De Blue Zone Mythe

De Blue Zone Mythe

juni 14, 2023 0 Door Veerle

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, de zogenaamde Blue Zone. Gebieden waar de meeste honderdjarige mensen wonen en inwoners het gezondst oud worden. Dit wordt gewijd aan het feit dat ze gezond eten. Wanneer je mijn blogs al langer leest weet je dat je die gevolgtrekking helemaal niet kunt maken, aangezien er veel meer factoren (kunnen) meespelen.

Er wordt bovendien beweerd dat deze mensen hooguit 150 gram vlees per week eten en af en toe wat vis. Hier werd de wetenschap, wat een methode is, ingezet voor ideologische doeleindes. De onderzoekers waren niet geïnteresseerd de wetenschappelijke methode te volgen en deinsde niet terug om data te fabriceren om het onderzoek naar de gewenste uitkomst te sturen. Ze toveren hier wetenschap om tot ideologie en verwachten dat iedereen het slikt als zoete koek, wat helaas ook gebeurd. De Blue Zones zijn al lang en breed bewezen mythes, maar ze worden nog steeds gepresenteerd als een vaststaand feit.

Blue Zone Griekenland

Neem bijvoorbeeld de Blue Zone Griekenland. Hier werd door de onderzoekers aan mensen een voedingsvragenlijst voorgelegd met de vraag of er rundvlees gegeten werd (want rood vlees betekent in het Grieks rundvlees). De Grieken daar aten geen rundvlees omdat er op dat rotsige eiland moeilijk koeien konden grazen… Wél aten ze daar dagelijks varkensvlees, schaap en geit. Maar dat stond niet op de vragenlijst en kwam dus niet uit het onderzoek naar voren. Daardoor leek het alsof er daar heel weinig vlees werd gegeten, terwijl het toch dagelijkse kost was. Een andere bijzonderheid is dat ten tijde van het ‘onderzoek’ van beroepsfraudeur Ancel Keys de Grote Vast voor Pasen gaande was. Hierin mogen Orthodoxe Christenen geen dierlijke producten eten. Oeps!

Blue Zone Okinawa

Of wat dacht je van de Blue Zone Okinawa, waar ze het dieet van de mensen bekeken nadat hun eiland verwoest was door de oorlog. Hun land en manier van leven was hierna lange tijd niet meer hetzelfde. Ze hadden bijvoorbeeld geen vee meer en de zee was voor hen afgesloten, dus er stond ook niet veel vis op het menu. Natuurlijk aten ze op dat moment een plantaardig dieet, want er was niets anders voorhanden. Precies dit moment kozen de onderzoekers om te kijken wat het dieet was van de Okinawa en presenteerde dit als het dieet dat ze altijd al gehad hadden…

Weston A. Price

Iemand die wél goed onderzoek heeft gedaan wat het plantaardige Westerse dieet gedaan heeft met de gezondheid van mensen is het boek van Weston A. Price. Dit is wel degelijk waardevol als monument over de overgang naar een westers dieet en de catastrofale gevolgen hiervan. Hij heeft dit gedocumenteerd met foto’s van de mensen waar hij langs is geweest. Aan de hand van het gebit zie je duidelijk dat het Westerse dieet catastrofaal is voor onze (mond)gezondheid.

Wat vind jij zijn de Blue Zones na het lezen van mijn artikel en het zien van de twee video’s? Mythe of feit?

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.