
Doe Vooral NIET Mee Met De Week Zonder Vlees
Eigenlijk zou er vandaag een artikel over het Voedingscentrum online komen, aangezien het de eerste maandag van de maand is. Deze heb ik een weekje opgeschoven aangezien er deze week de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is. Van 6 t/m 12 maart worden mensen gestimuleerd om zich nog meer uit te hongeren en te vergiftigen met frankensteaks. De eerste vier edities waren de Nationale Week Zonder Vlees, maar in 2022 is besloten dat dit niet genoeg was. Ook de zuivel moest eraan geloven (bijzonder wanneer je ziet dat bijvoorbeeld Boursin een sponsor is). Uiteraard hoort er bij deze opgetuigde campagne een website met waarom dit allemaal nodig is en waarom we allemaal mee moeten doen. In een reeks artikelen die deze week zal verschijnen zal ik de secties ‘Waarom doen we dit’ & ‘Voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel’ van de website Week zonder Vlees met jullie doorspreken.
Hieronder ga ik met jullie de sectie voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel doorlezen en laten zien wat er niet klopt. In dit artikel zal ik me beperken tot de sectie die zichtbaar is, de uitklapbare sectie behandel ik in een ander blog. Ook heb ik deze artikelen gebundeld, zodat je ze allemaal kunt terug vinden. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…
Lezen jullie weer mee?
Het Artikel
voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel
Op deze pagina hebben we een zo volledig mogelijk overzicht proberen te geven van de belangrijkste aspecten en vragen rondom zonder vlees en zonder zuivel eten, van gezondheid tot praktische tips.
Geen zuivel meer eten vind ik persoonlijk een saaie eetbelevenis, maar kan prima. Het is echter altijd zaak dat je als mens vlees en het bijbehorende vet van grazende dieren eet. Dat zit namelijk bomvol nutriënten en is in deze vorm ook nog eens goed opneembaar voor ons lichaam.
Voor meer informatie, kijk op de website van het Voedingscentrum.
Voor meer informatie over de betrouwbaarheid van de adviezen van het Voedingscentrum verwijs ik je graag door naar mijn nog steeds groeiende bundel aan blogs hierover.
Is zonder vlees en zuivel eten wel gezond?
Is vlees- en zuivelvrij eten wel gezond? Dat is een van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt.
Hier kan ik heel kort over zijn: nee het is niet gezond. Zoals gezegd onthoudt je jouw lichaam van eten wat je lichaam echt voedt.

“Het geslacht varken” Barent Fabritius, 1656
Begrijpelijk, aangezien in Nederland een voedingspatroon vaak wordt samengesteld op basis van met name dierlijke eiwitten. Daarom twijfelen mensen of een meer plantaardig eetpatroon wel alle voedingsstoffen bevat die zij nodig hebben.
Die twijfel is zeer gegrond, met name ook wanneer je terugkijkt in de Nederlandse geschiedenis met betrekking tot voeding. Zeker al sinds de 12de eeuw (vroeger terug zijn er geen uitgebreide gegevens) stond hier in Nederland de veeteelt op een veel hoger peil dan de landbouw. Het rundvee werd bovendien toen uitsluitend gebruikt voor vlees. Ook at men geen tot weinig groente. Een gezegde uit deze tijd is: “Deghene die ghesont bliven wylt, en sal ghemeynlyck niet veel fruyten noch wermoesen [groente] eten”. Dit kun je in het goed gedocumenteerde boek De Voeding in Nederland in de Middeleeuwen tot de Twintigste eeuw van L. Burema lezen.
Krijg je dan geen B12- en ijzertekort?
Ja dat krijgen de meeste mensen. Onder andere…
Hoe kom je aan je eiwitten?
Er is geen goed opneembare vorm in het plantenrijk te vinden. Bovendien krijg je als cadeautje bij de planten ook nog wat anti nutriënten mee.
En is zonder vlees en zuivel eten wel voedzaam genoeg?
Nee dat is het niet.
Geen paniek, hier vind je de antwoorden op al deze prangende vragen.
Ik gok dat deze antwoorden geen weerspiegeling zijn van de realiteit, dus laten we verder lezen!
EEN FLEXITARISCH EETPATROON
Het doel van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is het stimuleren van een flexitarisch eetpatroon. Wat vaker vlees- en zuivelvrij eten is om diverse redenen een goed idee.
Mensen eten al te weinig vlees en vet van grazende dieren, dus dit nog meer verminderen is geen goed idee. Ikzelf heb 7 jaar nagenoeg vegetarisch gegeten en liep tegen veel gezondheidsproblemen aan. Na het toevoegen in grote hoeveelheden dierlijke producten verdwenen veel van deze gezondheidsproblemen. Mensen zouden juist meer vlees en vet van dieren moeten gaan eten in plaats van minder.
Het is een duurzame keuze die niet alleen wenselijk is met het oog op dierenwelzijn en de toekomst van onze planeet, maar ook goed is voor de eigen gezondheid.
Ah daar hebben we het woordje ‘duurzaam’ weer, dus we betreden het domein van ideologie. Een argument uit de koker van het Wetenschapisme. Het is zeker niet wenselijk met het oog op dierenwelzijn, aangezien er veel meer dieren lijden en dood gaan bij het verbouwen van gewassen. Om maar niet te spreken over de uitputting van het land door monocrops, de vergiftiging van onze rivieren en zeeën en het menselijke leed door de pesticide. Het carnivoordieet is bijvoorbeeld veganistischer dan het veganistische dieet.
Weet je wat pas goed is voor onze planeet? Lokaal je eten kopen bij boeren die dieren op hun land houden, doen aan rotatiegewassen en verstand hebben van hoe ze hun land en dieren gezond houden. Daarbij de supermarkten en multinationals mijden die al ons “eten” uit een lab willen laten komen. Nog beter is uiteraard wanneer we weer zelf dieren gaan houden en ermee samenleven, zodat je weet waar je eten vandaan komt en wat ervoor nodig is. Dan zul je snel genoeg zien dat bij het verbouwen van je genetisch gemodificeerde groente en fruit er ook dieren dood gaan. Daar kwam ik althans achter in mijn vegetarische jaren, dat ik veel koolwitjes moest doodmaken om wat van mijn broccoli plant over te houden – en dat was bar weinig! Om maar te zwijgen over de ‘genocide’ op slakken…
En nee, het is niet goed voor onze gezondheid. Hoe kan het schrappen van voeding die ons daadwerkelijk voedt, omdat het bomvol nutriënten zit, goed voor ons zijn?
Zo is aangetoond dat een eetpatroon met een goede afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten.
Aangetoond? Wat is de bron dan van deze bewering van het ondervoedingscentrum? Laat maar, dit was een retorische vraag, aangezien ze nooit hun beweringen staven met bronnen. Ik zal hieronder neerzetten wat ik altijd bij artikelen over hen neerzet.
Risico is een oorzaak en gevolg statement. Wat suggereert dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik goed afwissel tussen dierlijke en plantaardige producten (wat dat ook moge betekenen), mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het goed wisselen tussen dierlijke en plantaardige producten en het directe gevolg, in dit geval een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:
Tijdens Pasen eten mensen veel eieren EN er is meer file die dagen. Zodra we minder eieren eten zal er minder file zijn.
Nee dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.
Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar dit artikel en dus het Voedingscentrum zich op baseert kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.
Doe jij ook mee met & Zuivel?
Ik doe met beide niet mee. Zuivel was voor mij de reden om in mijn vegetarisch jaren niet veganistisch te worden. Sterker nog, in de tijd dat ik overwoog om veganistisch te gaan eten vond ik gek genoeg het carnivoordieet. Nu ben ik juist heel blij dat ik koos voor het carnivoordieet en mezelf niet nog meer schade heb toegebracht.
Wist je dat zuivel eten en drinken belastend is voor het klimaat?
Wist je dat dit niet zo is? Zie je hoe gemakkelijk het is een blank statement te maken? Door de zin te beginnen met “wist je dat” creëren ze op een dialectische manier een wetenschappelijk sfeertje, en ontnemen ze jou als lezer alle discussieruimte. Je wordt monddood gemaakt alsof het een voldongen, empirisch bewezen feit is – the science is settled!
Naast vleesvervangers zijn er inmiddels veel plantaardige alternatieven voor zuivel te vinden, zoals amandeldrink, plantaardige variaties op yoghurt (met en zonder smaakje) en kokosijs.
Er zijn geen producten die vlees of zuivel kunnen vervangen. Amandelwater is een toxische soep van antinutriënten zoals oxalaten. Bovendien worden er ook vaak plantaardige oliën aan toegevoegd, die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.
Aangezien jullie het klimaat, planeet en dierenleed pretenderen zo belangrijk te vinden, waarom prijzen jullie kokosijs en amandelen aan? Aangezien dit allebei niet in Nederland verbouwd wordt en dus moet worden ingevlogen, gevaren, en gereden. Overigens is de amandelindustrie verantwoordelijk voor de dood van miljarden bijen en het vervuilen van onze planeet. Oeps!
Wil je deze producten ontdekken? Ga met ons de uitdaging aan en laat niet alleen vlees, maar ook zuivel tijdens de week staan! Zo ervaar je zelf hoe lekker en gemakkelijk het kan zijn om niet alleen af en toe geen vlees, maar ook af en toe geen zuivel te eten. Doe mee, het is het lekkerste en gemakkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat!
Start vandaag nog met het toevoegen van meer vlees, boter, en (wanneer je ertegen kan) rauwmelkse zuivel. Koop dit bij de lokale boer en laat de supermarkten links liggen. Deze zullen zich de komende jaren steeds meer toeleggen op plantaardige voeding. Zonder de boeren geen keuzevrijheid in eten. Eet vlees en vet van grazende dieren, het is het lekkerste en gemakkelijkste wat je zelf kan doen voor jezelf, je kinderen en een betere toekomst!
Hopelijk was je al niet van plan om mee te doen. Anders hoop ik dat ik iemand ervan weerhouden heb om mee te doen. Wat eten jullie vanavond?
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.