
BBQ Zonder Vlees
Deze week is het de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is. Van 6 t/m 12 maart worden mensen gestimuleerd om zich nog meer uit te hongeren en te vergiftigen met frankensteaks. De eerste vier edities waren de Nationale Week Zonder Vlees, maar in 2022 is besloten dat dit niet genoeg was. Ook de zuivel moest eraan geloven (bijzonder wanneer je ziet dat bijvoorbeeld Boursin een sponsor is). Uiteraard hoort er bij deze opgetuigde campagne een website met waarom dit allemaal nodig is en waarom we allemaal mee moeten doen. In een reeks artikelen die deze week zal verschijnen zal ik de secties ‘Waarom doen we dit’ & ‘Voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel’ van de website Week zonder Vlees met jullie doorspreken.
Hieronder ga ik met jullie de sectie voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel doorlezen en laten zien wat er niet klopt. In dit artikel zal ik me beperken tot de sectie die zichtbaar is, de uitklapbare sectie behandel ik in een ander blog. Ook heb ik deze artikelen gebundeld, zodat je ze allemaal kunt terug vinden. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…
Lezen jullie weer mee?
Het Artikel
Voor zwangeren, sporters en ouders
Kan ik zonder vlees en zuivel eten wanneer ik veel sport?
Als sporter kun je over ijzer, vitamine B12 en vitamine B1 dezelfde adviezen volgen als hierboven genoemd, mocht je plantaardiger willen eten. Het is goed om erop te letten dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, ook als sporter. De eiwitbehoefte kan wel gaan verschillen, afhankelijk van de intensiteit van het sporten. Eiwitten zijn belangrijk voor veel vitale processen in je lichaam, maar zijn ook belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je spieren. Voor sporters wordt het daarom aangeraden om bovenop de aanbevolen 0,83 gram per kg lichaamsgewicht
nog extra eiwit te eten. Dit kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Check de tips hierboven in het kopje ‘Eiwitten’, om te zien hoe je dit kunt doen! Wil je meer weten over voeding voor spiergroei en krachtsport? Lees dan hier meer.
Je kunt geen spieren kweken zonder de juiste bouwstoffen. Deze komen enkel en/of in de best opneembare vorm voor in dierlijke producten. Daarom zijn er veel sporters die geblesseerd raken en soms zelfs moeten stoppen met hun sportcarrière. Niet alleen sporters zoals Tim Schieff (Free Runner), Dorian Yates (bodybuilder) en Mike Tyson (bokser) stoppen met het veganistische dieet. Ook andere beroemdheden stoppen hiermee vanwege gezondheidsproblemen. Vervolgens wordt er vaak gezegd dat ze het dieet fout deden. Maar als rijke beroemdheden met chefs, personal trainers, diëtisten, en toezicht van topdokters het al ‘fout doen’, hoeveel kans hebben mensen dan die heel de week moeten werken om amper hun hoofd boven water te houden?
Kan ik zonder vlees en zuivel eten wanneer ik zwanger ben?
NEE!!!!!!!!! Er groeit nieuw leven in je. Geef het alsjeblieft dan ook een goede start, en zorg ervoor dat jij zelf als moeder niet je laatste vitamines en mineralen die opgeslagen zijn in je lichaam verliest, omdat de baby het toch ergens vandaan moet halen als het niet in de voeding zit.
Een gezonde zwangerschap hebben met een voedingspatroon zonder vlees en zuivel kan heel goed. Het is tijdens de zwangerschap sowieso van belang om extra goed op het dieet te letten. Mocht je geen vlees en/of zuivel eten, dan kun je hier extra op letten:
Dit is echt crimineel, en ik kan je zeggen dat ik hier heel boos om word. Het dieetadvies dat het ondervoedingscentrum vrouwen tijdens de zwangerschap geven is al erg genoeg. Geen kaas van rauwe melk, geen gerookte of rauwe vis, geen rauw ei, geen rauwe melk rechtstreeks van de boer (waar slaat dat nou weer op?), geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees, geen lever. Dus vooral geen eten dat je kan voeden. MAAR slik wel al deze supplementen : Foliumzuur, vitamine D, jodium, calcium en visvetzuren, ijzer. Supplementen waarvan je niet eens weet hoe goed je lichaam deze op kan nemen en of dit wel veilig is. Wanneer je dierlijke producten eet hoef je niet te supplementen. Er zijn heel veel gezonde baby’s ter wereld gekomen bij moeders die al deze verzonnen en steeds gestoordere regeltjes niet opvolgden. Vrouwen adviseren om een uithongeringsdieet te volgen is wel een nieuw dieptepunt dat we bereikt hebben.
Eiwit: de eiwitbehoefte én energiebehoefte van een zwangere vrouw ligt zo’n 40% hoger dan dat van een niet-zwangere vrouw omdat dit nodig is voor de opbouw van de weefsels van de baby. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwit te consumeren. Check de tips onder het kopje ‘Eiwit’, hoe je hiermee om kunt gaan!
Eet dus eiwitten die goed door je lichaam opgenomen en gebruikt kunnen worden: eet vlees! En niet alleen eiwitten zijn belangrijk. Ook dierlijk vet is zeer belangrijk, dus eet het vet bij het vlees. Neem wat extra in de vorm van (rauwmelkse) roomboter en voed jezelf en je kindje dat in je groeit.
IJzer: Tijdens de zwangerschap gaat de ijzerbehoefte omhoog. Het is dus goed om op te letten dat je hiervan voldoende binnenkrijgt. Check de tips hierboven in het kopje ‘Ijzer’.
Wat dacht je van vlees en af en toe wat lever? Daar zit namelijk de opneembare vorm heemijzer in. Goed voor moeder én voor kind.
Omega-3: Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk tijdens zwangerschap omdat zij de bouwblokken vormen voor de hersenen en ogen van de baby. Als je geen vis eet is het belangrijk om er op te letten dat je voldoende ALA, EPA en DHA binnenkrijgt. Dit kan door middel van algenolie supplementen. Meer weten? Lees het kopje ‘Omega-3’ hierboven.
Hier is een idee: eet vis! Wat, is er een dierlijk product waar omega 3 in voor komt? Revolutionair!!
Vitamine D: De behoefte aan vitamine D is verhoogd als je zwanger bent. Vitamine D heb je nodig om ervoor te zorgen dat calcium uit je voeding in het lichaam wordt opgenomen. Dit is belangrijk voor de groei van de botten en tanden van je baby. Vitamine D zit van nature vooral in vette vis, eieren en vlees, maar het wordt ook toegevoegd aan margarine.
De vitamine D (wat vitamine D2 is) in supplementen en in margarine is en blijft een supplement en niet een volledig pakketje voeding. Wat dierlijke producten zoals boter, vlees, vis en eieren wel zijn. Bovendien wees een onderzoek uit dat de natuurlijke vitamine D3 die in (rauwe) boter gevonden wordt 100 keer effectiever is dan de gangbare commerciële vorm van vitamine D2 (viosterol). De enige producten waar goed opneembare vitamine D3 van nature in zit zijn dierlijke producten. Wil je meer weten over de verschillen tussen vitamine D2 en D3? Lees dan mijn blog hierover.
Vitamine B12: De behoefte aan Vitamine B12 gaat omhoog tijdens de zwangerschap. Het is dus extra van belang om te letten op de inname van deze vitamine als je geen vlees eet en zwanger bent. Kijk hierboven bij het kopje ‘Vitamine B12’ voor meer informatie
Dus eet dierlijke producten, daar zit dit van nature al in.
Kunnen mijn kinderen ook zonder vlees en zuivel eten?
NEE!!!! Deze kinderen zullen namelijk niet opgroeien als robuuste, mentaal en fysiek gezonde, intelligente, evenwichtige, en doorvoede volwassenen.
Tijdens de groei van een kind is een gezond voedingspatroon essentieel. Een opvoeding zonder vlees en/of zuivel is mogelijk, maar let dan wel extra goed op dat jouw kind de voedingsstoffen die in “de belangrijkste voedingsstoffen op een rij” genoemd worden voldoende binnenkrijgt. Ook zijn voedingsstoffen die te maken hebben met botgroei (o.a. calcium en vitamine D) en hersenontwikkeling (o.a. omega-3 vetzuren) extra belangrijk. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum om meer te weten over kinderen opvoeden zonder vlees of zonder vlees en zuivel. Wil je meer weten over gezonde voeding voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar? Bezoek dan deze pagina. Wil je meer weten over gezonde voeding voor dreumes en peuters? Bezoek dan deze pagina.
Nee, nee, nee en nog eens nee. Er zijn kinderen gestorven op een veganistisch dieet. Er zijn kinderen die voor het leven verminkt zijn door de tekorten die ze oplopen op een veganistisch dieet. Dit is crimineel! En als bron? Het ondervoedingscentrum…. Lees hier meer over hoe ongezond het is om kinderen geen vlees en zuivel te laten eten op het blog “Jouw gezondheid en dat van je kind op een veganistisch dieet”.
Handige tips om vaker vegetarisch te eten
Hoe weet ik zeker of een product geen vlees of zuivel bevat?
Deze sectie ga ik niet behandelen, ze hebben het hier alleen over de verschillende labels en wat deze betekenen. Dat spreekt volgens mij wel aardig voor zich. Bovendien heb je dat niet nodig wanneer je jouw eten gewoon koopt bij de boer en je eten niet meerdere ingrediënten bevat.
Ik heb een allergie / intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, kan ik dan ook zonder vlees en zuivel eten?
Ook wanneer je een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen hebt, kun je een meer plantaardig voedingspatroon hebben. Als de arts vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, is een bezoek aan een diëtist echter wel gewenst. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen vermeden kunnen worden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Ook zijn er diverse diëtisten gespecialiseerd in voedselallergieën of -intoleranties in combinatie met een meer plantaardig voedingspatroon.
Wanneer je een plantaardig dieet volgt loop je tekorten op, aangezien je vlees uit je dieet schrapt. Over hoe betrouwbaar ik diëtisten acht heb ik al een blog geschreven.
Hoe kan ik lekker en gevarieerd zonder vlees en zuivel koken?
Door veel kruiden en specerijen te gebruiken en de plantaardige creaties te verdrinken in sausjes, want anders proef je dat je de ingrediënten die je gebruikt niet lekker vindt.
Als je naar een meer plantaardig voedingspatroon overstapt, zul je in het begin wellicht een beetje zoekende zijn om ‘het gat’ op je bord op te vullen.
Je zult merken dat je hier snel genoeg aan gewend raakt en steeds creatiever wordt in het samenstellen van je maaltijd. Ook zijn er oneindig veel vegetarische kookboeken, blogs, vlogs, online recepten en inspiratie te vinden over dit onderwerp. Zo staan er veel lekkere recepten op onze website en in onze receptenmagazines, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens een kijkje nemen op receptenblogs zoals die van De Hippe Vegetariër. Hierbij geldt: proberen en proeven is geloven!
Je zult vooral merken dat je langer in de keuken staat en nooit een verzadigd gevoel ervaart. Oh ja en dat je meer gas dan Groningen produceert… Eten gaat bovendien niet om smaaksensatie, het gaat om jezelf voeden. Met vlees geef je jouw lichaam de bouwstoffen die het nodig heeft. Met planten vergiftig je jouwzelf met de antinutriënten die daar inzitten.
Hoe maak ik een goede barbecue zonder vlees en zuivel?
Barbecueën is niet lastig zonder vlees en zuivel, alleen is het even “omdenken”. Er zijn veel lekkere opties! Denk namelijk aan gepofte
aardappel, groente spiesjes, maiskolven of gegrilde paddenstoelen en een lekkere salade met stokbrood en diverse smeerseltjes.
Bij barbecueën hoort vlees. Het is gemaakt voor vlees. Natuurlijk kun je als je dit lekker vindt er ook een gepofte aardappel op gooien of wat stukjes groente tussen je satéspiesen fröbelen. Een salade en stokbrood met diverse smeerseltjes is niet iets waarvoor je de barbecue aan hoeft te zetten. Het zijn bovendien dingen die je opvullen, maar niet voeden. Een lekker stuk vlees van de BBQ wel!
Je kunt zelfs een watermeloen schillen, marineren en roosteren en je krijgt een waanzinnige smaak en structuur.
Oh dear, dit klinkt wel heel erg naar eindstadium veganisme… Nee, watermeloenschillen zijn (net als bananenschillen waar veganisten ‘bacon’ van denken te maken), afval.
Kortom, wees creatief! Op deze manier mis je het vlees niet eens!
Je lichaam en jijzelf mist dit wel degelijk, daarom probeer je ook telkens vlees te imiteren. Je lichaam houdt je niet voor de gek, die snakt naar de nutriënten in vlees en zal er alles aan doen om je dit te laten weten.
Mocht je behoefte hebben aan wat ‘vlezigere’ barbecue, heb je ook erg veel kant-en-klare vleesvervangers, zoals burgers en worstjes, die het vlees op de barbecue 1-op-1 kunnen vervangen.
Doe gewoon maar niet, vleesvervangers zitten bomvol antinutriënten en plantaardige oliën, zeer ongezond dus. Niet zoals een lekker stuk vlees op je BBQ dat smakelijk en gezond is!
Wat staat er vanavond bij jou op het menu?
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.