Draag zoveel mogelijk natuurlijk materialen

Draag zoveel mogelijk natuurlijk materialen

augustus 23, 2023 0 Door Veerle

Veel van de stoffen waarvan kleding gemaakt is, zijn niet van natuurlijke materialen, maar van plastic. Deze zogenaamde ‘alternatieven’ op natuurlijk materiaal zijn niet goed voor mens, dier en milieu. Persoonlijk gaat mijn voorkeur gaat uit naar dierlijke materialen, vooral wanneer het in contact met mijn huid komt. Ondergoed, hempjes, majots en truien draag ik zoveel mogelijk van wol. Zelf heb ik namelijk niet zulke goede ervaringen met de stoffen katoen en bamboe. Waarom kun je lezen in een ander blog.

Leer Versus Nep Leer

Neem bijvoorbeeld een leren jas. Deze wordt juist naar mate het ouder wordt mooier en gaat lekkerder zitten. Wanneer je jouw leren jas goed verzorgd kan deze decennia meegaan.  Zelf heb ik een aantal leren jassen tweedehands kunnen kopen. Deze draag ik nu ook al enkele jaren met veel plezier, deze jassen zien er nog net zo mooi uit als de dag waarop ik ze kocht.
Dat kan ik niet zeggen van de namaakleren jassen die ik in de kringloop aangeschaft had. En laten we vanaf nu niet meer namaakleer zeggen, maar het beestje bij de naam noemen: plastic jassen. Hiervan had ik 4 jassen in de kringloop gevonden en helaas heb ik deze allemaal weg moeten gooien. Ze vergingen zo ongeveer waar je bij stond. Kleine en grote stukken plastic vielen van deze jas af op de plekken waar de jas tegen elkaar aan schuurde, en in de kraag. Van deze plastic jassen heb ik maximaal 2 jaar plezier gehad (mede omdat ik ze vrij weinig droeg) en in het laatste jaar zagen ze er eigenlijk al niet meer uit. Een jas van plastic die zich voordoet als leer is dus geen duurzaam alternatief voor leer.

Kleding Wat Ademt

Nog een belangrijke factor van kleding is dat je wilt dat deze ademt. Kleding gemaakt van synthetische stof sluit je huid af en bij mij zorgt dit voor een nare lucht bij mijn oksels. Wanneer ik wol draag, heb ik dit niet tot nauwelijks. En wanneer ik wél wat gezweet heb ( ik zweet nu overigens minder dan vroeger) kan ik mijn wollen trui gewoon luchten in plaats van dat het gelijk de was in moet, omdat dat de enige manier is waarop de lucht eruit gaat bij andere materialen. Nóg een reden dus waardoor wollen kleding duurzaam is: je hoeft het minder vaak in de was te gooien. In mindere mate (in ieder geval bij mij) geldt dit voor katoen, want soms kan ik met luchten de lucht eruit krijgen, maar vaak niet. Daarom prefereer ik ook het dragen van wol boven dat van katoen.

Kleur In Je Leven

Net als de stof is ook de kleurstof belangrijk bij wat je draagt, je wilt hierbij geen chemische kleurstof hebben. Helaas is de kledingindustrie niet open in haar manier van produceren en moet je dus bij producten goed kijken en vertrouwen op het bedrijf waar je bij koopt dat ze doen wat ze zeggen.

Tweedehands Kleding

Met tweedehands kleding is het enige waar je op kan letten vaak van welke stof het gemaakt is. Dus de keuze wordt zodoende wel wat kleiner in de kringloop. Toch heb ik al veel synthetische kledingstukken in mijn kast kunnen vervangen door niet synthetische kleding uit de kringloopwinkel. Uiteindelijk wil ik een kledingkast hebben waar alleen nog kleding te vinden is gemaakt van natuurlijke materialen.

Wat voor materialen hanger er bij jou in je kledingkast en ben je van plan ook meer natuurlijkere materialen te gaan dragen? Laat het hieronder weten!

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.