Als een Abrikoos zo Zoet

Als een Abrikoos zo Zoet

mei 18, 2023 0 Door Veerle

Vind je lezen ook zo vermoeiend? Geen zorgen! Het RIVM en het OnderVoedingscentrum hebben de oplossing voor je! Tatatada!!! Met trots presenteren we je het Nutri-score label, HET label voor mensen die zelfs te moe zijn om naar de ingrediëntenlijst te kijken en blind willen vertrouwen op zelfbenoemde autoriteiten. Ben je toch wel nieuwsgierig aangelegd, dan kun je in mijn blog lezen hoe de Nutri-score tot stand is gekomen en hoe ze hebben moeten sjoemelen met het algoritme om rood vlees van een A label naar een D label te krijgen.

Hierbij licht ik er ééntje uit in deze Domderdag. Dit zal waarschijnlijk een reeks worden, dus ik zal ze alvast gaan bundelen. U vraagt niet, wij draaien toch!

Nutricore A suiker abrikozen vs Abrikoos

Wees Zoet krijg een Abrikoos in uw Snoet

Wie had er gedacht dat gezwavelde gedroogde abrikozen zo goed voor je waren, ik niet! Maar toch is het zo volgens de Nutri-score. Het heeft maar liefst een A label! Maar wacht even voordat je ladingen ervan in je kar smijt om als ontbijt, lunch en avondeten te eten. Dan draai ik even de zak met abrikozen om en kijk naar het label. De ingrediënten zijn simpel: abrikozen, conserveermiddel (zwaveldioxide [E220] (sulfiet)).

Suiker, Suiker en nog eens Suiker

Volgens de Nutri-Score krijgt een product minpunten wanneer het suiker bevat, nu bevat 100 gram gedroogde abrikozen maar liefst 55,9 gram suiker (!) Dus hoe kan het zijn dat dit een A label heeft gekregen?

Zwaveldioxide (Sulfiet)

Daarnaast wordt er zwaveldioxide E220 (sulfiet) gebruikt om de abrikozen er mooier uit te laten zien en ze langer houdbaar te maken. Wie wil er nou die bruine, gedroogde abrikozen, jakkes. Dit terwijl er bekend is dat mensen met dit ingrediënt problemen kunnen krijgen wanneer ze hier gevoelig voor zijn. En dat je voor sulfiet een intolerantie kunt ontwikkelen bij het veelvuldig eten hiervan. Sulfiet wordt in heel veel producten gegooid en dit hoeft pas aangegeven te worden wanneer een product meer dan 10 ‘parts per million’ sulfiet bevat. Dit staat gelijk aan +/- 0,0001%. Daardoor weet je nooit hoeveel je ervan binnen krijgt. Ook zit het zit o.a. in gedroogd fruit, vleesvervangers, graanproducten, aardappelproducten, babyvoeding, suiker, chocolade, vlees uit de supermarkt, lookgroente etc. Nog een reden om het carnivoordieet te volgen en je vlees vers bij de boer te halen. 😉

Oh Nee Het Klimaat!

De abrikozen zijn dus met zwavel behandeld, natuurlijk super goed voor Het Klimaat. Één van de drogredenen die gebruikt wordt om ons allemaal massaal van het vlees af te krijgen. Laat ons eens kijken naar zwaveldioxide :

Zwaveldioxide of SO2 is een kleurloos gas dat vanaf 1000 µg/m³ een irriterende geur en smaak heeft. Het komt vrij bij het verbranden van zwavelhoudende fossiele brandstoffen zoals kolen en aardolie.
Bron

Hé maar we moeten toch massaal van de fossiele brandstoffen af? Het OnderVoedingscentrum haalt altijd het klimaat erbij wanneer het over voeding gaat. Voor de gezwavelde abrikoosjes kijken ze blijkbaar even de andere kant op…

 

Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.