darmen. Veel mensen ervaren mede hierdoor een opgeblazen gevoel, bij mij en Rick was dat niet anders toen wij nog vegetarisch aten. Toen we de overstap naar het carnivoordieet maakte ging dit heel snel weg. Vlees, dat is pas licht verteerbaar. Ons lichaam is zeer efficiënt met vlees en daardoor is er weinig afval wat weer je lichaam verlaat. Je hebt niet langer last van een opgeblazen buik en produceert gelukkig ook niet meer gas dan Groningen.

Van een voedselcoma (vermoeidheid en slaperigheid na een zware maaltijd, red.) of een broek die op de ‘vreethaak’ moet, heb je geen last meer.

Dat was niet onze ervaring en van vele anderen met ons. Juist op een plantaardig dieet ben je futloos, vermoeid, slaperig en opgeblazen. Logisch, want je ondervoedt jezelf.

Vezelrijk eten zorgt ook voor een snellere verzadiging en bevat minder calorieën dan vlees en Zuivel. Bij een plantaardig dieet kun je heel veel en grotere porties eten en alsnog afvallen.”

Arsenicum bevat ook weinig calorieën, het is alleen niet verstandig om dat te eten. Over de hele calorieën mythe heb ik overigens een artikel geschreven dat je hier kunt lezen. Dat je grote porties kunt eten en kunt afvallen is niet iets positiefs. Het duidt erop dat wat je eet niet opgenomen kan worden, en dat je lichaam de voeding bijvoorbeeld uit je spiermassa aan het halen is. Wat je zeker niet wilt verliezen is spiermassa…
Het is zeer treurig dat het hier weer om gewicht draait terwijl het zou moeten gaan over waarmee je jezelf het meeste voedt. Met het eten van vlees en dierlijk vet, val je wel degelijk af ook al zijn ze “hoog in calorieën”. Je valt dan gezond af, je verliest dan namelijk opgeslagen vet. Dus trap niet in deze ondervoedingsdieet val.

Tips van de expert

Geen junkfood: Pas op dat je niet te veel plantaardig junkfood eet, zoals frites, chips of vegan burgers en kaasfondue.

Het lijkt onvermijdelijk dat veel mensen bij ‘eindstadium veganisme’ hier wel degelijk naar grijpen. Ze zijn zo wanhopig op zoek naar voeding dat ze dit soort hoog bewerkte frankenstein gaan eten. En ze zijn ondervoed omdat ze luisteren naar een expert zoals Lobke Faassen. Fabriekscreaties die dierlijke producten nabootsen en de zintuigen voor de gek houden, door het idee te geven dat de eter is verzadigd. Kaasfondue gemaakt van ECHTE kaas is geen probleem. Al raadt ik aan om vooral te focussen op het eten van vet rood vlees.

Reizende-Strijdster-Schijf-van-vijf.Houd het bij: Installeer de Schijf for Life app, ontwikkeld door Faasen. Dat is een plantaardige eetwijzer die 300g fruit en 300g groenten (waarvan 150g bladgroenten) per dag adviseert (naast noten, zaden, peulvruchten, tofu en volkoren graanproducten).

Eet vooral niet volgens de nieuwste versie van de Schijf van Vijf! Ik heb meerdere blogs gewijd op mijn site waarom dit een zeer slecht idee is. De Schijf van Vijf van vandaag is niet meer te herkennen wanneer je dezen naast die van 30 jaar geleden legt. In die tijd is de Nederlandse bevolking gek genoeg trouwens steeds dikker en ongezonder geworden…

 Doe het samen: Vraag vrienden, familie en collega’s om met je mee te doen. Start een app-groep en motiveer elkaar.

Doe het inderdaad samen. Eet samen meer vlees en vet van dieren en laat dit soort ideologieën en ongefundeerde meningen naast je liggen. Laat je niet verblinden door een beschermde titel of een diploma. Kijk of deze expert je tijd waard is en of je jouw gezondheid aan iemand wilt toevertrouwen. Daarvoor moet je toch echt zelf op onderzoek uitgaan.

Hieronder enkele mensen die ik persoonlijk vertrouw als expert op hun verschillende vakgebieden met het verstrekken van correcte informatie:

Bart Kay
Dr. Paul Mason
Harry Serpanos
Dr. Ken Berry
Sally Norton
Dr. Shawn Baker
Sally Fallon Morell van de The Weston A. Price Foundation
Joel Salatin
Dr. Georgia Ede
Elliot Overton
Nina Teicholz

Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com

Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.