Cognitive Bias Codex – Verzameling Van Vooringenomenheden

Cognitive Bias Codex – Verzameling Van Vooringenomenheden

maart 14, 2023 0 Door Rick

De term “Cognitieve Dissonantie” wordt nog wel eens getorpedeerd om mensen aan te duiden die maar niet willen zien hoe iets in elkaar steekt van wat er om zich heen gebeurt. Dit is helemaal niet vreemd, gewoon een stukje zelfbescherming of zelfbehoud.

Op zich is het ook niet mogelijk om als mens zonder enige vooringenomenheid door het leven te gaan.

Je bent immers op een bepaalde manier opgevoed, en/of in de samenleving gevormd tot iemand met een set aan geloofsovertuigingen. Als dat gefundeerd is op een louter rationeel en op wetenschap(isme) gebaseerd wereldbeeld is je blik nogal anders dan wanneer je leeft vanuit New Age ideeën of juist uit een Evangelistisch milieu komt – om maar iets te noemen. Alleen al je ideeën over het ontstaan van de aarde en hoe je jezelf in deze realiteit dient te plaatsen is fundamenteel anders.

Mensen die beweren dat ze ‘without bias’, oftewel zonder vooringenomenheid alles benaderen, hebben duidelijk last van enige cognitieve dissonantie. Je wereldbeeld bepaalt nu eenmaal hoe je iets bekijkt en wat je gelooft rondom dit onderwerp. Precies dat maakt het eigenlijk onmogelijk om iemand anders te overtuigen. Al is je gelijk halen natuurlijk sowieso niet het hoogste goed, hoewel je soms mensen wilt informeren over wat jij denkt dat de waarheid is. Dat balanceren tussen je gelijk halen (om je gelijk te halen) en mensen informeren blijft een lastige scheidslijn. Zwijgen is immers niet altijd goud, aangezien dat in de geschiedenis vaak heeft gezorgd voor allerlei ellende.

Cognitive Bias Codex alien invasion ufo psyop cia Reizende StrijdsterAliens

Een mooi voorbeeld vind ik zelf de kwestie ‘buitenaards leven’. Via Hollywood hebben we al decennia kennisgemaakt met allerlei levendige fantasieën op het scherm. NASA vervult zijn eigen rol samen met het Pentagon met hun geheimzinnigheid rondom zogenaamde bewijslast voor rondvliegende voertuigen en dergelijke. Verder is er het beruchte Area 51 en de talloze getuigenissen van ontvoeringen. We worden dus al heel lang voorgemasseerd op de komst van buitenaardse wezens.
Er zijn mensen die hier ‘heilig’ in geloven en dat wanneer ze een wezen zien meteen zullen geloven dat dit inderdaad buitenaards is. Daarbij gaan veel er vanuit dat deze wezens ons van alles komen leren.
Daarnaast heb je mensen die geloven dat al die ontvoeringen sinistere experimenten op mensen zijn, en de rondvliegende voortuigen militaire testvluchten. Waarschijnlijk zullen zij sceptisch zijn als ze ‘buitenaards leven zien’. Deze sceptici zullen verwachten dat er iets anders moet worden geïmplementeerd om ons te verenigen tegen de ‘aliens’. Oftewel de stichting van de welbekende wereldorde.
Verder heb je de zienswijze van (strenge) christenen die deze wezens demonisch noemen en waarschijnlijk net als de sceptici van hierboven een ‘alien invasion’ zullen zien als een psychologische operatie. Een geconstrueerd gebeuren met bijvoorbeeld hologrammen en projecties, zoiets als wat project Blue Beam omschrijft.

Polarisatie naar Verbondenheid

Kortom leven we eigenlijk al in een compleet versplinterde parallelle samenlevingsstructuur waarbij iedereen zijn eigen perceptie heeft van de realiteit. Uiteraard zullen veel dingen overeenkomen bij veel mensen, maar je ziet dat de media polarisering behoorlijk vaak misbruikt om ons vooral zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Daarom blijft het belangrijk om te weten dat iedereen zijn eigen vooringenomenheden heeft en moeten we elkaar zoveel mogelijk proberen te respecteren ondanks de (soms onoverkomend lijkende) verschillen.
Mocht je toch in een zoveelste zinloze discussie verzeild zijn geraakt waarin je net zo goed een andere taal kunt spreken, onthoud dan deze voortreffelijke visuele verzameling van vooringenomenheden; de Cognitive Bias Codex. Vast en zeker staan die van jou er ook tussen…

Cognitive Bias Codex - John Manoogian Vooringenomenheden Reizende Strijdster