De Zon: Het vergeten Geneesmiddel

De Zon: Het vergeten Geneesmiddel

juni 26, 2023 0 Door Veerle

Zonder de zon zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. We zijn het er (hopelijk) allemaal wel over eens dat de zon zeer belangrijk is. Al zijn er wat mensen op deze planeet die er vreemde ideeën op nahouden, en het geld hebben om hun waanideeën uit te kunnen laten voeren. Zo zag ik bijvoorbeeld een tijd terug om de zonnestralen te verduisteren, wat desastreuze gevolgen zou hebben als dit ook echt zou gebeuren.

Lekker Modern

Los van dit soort idiote ideeën van technocraten is het toch wel choquerend om te zien hoeveel mensen zich insmeren om zich te “beschermen” tegen de zon. De zon is namelijk ook voor ons mensen belangrijk, en we nemen juist zonlicht op via onze huid. Het is daarom krankjorum om de zon de schuld te geven van een ontploffing van diverse ziektes.  En je dan in te smeren met chemisch spul, waar carcinogenen in zitten. En alleen maar omdat er inmiddels decennia gezegd wordt dat het de zon is waar je bang voor moet zijn.

De zon door de eeuwen heen

Door de geschiedenis heen zie je dat de zon het centrale punt in het leven van de mensen vormde.  Zonnetherapie werd in de oudheid door Griekse artsen voorschreven en oude Egyptenaren bouwden de stad Heliopolis om de zon te aanbidden. Tot de jaren 1930 werden veel klinieken geopend die de zon gebruikten om een aantal ziekten te genezen.

Dr. Rollier, de zogenaamde “Zon Dokter” en een van de meest populaire beoefenaars, had een kliniek in de Zwitserse Alpen waar hij ontdekte dat de zon alles hielp opruimen. Van tuberculose tot eczeem en van acne tot artritis.
Zoals ik al eerder schreef, het carnivoordieet op zichzelf is geen magische pil. Er zijn zoveel factoren die meespelen en dit is er dus één van. Hieronder een aantal redenen om juist meer de zon op te zoeken.

1. UV-licht

Uv-licht en cholesterol zijn nodig in de huid om vitamine D te vormen. Vitamine D is van cruciaal belang voor de immuun functie en de opname van calcium en veel andere mineralen. Van Uv-licht is ook aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, de efficiëntie van het hart verhoogt, het metabolisme verbetert, het gewichtsverlies verhoogt, het hormonale profiel verbetert, de darm-microbioom verbetert en het libido verhoogt. Deze recente studie toonde aan dat blootstelling aan Uv-licht in de huid en ogen de testosteronproductie en het libido verhoogde (dit is helaas wel een rattenstudie). Toch zie je dat in warme landen mensen vaker vuriger en passievoller zijn, dat zou dus zomaar te maken kunnen hebben met het Uv-licht!

Studie over Zonlicht Reizende Strijdster

UV is enorm gunstig, maar hoe zit het met alle “schade”? Te veel Uv-licht is absoluut slecht, net als te veel zuurstof en water. De gevaren die aan Uv-licht gehangen worden zijn echter onvoorstelbaar overdreven. Dr. Helen Shaw ontdekte dat de mensen met het laagste risico op het ontwikkelen van huidkanker degenen waren wiens belangrijkste buitenactiviteit zonnebaden was. Tweemaal het risico op het ontwikkelen van melanomen werd gevonden bij kantoormedewerkers die de hele dag binnen moesten werken onder tl-lampen. Dit betekent overigens niet dat je zonnebanken moet gebruiken. Geïsoleerde UV zonder het beschermende  infrarode licht kan schadelijk zijn. Ten slotte komen de dodelijkste huidkankers, melanomen, vaak voor op delen van het lichaam die niet aan de zon zijn blootgesteld.

2. De zon is erg fel…

Zonnige dagen zijn 100-1000x helderder in termen van LUX (eenheid van verlichtingssterkte) dan binnenverlichting. Helderheid heeft een diepgaand effect op stemming, vruchtbaarheid en libido. Mensen met een seizoensgebonden stoornis door gebrek aan licht hebben hogere incidenties van vermoeidheid, ziekte, slapeloosheid, depressie en zelfmoord. Een recente studie toonde aan dat een laag libido bij mannen werd behandeld door blootstelling aan fel licht.

3 Circadiaan ritme

Tegenwoordig leven we meer dan ooit ontkoppeld van de natuur (schrijf ik in mijn atelier achter mijn computer… 😉) Het circadiaans ritme is één van de manieren waarop we ons verbinden met de natuur. Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Men spreekt ook wel van een 24 uursritme of bij dieren van een slaap-waakritme. In de ideale situatie is het de bedoeling dat mensen opstaan wanneer de zon opkomt en gaan slapen wanneer deze onder gaat.

De dag begint met de helderdere kleuren, het geel van de zon, blauw van de lucht, groen van de aarde. Dit activeert ons Orthosympathisch zenuwstelsel, maakt ons wakker, en geeft ons energie voor de komende dag. Gedurende de dag gaan de kleuren over in het rood oranje en het donkerblauw van de nacht. Dit is wanneer we vertragen, waardoor ons lichaam de tijd krijgt om te rusten en te regenereren. De meeste mensen komen tegenwoordig echter niet buiten bij zonsopgang en verlichten zichzelf ’s nachts met binnenverlichting en telefoonschermen. Een oplossing hiervoor zijn rood licht lampen. Ook blauw licht blokkerende brillen zijn een uitkomst wanneer je toch nog naar een scherm kijkt in de avond of wilt lezen bij kunstlicht.

4 De Ogen

LichttherapieLicht uit je oog wordt niet alleen gebruikt voor de scherpte van je zicht. Het is ook de hoofdregulator van je endocriene systeem. De hormonen die vrijkomen door je hypothalamus en hypofyse beïnvloeden elk orgaan in je lichaam. Hypofyse is de belangrijkste klier van het endocriene systeem, het controleert alles zoals schildklier, bijnieren en geslachtsorganen.

Grieken uit de oudheid geloofden dat ogen de meest directe weg naar de organen waren. Vergelijkbaar met hoe de componenten van voedsel die je eet door je bloedbaan naar verschillende weefsels reizen, beïnvloedt licht door je ogen uiteindelijk de functie van elk afzonderlijk orgaan. De studie van iriscopie kijkt naar het oog als een kaart naar verschillende organen. Dit kan ook de reden zijn waarom mensen die problemen hebben met hun ogen veel meer kans hebben op psychische problemen.

5 Volledige Spectrum aan Kleuren

Zonlicht is veel meer dan fel Uv-licht. Het heeft het volledige zichtbare spectrum én vele onzichtbare elektromagnetische golflengten zoals infrarood. Veel van de belangrijkste enzymen in het lichaam zijn kleurgevoelig. Martinek en Berezin ontdekten dat sommige kleuren lichaamsenzymen kunnen stimuleren om tot 500% effectiever te zijn. Cytochroom c-oxidase, bijvoorbeeld, het laatste enzym in de elektronentransportketen, wordt gestimuleerd door rood licht dat de ATP-productie (ATP is de drager van chemische energie in alle levende cellen) verhoogt. Van rood licht is ook aangetoond dat het helpt bij migraine en collageensynthese.

Blauw Licht

Van blauw licht is aangetoond dat het artritis en geelzucht behandelt. Groen activeert het parasympatische zenuwstelsel. Infrarood licht kan diep in weefsels doordringen en het is aangetoond dat het helpt bij het behandelen van depressie. Zelf ben ik van mijn depressieve klachten af gekomen door het volgen van het carnivoordieet  . Dus een combinatie van in de lente/zomer meer in de zon vertoeven en het eten van dierlijke producten lijkt mij een top combinatie, hier in Nederland.

Regenboog aan Kleur

Kleur is een voedingsstof die ons beïnvloedt zoals voedsel, in de oudheid schijnt het dat de Grieken helende tempels hadden waar zonlicht in spectrale kleuren brak. Ze  gebruikte verschillende kleuren om verschillende ziekten te behandelen. Wanneer je zonnebaadt, neem je een hele regenboog aan kleuren op via je ogen én huid. Terwijl je als je de hele dag naar schermen staart (zoals ik nu), je maar één of een handvol kleuren binnenkrijgt.

#6 Pijnappelklier

De pijnappelklier werd de zetel van de ziel genoemd, omdat het de belangrijkste klier is die ons verbindt met onze externe omgeving. Het is nauw verbonden met het licht wat via onze ogen binnenkomt. In zekere zin is het de lichtmeter van het lichaam. Het doel is om informatie naar het lichaam te verzenden met betrekking tot de lengte en het tijdstip van de dag. Een van de belangrijkste functies is het vrijgeven van melatonine. Melatonine maakt je niet alleen slaperig, maar het werkt op bijna elk orgaan en synthetiseert het ritme met ons circadiaans ritme.

In ons lichaam hebben we honderden verschillende circadiaanse ritmes. De pijnappelklier en melatonine helpen om ze allemaal te geleiden en te synchroniseren. Zeer kleine hoeveelheden licht kunnen de functie van de pijnappelklieren uit balans brengen en de ingewikkelde ritmische harmonie in ons lichaam verstoren.

Conclusie

Niet één cel in ons lichaam kan ontsnappen aan de invloed van licht…. En net zoals dat je eten invloed heeft op je geestelijk en lichamelijk welzijn, zo geldt dit ook voor het soort licht dat je consumeert. Dus stop met de hele dag naar schermen te staren en binnen te zitten in kunstlicht en ga naar buiten de zon in. Het liefst naakt, maar in ons opeengepakte Nederland wordt dat wat lastig zonder door glurende buren gezien te worden. Ga dan in ieder geval met zo min mogelijk lichaamsdelen bedekt je tuin in en geniet van de zon.

Bron

Hoe denk jij over de zon? Zit je graag in de zon of ben je meer een binnen mens?

 

 

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.