Boekrecensie – Oorlog is Misleiding en Bedrog

Boekrecensie – Oorlog is Misleiding en Bedrog

september 3, 2021 0 Door Rick

IntroReizende Strijdster Boekkaft Oorlog is misleiding en bedrog

Na een poging om het boek Oorlog is Misleiding en Bedrog samen te lezen (voorlezen dus aan elkaar), ben ik er solo in verder gegaan. Met de stortvloed aan data en namen was het namelijk niet te doen om het fatsoenlijk voor te lezen aan elkaar. Na een weekje weg en wat ochtendjes thuis fervent lezen is het boek uit en kan ik een recensie schrijven.

Oorlog is Misleiding en Bedrog

De titel zegt eigenlijk al genoeg. Dit boek doet uit de doeken hoe we constant worden misleid om toch weer in de oorlogsstemming te komen, of om het voeren van een oorlog goed te praten. Zowel door onze overheden, als door de media. Het boek gaat eveneens in op de mechanismes achter oorlogen, en wie er (telkens) zorgen voor gigantische geldstromen om oorlogen mogelijk te maken. Veel van dezelfde namen zijn nu nog steeds achter de schermen bezig met het hervormen van maatschappijen.

De schoolversie

Oorlog is Misleiding en Bedrog gaat voornamelijk over de afgelopen paar eeuwen, met in het bijzonder de twee wereldoorlogen – die eigenlijk één grote oorlog waren met een jarenlange pauze. Op school krijg je natuurlijk de eendimensionale versie die lekker makkelijk in de oren klinkt. Een man loopt door de straten met wat aanhangers en patsboem ineens is er oorlog en vergast hij miljoenen Joden. Er werd nog net wel verteld hoe de Duitsers tot wanhoop gedreven waren, door de enorme schulden last die zij droegen.

Wat er echter bijvoorbeeld even achterwege werd gelaten is hoe dit bekostigd is met (Engels en Amerikaans) bank- en oliegeld, hoe landen (vooral de bevolkingen waarvan een deel als soldaat mocht gaan sterven) gemanipuleerd zijn om toch te participeren in de oorlog, en wat voor belangen erachter zaten. Hoe het grotendeels gepland is, simpelweg om meer macht te vergaren, en meer rijkdom. Het is blijkbaar wat aangenamer om kinderen te laten geloven dat er één man en zijn entourage heel slecht was, en bepaalde barmhartige landen ons hebben bevrijd zonder enige motieven en toekomstige belangen.

Reizende Strijdster Propaganda Edward L BernaysMisleiding en Bedrog

Ik las dit boek na Gekochte Journalisten, wat op zich wel een goede volgorde was. Andersom had trouwens ook prima geweest. Oorlog is Misleiding en Bedrog beschrijft namelijk veelvuldig hoe de media ons al sinds het begin van hun bestaan misleiden via allerlei geniepige technieken. Leugens, ‘social engineering’, en hersenspoeling (mind control). Er is daarom een groot deel geweid aan Edward Bernays en zijn praktijken. Hoe hij vrouwen aan het roken kreeg, zich vervolgens leende voor antirookcampagnes, en hoe hij een campagne opzette om de giftige afvalstof fluoride aan het drinkwater toe te voegen.

Verder natuurlijk de benodigde ‘oorloghitserij’ zoals de schrijver het noemt. Al met al een lekker mannetje waar Joseph Goebbels veel van heeft opgestoken. Er wordt namelijk in het boek genoemd hoe Goebbels alle boeken van Bernays in zijn collectie had. Vraag tien mensen echter op straat of ze deze twee heren kennen en ik weet bijna zeker dat niemand Edward Bernays kent, terwijl veel mensen Goebbels zeker kennen. Sommige mensen vliegen dus netjes onder de radar door ondanks het feit dat ze gruwelijke dingen hebben gedaan.

Bankroet (financieel en moreel)

Reizende Strijdster Gutle Schnaper Rothschild

Reizende Strijdster Gutle Schnaper Rothschild

Gedurende het hele boek duiken er telkens dezelfde geldstromen op die oorlog mogelijk maken, of eigenlijk stimuleren; veel Engelse banken en later banken uit de VS – wat een verlengstuk is van het Engelse ‘Empire’. Banken die miljarden lenen tegen woekerrentes, soms zelfs aan beide partijen, om vervolgens hun vermogen te zien groeien (in het geval van Lionel Rothschild met factor 2.500 zelfs in een bepaalde periode).

De meest prominente bankiers zijn sowieso de Rothschilds, die direct en indirect bakken met geld hebben gepompt in de oorlogsmachine. Een alleszeggend citaat sluit één van de hoofdstukken af: “If my sons did not want wars, there would be none.”, aldus de vrouw van één van de Rothschilds in 1849. Je ziet dat sommige bankiershuizen dus al eeuwen achter de schermen absurde bedragen binnen harken waar vervolgens de bevolking voor mag opdraaien. Uiteindelijk betalen we natuurlijk ook nu nog steeds voor onze eigen onderdrukking en ondergang – braaf via de belastingdienst (leuker kunnen we het niet maken).

Scouting oftewel Kindleger

Reizende-Strijdster-Swastica-embleem-scouting

Swastica speld van de scouting

Wie aan scouting denkt, zal misschien niet meteen aan kindsoldaten denken. Ik vond het altijd wel al wat dubieus, maar los van vermeend kindermisbruik kon ik nooit helemaal plaatsen wat me zo’n ongemakkelijk gevoel gaf. Eerlijk gezegd had ik er ook nooit verder over gelezen, dus dat bleef in het ongewisse. Blijkbaar is het ooit opgezet om uiteindelijk een leger van kindsoldaten voorhanden te hebben. Handig als je weet dat er een grote oorlog aankomt. Daarbij zijn kinderen natuurlijk nóg makkelijker te beïnvloeden en hersenspoelen dan volwassenen. Engeland liep hierin voorop, daarna volgden andere landen. In 1911 bestond de Engelse scouting uit vele duizenden voorgeprogrammeerde jongens die ze een paar jaar later mooi de oorlog in konden sturen. Volgens het boek was die zelfs meer dan het reguliere leger!

 

De Natte Droom van de Elite

Er is al jaren sprake van het stichten van een wereldorde, met één regering die de hele wereld bestuurt. Kan niet mis gaan zou je zeggen. Wat in dit boek duidelijk wordt, is hoe lang dit al de wens is en door wat voor divers pluimage. Van zogenaamde futuristisch-idealistische utopisten tot compleet megalomane psychopaten die het liefst ook meteen even de kosmos koloniseren als dat kon. Het oprichten van de VN en het dwangmatige ‘samenbrengen’ van landen tot het monstrum dat EU heet zijn een paar voorbeelden van hoe dit zou moeten worden bewerkstelligd. Vooralsnog is dit gelukkig nog niet helemaal gelukt in al die tijd. Na 2020 te hebben meegemaakt kunnen we echter niet uitsluiten dat deze nachtmerrie alsnog uitkomt. Passend citaat van Ernst Kretschmer: “psychopaten zijn altijd om ons heen. In normale tijden bestuderen we ze, in tijden van onrust heersen ze over ons”.

Reizende Strijdster Koning Leopold II van België

Koning Leopold II van België

Overige zaken

Verder heb ik heel veel dingen gelezen die ik nog niet kende. Dat het hakenkruis oorspronkelijk door de vrijmetselaars en daarna door de scouting en het Amerikaanse leger werd gekaapt. De welbekende groet van de nazi’s al gedaan werd door de scouting. Dat concentratiekampen veel eerder al werden gebruikt door de Spanjaarden en Engelsen. Hoe de Spaanse Griep aan zijn naam kwam, en mogelijk een biologisch wapen was (nog steeds een speculatie). Dat de wetenschappelijke adviseur van Obama best een misantropisch mannetje is. Wat een smerig ventje Leopold II was. En dat honger ook in Nederland doelmatig is ingezet als chantagewapen om ons te breken en bij de VS te laten voegen. Ook toen was het blijkbaar al “you’re either with us or against us”.

 

Conclusie

Globaal gezien een fascinerend boek dat ik zeker eenieder aanraad die wat meer te weten zou willen komen over de oorlogen van de afgelopen eeuwen, voornamelijk de Grote Oorlog. Het boek had wat raakvlakken met zowel Permafrost als Gekochte Journalisten. Dat maakte het wel interessant om vanuit verschillende invalshoeken bepaalde gebeurtenissen te zien. Van binnenuit hoe de media ons systematisch voorliegt, en in het groot hoe het geopolitieke schaakspel is vormgegeven. Aanrader dus om de eendimensionale schoolversie van de geschiedenis aan te vullen en te verdiepen.

Technische specificaties

Qua schrijfstijl goed leesbaar, dus geen (onnodig) ingewikkeld taalgebruik. Goed leesbaar font en corps, goede papierdikte. Het leest vlot, ook al wordt je gebombardeerd met talloze namen en data.
Als ik minpunten moet noemen: her en der typ/taalfoutjes, en geen gebruik van directe vermeldingen naar bronnen met behulp van nummers in de tekst. Niet dat ik normaliter telkens die bronnen nasla, maar soms miste ik dat wel. Uiteraard staan achterin het boek wel een waslijst aan bronnen, zowel boeken en krantenartikelen als websites.

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.