De Schijf Van Vijf maakt je ziek

De Schijf Van Vijf maakt je ziek

december 3, 2021 0 Door Veerle

De Schijf Van Vijf, wie kent hem niet? Volgens het voedingscentrum is dit de schijf die je moet aanhouden voor een gezond dieet. Wat echter te zien is sinds de invoering van deze schijf (in 1953) is dat mensen steeds ongezonder zijn geworden. Dit komt niet doordat mensen zich niet aan de richtlijnen houden. Mensen nemen deze schijf en het instituut het voedingscentrum uiterst serieus en betalen hiermee met hun gezondheid. De richtlijnen zijn vrij gemakkelijk door te prikken, maar sommige mensen geloven hier zo heilig in, dat ze blind zijn voor de waarheid.

Reizende Strijdster liga advertentie 01Geschiedenis

Voordat we het Voedingscentrum hadden, was er ‘Het Voorlichtingsbureau voor de voeding’. Deze werd in Nederland opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1938).  Het trok o.a. ten strijde tegen de Ligakoeken. Volgens de producent zouden die voor kleuters net zo goed zijn als melk, maar de koeken bestonden natuurlijk grotendeels uit suiker. Het Voorlichtingsbureau nam zelfs een filmpje op (‘Was de koek maar op!’), maar uiteindelijk trok het aan het kortste eind. De voedselmultinationals hebben nu eenmaal veel meer geld en reikwijdte. Het ‘Voorlichtingscentrum voor voeding in Nederland’ ging in 2000 op in wat nu het Voedingscentrum is. Een instituut dat zich onafhankelijk voordoet, maar waaraan je kan twijfelen aangezien de laatste twee directeuren bij Unilever kwamen. In andere woorden: het ziet ernaar uit dat de voedselmultinationals infiltreren in organisaties die pretenderen het volk te dienen.

De schijf van vijf 1953- 2021

Reizende Strijdster verschillende Schijf van vijfSchijf van vijf in 1953

Het Voorlichtingsbureau voor de voeding kwamen met de eerste schijf van vijf in 1953. Deze bestond uit vlees & vis, zuivel, groente & fruit, graan en graanproducten zoals brood en vetten.

Maaltijdschijf in 1981

Daarna bleef het wat stil totdat er een nieuwe update kwam in 1981 die de maaltijdschijf werd genoemd. Nu waren er vier vakken in plaats van vijf. Zuivel valt nu in dezelfde categorie als vlees, vis en eieren. Graan(producten), groente en fruit gaan de hoofdrol spelen.

Voedingswijzer 1991

Nog eens tien jaar later komen ze op de proppen met de voedingswijzer een nieuwe naam en uiterlijk, maar inhoudelijk verandert er weinig. Het heeft nog steeds de boodschap: eet gevarieerd, veel plantaardig en wees matig met vet en zout (eigenlijk het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen).

Schijf van vijf 2004

Doordat de Maaltijdschijf en de Voedingswijzer niet dezelfde bekendheid genoten als de Schijf Van Vijf, werd deze weer geherintroduceerd. Zoals eerder gezegd ging het Voorlichtingscentrum voor voeding in Nederland in 2000 op in wat nu het Voedingscentrum is. In 2004 kwamen ze met de nieuwe Schijf Van Vijf. Vocht is een nieuw vak en de rest van de vakken blijven gelijk. Er zijn dus weer vijf schijven, maar daarbij ook nog vijf aanbevelingen.

 

1.      Eet gevarieerd
2.      Eet niet te veel en beweeg
3.      Gebruik minder verzadigd vet
4.      Eet veel groente, fruit en brood
5.      Ga veilig met voedsel om

Al deze aanbevelingen missen wetenschappelijke basis. Het zijn loze en vaak ook gevaarlijke kreten. Doordat Het Voedingscentrum als een autoriteit wordt gezien nemen mensen het klakkeloos aan als waarheid. Dit is wederom gemakkelijk onderuit te halen, en dat zal ik hieronder stap voor stap doen.

 

Eet gevarieerd

Deze aanbeveling is contraproductief, toch wordt dit mantra door veel mensen herhaald. Wanneer je echter vraagt waarom je zou moeten variëren blijft het stil. Nog nooit eerder in onze geschiedenis hadden we toegang tot zoveel variatie. In 1953 hadden we niet eens broccoli of paprika in het groenteschap liggen. Sterker nog, het is wetenschappelijk vastgesteld dat met de N15 Nitrogen isotope test dat wij als mens nooit gevarieerd aten, we aten vooral vlees. We zijn zo flexibel dat we kunnen overleven op groente, fruit en granen, maar we zullen daar enkel op overleven, niet op floreren. Ons lichaam heeft dierlijk vet en proteïne nodig om te kunnen floreren.

Eet niet te veel en beweeg

“Eet niet te veel en beweeg” is ook zo’n leeg mantra. Wat is niet te veel eten? Vertel mij dat maar eens. Ik kan je verzekeren dat dit dieet is gemaakt om mensen te laten overeten. Je lichaam krijgt namelijk geen voeding en is aan het verhongeren. Het zal dus altijd blijven vragen om eten. Deze aanbeveling kan er dus eigenlijk voor zorgen dat je faalt. Wanneer je dan aankomt dan kunnen ze de schuld schuiven op het feit dat je teveel eet. Dat terwijl dit advies het in de hand werkt.  Ook snap ik niet wat ‘en beweeg’ met voeding te maken heeft. Daarnaast, hoeveel moet ik bewegen? Is alleen mijn hand bewegen voldoende? Wat voor soort beweging bedoelen ze hiermee? En wanneer blijkt dat de menselijke fysiologie niet begrepen wordt (laten we positief blijven en niet meteen zeggen dat dit expres is om ons zwakker te maken), dan heb ik ook geen vertrouwen dat het advies wat ze voor beweging geven veel beter zal zijn.

Reizende Strijdster Zaden OliënGebruik minder verzadigd vet

Allereerst voor de duidelijkheid: dierlijk vet is onontbeerlijk in ons dieet. Dit is dus een waanzinnig gevaarlijk advies, verzadigd vet is namelijk niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Wat wel onverstandig is, dat is het combineren van vet en suiker. Dit activeert namelijk de Randle Cyclus. Nog erger is dat de afval olie (wat zadenoliën zijn) worden neergezet als gezond alternatief. Het wrange is dat zadenoliën opgehemeld worden als goed voor je hart, terwijl het tegenovergestelde waar is. Zadenoliën zijn zeer gevaarlijk en moeten kosten wat het kost vermeden worden.

Eet veel groente, fruit en brood

Ja mensen, eet veel antinutriënten die de opname van voedingsstoffen blokkeren. Lijkt mij een goed idee. Gooi nog wat oxalaten, fyto oestrogenen, lectinen, oestrogenen etc. je lichaam in. Kortom vergiftig je lichaam. Eet al het genetisch gemodificeerde groente en fruit, want dit is door de mens gemaakt, en helemaal niet zo natuurlijk als er wordt voorgespiegeld. Veel groente en fruit heeft niet eens zaad meer. Fruit is bovendien nu vele malen zoeter dan dat je in de natuur zou vinden. Je gooit dus vooral veel suiker naar binnen. Om maar te zwijgen over de vezels die je darmstelsel verzieken. Tot slot moet je ook nog eens veel brood eten, dat totaal niets toevoegt, maar ook omgezet wordt in glucose (net als fruit en alle andere vormen van suiker, witte suiker, honing etc). Dus eigenlijk adviseren ze je om lekker veel suiker te eten.

Ga veilig met voedsel om

Geen idee wat ze hiermee willen zeggen. Maar goed, ze moesten 5 punten hebben, anders past het niet zo mooi bij de schijf van vijf. Misschien hebben ze het over de Monty Python sketch Self Defense Against Fresh Fruit?

 

Reizende Strijdster Schijf van vijfSchijf van vijf 2016

In 2016 kwam de herziene versie van de schijf van vijf. Deze is gebaseerd op Richtlijnen Gezonde Voeding die in 2015 door de Gezondheidsraad werd gepresenteerd. Een raad die ik persoonlijk niet serieus kan nemen, wanneer ik zie dat ze denken dat je koolhydraten kunt indelen in gezonde en ongezonde koolhydraten. Koolhydraten zijn niet nodig in de menselijke voeding, ze voegen werkelijk niets toe qua nutriënten. Wederom ligt in de schijf van vijf uit 2016 de nadruk op groente en granen (twee dingen die niet essentieel zijn in ons dieet) Daarnaast is er aandacht voor portie grootte, niet te veel vet (want ja die galblaasoperaties moeten wel op peil blijven…) ook niet te veel zout (geen wetenschappelijk bewijs dat zout schadelijk is voor ons), en niet te veel suiker. Vooral het laatste vind ik een grap aangezien ze wel het advies geven om veel granen en fruit te consumeren…

250 gram aan antinutriënten

Volgens deze schijf moeten we 250 gram aan antinutriënten eten. Kaas mag wel, maar dan wel zoveel mogelijk gestript van alles wat het voedzaam maakt. Het moet gepasteuriseerd en mager zijn. Vlees is helemaal verdwenen, want zo zegt het Voedingscentrum, vlees vergroot het risico op darmkanker.

Risico is een oorzaak en gevolg statement. Wat het suggereert is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik vlees ga eten, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde conditie te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van vlees en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico van darmkanker. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van groente en fruit en hart- en vaatziekten. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

In de zomer worden er mensen aangevallen door haaien in de zee bij het stran EN wordt er ook ijs verkocht. Stop daarom de verkoop van ijsjes op het strand, dan worden er ook geen mensen meer aangevallen door haaien!

Klopt deze redenering? Nee. Dit is namelijk afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering geen bronvermelding staan (dit is een terugkerend thema bij het Voedingscentrum). Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseren dan kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Reizende Strijdster It is not the cow it is the plowOok halen ze hier de fabel erbij dat het slecht voor het milieu is. Mag ik dan vragen wat dat te maken heeft met menselijke gezondheid? Waarom zou dat een afweging moeten zijn, als dit al waar was? Alsof dit nog niet genoeg was om hun geloofwaardigheid aan te tasten zeggen ze dat we in plaats van vlees, waar alle nutriënten die we nodig hebben in zit kunnen, “vervangen” door tofu, tempeh, ei, peulvruchten of een handje noten. We eten al te weinig vlees, nu moeten we dat helemaal laten staan en vervangen door een handje antinutriënten. Daarbij is het volgens hen goed om elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Dit snap ik wel, want je moet jezelf wel oppeppen met theïne (lieflijk naampje voor cafeïne, oftewel kantoorcocaïne) om te vergeten dat je wederom die dag je lichaam niet hebt gevoed.

 

Conclusie

De voedingsadviezen van de Schijf Van Vijf zijn zoals je hebt kunnen zien over de decennia heen veranderd van veel dierlijke producten naar weinig tot geen dierlijke producten. Granen en groente & fruit namen eerst bescheiden vakken in beslag, maar dit is nu iets wat we dagelijks in grote hoeveelheden moeten consumeren, volgens de aanbevelingen van het voedingscentrum. De ironie is dat het voedingscentrum pretendeert niet te veel suiker te promoten in 2021. Maar wel met droge ogen een gigantische portie granen adviseert in het dieet. Dit terwijl granen net als suiker in het lichaam omgezet worden tot glucose. Dus of ze weten dit en ze liegen tegen je, of ze zijn hier niet van op de hoogte en zijn incompetent. Ik weet niet wat erger is…

Bronnen

Voorlichtingsbureau
Schijf van vijf
Schijf van vijf
N15 Nitrogen isotope test
N15 Nitrogen isotope test

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.


 

Spread the love