
Appelstroop versus Abrikoos
Vind je lezen ook zo vermoeiend? Geen zorgen! Het RIVM en het OnderVoedingscentrum hebben de oplossing voor je! Tatatada!!! Met trots presenteren we je het Nutri-score label, HET label voor mensen die zelfs te moe zijn om naar de ingrediëntenlijst te kijken en blind willen vertrouwen op zelfbenoemde autoriteiten. Ben je toch wel nieuwsgierig aangelegd, dan kun je in mijn blog lezen hoe de Nutri-score tot stand is gekomen en hoe ze hebben moeten sjoemelen met het algoritme om rood vlees van een A label naar een D label te krijgen.
Hierbij licht ik er eentje uit in deze Domderdag. Dit is één artikel uit een reeks, dus ik heb ze hier voor je gebundeld.
Suiker, suiker en nog eens suiker
Een paar Domderdagen geleden berichtte ik al over gedroogde abrikozen en het feit dat deze een A label hebben gekregen. Dit artikel zal gaan over het appelstroop label in vergelijking met het abrikozen label. Het is namelijk zeer wonderlijk dat de abrikozen met 55,7 gram suiker per 100 gram een A label in de wacht sleept en de Appelstroop met zijn 52 gram suiker per 100 gram met een D label naar huis gaat. Suiker zou minpunten moeten opleveren, maar waar de abrikoos weg komt met het hoge gehalte aan suiker, wordt de appelstroop genadeloos gestraft. Daar breekt je spreekwoordelijke klomp toch van, zakt je broek af, en val je door van je stoel? Hoe kan het verschil tussen deze twee producten zo ver uit elkaar liggen?
Let op de Caloriën
Wanneer je mijn blogs geregeld consumeert, heb je al kunnen lezen waarom het kijken naar calorieën nutteloos is. Het is uiteraard niet verbazingwekkend dat dit in de Nutri-Score wordt meegenomen, want de mythe dat calorieën ons iets kunnen vertellen over het voedsel dat we eten wordt angstvallig in stand gehouden door het OnderVoedingscentrum. Wanneer je met die bril gaat kijken naar de labels zie je dat de calorieën van Appelstroop 270 kcal per 100 gram is en dat van abrikozen 187 kcal per 100 gram is. Ik vind het nog steeds niet een verklaring waarom de abrikozen een A label hebben gekregen en de appelstroop een D label krijgen. Het lijkt me echter het enige wat het kan zijn, want zowel appelstroop als abrikozen bevatten geen verzadigd vet of zout — beide (ook onterecht!) gedemoniseerd als ongezond en dus ingrediënten die minpunten genereren bij de NutriScore).
Waarom denk jij dat de labels van abrikozen en appelstroop zover uit elkaar liggen? Laat een reactie hieronder achter!
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.