Boekrecensie – Toxic Superfoods

Boekrecensie – Toxic Superfoods

maart 20, 2023 0 Door Gast Auteur

Het onderstaande blog over het boek Toxic Superfoods van dr. Sally K Norton is geschreven door een gastblog schrijfster, Tanja Thiels. Je kunt haar ook vinden op Instagram. Dit blog is een onderdeel van de antinutriënten blogs waar je meer informatie kunt vinden over oxalaten en andere antinutriënten.


Toxic Superfoods van dr. Sally K Norton
367 bladzijde, maar de laatste 68 bladzijde zijn eindnoten
Het boek is in het Engels geschreven

Ik bestelde dit boek vorige zomer 2022 in pre-sale en moest er op wachten tot januari 2023. Maar het wachten meer dan waard.

Hoe het begon

In 2002 heb ik noodgedwongen moeten stoppen met mijn eigen kapsalon. Wegens CVS en fibromyalgie. Dit na een zoektocht van al meer dan tien jaar naar de oorzaak van vele lichamelijke klachten. Ik was op dat ogenblik 32 jaar en sleepte mezelf van bed naar bank en omgekeerd. Tussendoor zorgen voor twee opgroeiende kinderen. In 2010 kwam ik in contact met een arts die gestopt was met ‘gewone geneeskunde’ en een medisch dieetcentrum opgestart had. Dat waren mijn eerste ‘openbaringen’ omtrent voedsel en gezondheid. Verdict was: Leacky gut en alles wat daar mee te maken heeft. Kort gezegd; vanaf Reizende Strijdster Groente en Oxalatentoen ging het langzaam aan beter met mijn gezondheid en ben ik opnieuw kunnen gaan studeren/werken. Maar in 2020 had ik nog steeds darmproblemen en ontstekingen in mijn lichaam, trombose gehad en een enorme galsteen, waardoor mijn gal moest worden verwijderd. Je ziet, nog steeds op zoek naar een gezonder leven, maar was dat gezonder eten wel beter? In de eerste lockdown van 2020 ging ik van start met het keto dieet.

Keto: ik at enorme bergen spinazie, amandelmeel, cacao, pindakaas…. gewichtsverlies was miniem en gewrichtspijn bleef….twee jaar later nam ik de beslissing om een carnivoor manier van eten te proberen. Al  snel kwam er verbetering in mijn darmen en pijnlijke gewrichten. Maar mijn chronische sinusitis nam toe. Er werd op het internet gesproken over oxalaat dumping pijnen. Zo kwam ik terecht op de YouTube pagina van dr. Sally K Norton.

Het boek

Zo begint haar boek dan ook: is gezonde voeding wel gezond of een ramp? Ze geeft een voorbeeld van een bekende Amerikaanse acteur die door zijn vegan vriendin bijna gestorven was aan nierfalen. Ook haar eigen gezondheid was in haar jonge leven een ramp en door haar ‘plant-based’ manier van eten werd het alleen maar erger.

Oxalaten?

Boekrecensie toxic superfoods Oxalaat Kristallen Oxalaten Oxaalzuur AntinutrientenSally beschrijft wat oxalaten zijn en doen in het lichaam, van glasscherven tot hele zwaarden, onder de microscoop wel te verstaan, maar o zo gevaarlijk voor onze cellen!  Ons lichaam kan heel wat verdragen en elimineren maar door de huidige ‘superfood cultuur’ krijgen wij het zwaar te verduren. De overconsumptie van deze voeding maakt dat ons hele systeem, aders, gebeente en hersenen toxische en functie stoornissen krijgen. Maar wat nu? Wat kan je doen?

Er staan vele praktische tabellen in het boek Toxic Superfoods waarmee je aan de slag kunt, met suggesties om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen door betere. Deze zijn meer gericht op mensen die nog steeds groenten en fruit willen eten, maar als carnivoor zeker ook interessant.

Oxalaten zijn geen nieuwe ontdekking, men vindt al scripties terug van in 1842 en begin jaren 1900. Men ging op zoek naar goedkoper voedsel en het voedingspatroon van de arme mens werd meer en meer plant-based, met alle gevolgen van dien.

Jammer genoeg heb ik ondervonden dat de geneeskunde deze symptomen niet serieus neemt. Er werd mij nooit verteld dat een galsteen eigenlijk oxalaten zijn. Door het boek Toxic Superfoods te lezen vallen steeds meer puzzelstukken in elkaar. Mijn trombose, mijn maagontstekingen en galsteen (was in de periode dat ik hoge dosissen curcuma en matcha naar binnen werkte) allemaal te verklaren door mijn manier van eten en leven. Ook heel veel andere symptomen die ik al van kindsbeen af had, zoals netelroos, wat ik ieder jaar in de lente en zomer dagelijks mee te maken kreeg. Mijn vader teelde zelf tomaten en sla en dat aten wij met emmers. Gezond dat wij waren…

Wat kunnen we doen?

In hoofdstuk 11 van het boek Toxic Superfoods legt dr. Sally uit hoe we deze stoffen kunnen verwijderen uit ons lichaam, maar dat is een lange weg, iets wat je niet mag overhaasten en onderschatten. Dit kan nog meer schade veroorzaken wanneer je dit zomaar doet, zonder de nodige richtlijnen. Vandaar mijn toenemende sinusitis, want wat zijn de dumping symptomen? Ook besproken in het boek. Gelukkig zijn daar ook weer tips over terug te vinden. Het gaat nu beter met mijn hoofdpijnen door het opnieuw toevoegen van oxalaat bevattende producten zoals zwarte thee of een klein beetje groenten.

In deel twee van het boek Toxic Superfoods krijg je dan heel veel informatie over een low oxalaten programma. Hoge oxalaten voedsel versus lage, ‘Veilige’ vervangingen. Tips over wat je nog meer kunt doen, zoals meer rusten, en vervangen van andere toxische stoffen waarmee wij in contact komen. Mijn carrière van 15 jaar kapster zijn heeft mij ook zwaar toxisch belast en ik denk nu zelfs dat ook die stoffen nog in mijn lichaam ronddwalen, misschien wel het grootste probleem van mijn sinussen.

Kraantjeswater wordt besproken en welke vissen je beter niet eet.

Ook of je moet supplementeren of niet wordt besproken.

Dan eindigt het boek met een werkgedeelte. Een soort van vragenlijst om te zien in hoeverre jij in aanraking bent gekomen met oxalaten.

Conclusie

Dit boek is dus zeker een aanrader op jouw weg naar genezing. En ik aanvaard dat het nog een tijdje kan duren eer ik volledig herstel kan ervaren. Genezing kan snel, maar wanneer je meer dan de helft van je leven op een dwaalspoor zat, zal het veel minder snel gaan en in ups and downs. Hoop doet leven 😉

 

Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.