Boekrecensie – Het Schaakbord Van De Duivel

Boekrecensie – Het Schaakbord Van De Duivel

december 14, 2022 0 Door Rick

TL;DR Recensie Versie

Het boek Het Schaakbord Van De Duivel stond al lang op mijn verlanglijst, omdat dit boek (de Amerikaanse versie althans) vaak genoemd wordt in allerlei geopolitieke video’s van bijvoorbeeld Jay Dyer en Matt Ehret.

Eigenlijk is de ondertitel ‘Allen Dulles, de CIA en het ontstaan van Amerika’s geheime overheid’ al veelzeggend. Net als het stukje uit een recensie over het boek: “Wie de draak steekt met complottheorieën zal na het lezen van dit boek wellicht van mening veranderen”. Als vormgever krijg ik een beetje de kriebels van de kaft, vanwege de hoeveelheid tekst. Maar goed, je weet wel meteen waar je aan begint.

Op de achterkant staan andere pakkende stukjes uit recensies: “De beste spionagethriller van dit jaar is geen fictie, maar geschiedenis”. En “Dulles buitenwettelijke interventies, staatsgrepen, fondsen en ex-nazi collaboraties waren evenzeer pro-corporate als anticommunistisch…Hij zou precies passen in ons tijdperk van globalisering en hypersurveillance.”

Dit zou al genoeg kunnen zijn om je te prikkelen denk ik, maar ik zal hieronder mijn mening nog even geven en wat passages uitlichten.

Dulles & Dulles

Allen en Foster Dulles Het Schaakbord Van De Duivel boek recensie geopolitiek CIA MKULTRA complot politiek oorlog JFK Reizende Strijdster

Gebroeders Dulles

Het Schaakbord Van De Duivel draait voornamelijk rondom de gebroeders Dulles, en in het bijzonder Allen Dulles. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is Allen als Amerikaanse spion bezig met dealtjes sluiten met nazi’s en zet hij zich in om veel van hen te redden van vervolging. Mocht het je ontgaan zijn: er zijn talloze nazi’s gerekruteerd om voor de inlichtingendiensten en andere firma’s te werken. Project Paperclip is waarschijnlijk het beruchtste voorbeeld. Het toneelstukje in Neurenberg was meer om het volk te sussen. Net als de wetten die daaruit voortvloeiden, die al snel aan de laars werden gelapt (en nu nog steeds). Veel oorlogsmisdadigers hebben geen tot amper straf gekregen. Afijn, dat is niet veranderd anno 2022.

Dit boek legt uit hoe dit netwerk is ontstaan, en hoe (en waarom) veel mensen bruikbaar waren voor de VS, zowel in de VS zelf als op de vele plekken in Europa na 1945. Het Schaakbord Van De Duivel heeft dan ook flink wat raakvlakken met het boek Permafrost, aangezien dit zich in dezelfde tijd afspeelt. Permafrost is echter een stuk lastiger geschreven, en moeizaam om doorheen te komen. Het Schaakbord Van De Duivel leest beter weg, en is zo’n boek dat je een tijdje achter elkaar kan lezen.

Belangenverstrengeling

De geschiedenisversie die je op school krijgt is bij lange na niet de volledige waarheid, als het überhaupt al waarheid is. Ik heb althans gemist dat Hitler dik gefinancierd werd door Anglo-Amerikaans geld van allerlei rijke families (onder andere vanuit het bankwezen). Dat las ik al in het boek Oorlog is Misleiding en Bedrog en nu weer in Het Schaakbord Van De Duivel. Voornamelijk om Duitsland kapot te maken, Rusland te verzwakken, en te zorgen dat deze landen geen gezonde alliantie met elkaar zouden houden/krijgen, en er geen sterk Europa kon ontstaan. Zo is de communistische ‘revolutie’ ook vanuit diezelfde hoek gefinancierd. Een boek daarover Wall Street And The Bolshevik Revolution van Sutton moet ik nog verder lezen.

CIA logo Het Schaakbord Van De Duivel boek recensie geopolitiek Allen Dulles complot politiek oorlog JFK Reizende StrijdsterHet Schaakbord Van De Duivel illustreert hoe dat alles kon gebeuren, maar laat ook de toen al hevige vermenging van bedrijfsleven en politiek zien, waarbij ethiek ver te zoeken was. Allen Dulles vertegenwoordigde als Wall Street advocaat namelijk allerlei industriëlen, net als zijn broer Foster. Daarnaast hadden ze beide belangrijke posten in het regeringssysteem. Allen Dulles was uiteindelijk hoofd van de CIA (die hij meehielp op te richten), en zijn broer Foster minister van buitenlandse zaken. Beide hielden hun relaties met allerlei multinationals echter zeer levendig. Kan niet mis gaan toch?

Lees Het Lekker Zelf

Ik ga niet alles verklappen natuurlijk, daarvoor moet je het zelf gaan lezen, maar er waren zeker wat opmerkelijke passages die ik nu voor een deel alvast ga delen.

Slavenarbeid

Dat IG Farben fout was wist ik, net als Hugo Boss die de nazi’s hun kekke pakjes verzorgde. Al bestaat IG Farben niet meer. IG Farben was koploper met inzetten van slavenarbeid in concentratiekampen. Volkswagen, Siemens en Krupp deden niet verrassend genoeg blijkbaar nauwelijks hiervan onder. Jup, die bedrijven bestaan nog. Net als IBM, dat allerlei systemen maakte om het vernietigingsproces van de nazi’s in goede banen te leiden. Nu wordt dat overigens als “oud nieuws” weggezet, en wordt de claim van samenwerking gebagatelliseerd tot “de nazi’s gebruikten toevallig IBM systemen”.

Wanpraktijken

Verslagen over wanpraktijken van de nazi’s werden al vroeg doorgespeeld. Helaas naar de verkeerde. Met gevaar voor eigen leven hadden wat dappere lieden deze documenten namelijk aan Allen Dulles gegeven, omdat hij zich voordeed als ‘de goede’ in het verhaal. Deze verslagen kwamen echter nooit op tijd aan op de plek waar ze hoorden, of niet compleet. Hij speelde enkel wat zwaar verbouwde stukjes door, en dan ook expres aan mensen binnen het ministerie waarvan hij wist dat ze geen fan van Joden waren.

Schaduwmacht

Het boek tipte ook een boek uit 1956, The Power Elite, waarin uit de doeken wordt gedaan dat toen de VS al werd bestuurd door een schaduwmacht die het land in een “permanente oorlogseconomie” wilde houden. Niet alleen is oorlog voeren zelf lucratief. Volken in continue spanning en angst laten leven is de beste manier om ze onder bedwang te houden. Wederom: anno 2022 zie je duidelijk dat dit niet is veranderd, enkel erger geworden eigenlijk.

Gekonkel

Uiteraard staat het boek vol intriges en politiek gekonkel, meestal aangestuurd vanuit het bedrijfsleven. Niet alleen op het niveau van ministers die golfen met CEO’s, maar ook het manipuleren en chanteren van regeringsleiders, tot aan elimineren van leiders die helemaal de verkeerde kant op gaan volgens de heersende orde. Denk aan JFK én zijn broer Bobby, maar ook talloze leiders die hun land autonomer en meer soeverein wilden maken. Ik kende veel voorbeelden niet. De recente actie met het elimineren van Kadhafi in Libië kwam wel meteen weer in me op.

Was je vriendjes met Allen Dulles & Co, werden er veel deuren geopend. Of werd er een menigte betaald om te komen juichen. Zulke acties lees je trouwens ook in het boekje Propaganda van Edward Bernays. Anno 2022 heb je natuurlijk ook genoeg voorbeelden van zogenaamde burgerinitiatieven die achter de schermen met miljoenen zijn opgepompt om een bepaalde agenda aan het publiek te verkopen. Oftewel ‘AstroTurf’ en niet ‘Grassroots’ zoals beweerd wordt.

Gewetenloosheid

Fidel Castro Het Schaakbord Van De Duivel boek recensie geopolitiek Allen Dulles CIA complot politiek oorlog JFK Justin Trudeau Reizende Strijds

Fidel Castro

De complete gewetenloosheid is al duidelijk als je leest over het heulen met en beschermen van nazi’s,. Dit wordt ook bevestigd door passages zoals degene waarin Foster Dulles als minister van Buitenlandse Zaken twee atoombommen aanbiedt aan Frankrijk – alsof het niets is. Gelukkig reageerde de minister in kwestie zoals het hoort, namelijk zwaar geschokt.

 

Een land compleet verruïneren voor financieel gewin was ook geen probleem voor Dulles. Al gebeurt ook dat (‘regime changes’) anno 2022 nog steeds volop natuurlijk. Net als toen wordt ons wijsgemaakt dat we desbetreffende mensen gaan helpen en ‘democratie’ komen brengen.

Media

Zoals in Gekochte Journalisten te lezen is, zijn de media graag van de partij om alle smerige zaakjes aan het publiek te verkopen als iets goeds. Mensen afschilderen als slecht terwijl ze iets goeds deden voor hun land. Rapporten verdoezelen of mooier maken, bepaalde zaken juist helemaal uit de media houden. En natuurlijk allerlei lastercampagnes om te zorgen dat diegene vooral geen of minder macht krijgt. Ook helpt de media graag mee met het afkondigen van “een probleem” (dat de overheid of industrie meestal zelf heeft gecreëerd), om hen vervolgens als redders in nood te verkopen. Tja had ik al gezegd dat er anno 2022 weinig veranderd is?

MKULTRA

MKULTRA LSD toedienen Het Schaakbord Van De Duivel boek recensie geopolitiek Allen Dulles CIA complot politiek oorlog JFK Reizende Strijdster

MKULTRA wetenschapper is LSD aan het toedienen

De wijdverspreide ‘mind control’, het massaal hersenspoelen van mensen, is al decennia zo ongeveer ingebakerd in de cultuur. Je leest in dit boek hoe het project MKULTRA  tot stand kwam, na een of ander lullig verhaaltje van Allen Dulles. Zoals nu nog steeds gedaan wordt schilder je de ‘tegenpartij’ af als monsters, om daarmee je eigen monsterlijke gedrag te vergoelijken. Deze tactiek werkt nog steeds prima! Maar geen zorgen, er wordt heus niet aan een soortgelijk project als MKULTRA gewerkt…

Triest detail was hoe Allen Dulles zijn eigen zoon opofferde aan één van de sadistische dokters die aan MKULTRA meewerkten, wetende wat daar gebeurde.

                                         JFK

JFK moord Het Schaakbord Van De Duivel boek recensie geopolitiek Allen Dulles CIA complot politiek oorlog Reizende Strijdster

JFK

Verder gaat een groot deel over de moord op JFK, en het onderzoek dat werd ingesteld. Het publiek geloofde al meteen niet dat dit zomaar door een eenling was gedaan. Een eenling die voor de rechtszaak heel handig werd omgelegd. Want zoals De Gaulle het treffend verwoordde: een dode kan niet praten. Het onderzoek werd volkomen gekaapt door Allen Dulles, waarbij de slager zijn eigen vlees keurde. Zagen we recent niet in Nederland hoe misstanden (zwak uitgedrukt) binnen justitie niet moesten worden onderzocht door henzelf, in plaats van een écht onafhankelijk onderzoek?

Weer Wat Wijzer

Toen iemand me laatst vroeg wat ik aan het lezen was, legde ik in het kort uit waar dit boek over ging. Diegene vond het deprimerend klinken, en begreep niet hoe ik juist zo’n boek waardevol vond vanwege de uitleg van bepaalde machinaties in deze wereld. Ik begrijp op mijn beurt niet hoe mensen de talloze hiaten negeren. En daardoor maar blijven vertrouwen in instituties die al decennia blijk geven van een compleet gebrek aan moraliteit, en overduidelijk niet in ons belang handelen. Wat ik al eerder schreef, begreep ik vroeger al niet hoe bepaalde gebeurtenissen konden plaatsvinden. Logisch, als je ziet hoe geschiedenisboeken bij elkaar zijn gefantaseerd of op z’n minst gecensureerd worden, en hoe systemen zoals de politiek en het media-apparaat je contant voorliegen. Dit boek geeft weer wat uitleg, en biedt wat missende puzzelstukjes.

Kritische Noot

Ook al ben ik vol lof over de content van Het Schaakbord Van De Duivel en de goede leesbaarheid, zijn er wel wat aanmerkingen. De schrijver introduceert gigantisch veel mensen, dus dat is al lastig onthouden. Vervolgens noemt hij ze daarna vaak alleen bij achternaam, of nog erger, bij een bijnaam of verkorte naam. Zeker bij Allen Dulles is dat verwarrend, aangezien er dan alleen Dulles staat, oftewel hoe z’n broer (die tevens een grote rol speelt) uiteraard ook heet. Soms beschrijft de schrijver een situatie waarin twee mensen voorkomen, waarbij bij de één de voornaam wordt gebezigd, en bij de ander alleen de achternaam. Zo stond er in dezelfde zin de voornaam en andermans achternaam pal achter elkaar waardoor er een nieuwe naam leek te staan. Dat allen een woord bij ons is helpt ook niet mee, maar daar kan de Amerikaanse schrijver niets aan doen.

Verder wemelt het er van de typfouten, verkeerde afbrekingen, en dubbele woorden woorden (vervelend hè?!). Helaas een veelvoorkomend probleem bij deze uitgever. Maar ja, een groot voordeel is dat ik eindelijk dit boek kon lezen in mijn eigen taal. Engels leest niet altijd lekker weg. Alsnog een aanrader dus voor als je wat aanvulling wenst op je geopolitieke kennis.


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.