Een Gevarieerd Dieet

Een Gevarieerd Dieet

oktober 15, 2021 0 Door Rick

De beroemde Schijf Van Vijf raadt het aan, en je hoort en lees het overal; eet een gevarieerd dieet! Ook ik heb dat netjes gedaan, zonder erbij na te denken. Het klonk immers zo logisch, en zeg nu zelf, met al die kleurtjes op je bord ziet er natuurlijk heel feestelijk uit. Hier was het credo in de keuken dan ook “hoe meer groenten hoe beter”. Dus gooide ik zomaar vijf verschillende soorten groente in een gerecht. Gezellig! Dat de methaanuitstoot in mijn atelier legendarisch was daarna negeerde ik gewoon.

Je Eet Niks Meer!

Toegegeven, de overstap naar een dieet gebaseerd op nagenoeg alleen maar dierlijke producten was zeker een cultuurschok. Zowel voor mezelf als voor m’n omgeving die ik jarenlang mee probeerde te nemen in de vegetarische val. Nu we rigoureus het roer hebben omgegooid hoorde ik nu echter “je eet niks meer”. Op zich zit er een kern van waarheid in. In de spaarzame momenten dat ik in de supermarkt ben is er pakweg 99% wat ik niet meer eet. Sommige dingen mogen eigenlijk de naam voeding ook niet dragen, zoals snoep. Maar net zo goed ijsbergsla of brood, olie oftewel garnering, vulling en afval materiaal.

Wetenschap?

Reizende Strijdster soyboyDat we iets al een paar decennia doen betekent niet dat het ook goed is, en beter dan hoe we ooit aten. Al eerder hebben Veerle en ik al aangestipt hoe onze voedingsrichtlijnen op ideologie zijn gebaseerd, en gefabriceerde studies. Wetenschapisme, in het Engels noemen ze dat mooi “Soyence” als samentrekking van soja en wetenschap. Geheel terecht, want we worden maar al te graag naar een vleesvrij dieet geduwd met soja vaak als heilige graal om zogenaamd het geschrapte vlees te vervangen. Zoals al eerder gezegd kan het meeste ‘wetenschappelijke’ onderzoek dat achter deze agenda zit echter meteen de prullenbak in. Evenals de net zomin ongefundeerde (en betrekkelijk nieuwe!) claim dat we gevarieerd moeten eten.

Omnivoor

Vegan-eten-niet-verkocht-vs-vlees-uitverkochtHet klopt dat we omnivoren zijn…geworden! Eigenlijk in de meeste gevallen uit nood, en wellicht soms als aanvulling op ons oorspronkelijke dieet van vlees en vis (afhankelijk van de geografische leefomgeving). Je moet je namelijk afvragen of we minder vlees wilden eten, of dat er door armoede, schaarste, of andere ellende zoals oorlog simpelweg geen vlees te verkrijgen was. De afgelopen jaren hebben we wel degelijk de welvaart, en we hebben (voor 2020) geen vleestekorten gehad, maar zijn toch steeds meer planten gaan eten. Een beslissing die onze voorouders hoogst waarschijnlijk met lede ogen hadden bekeken. Waarom zou je een armoedzaaiersdieet of nooddieet vrijwillig volgen? En daar ook nog eens kapitalen voor betalen! Stammen die nog steeds hun oorspronkelijke dieet eten lachen westerlingen daarom vierkant uit als hen gevraagd wordt of ze planten eten.
“Planten zijn voor de dieren, en wij eten de dieren.”

Gevarieerd Dieet

Mensen krijgen echt wat kortsluiting als ze al denken aan overstappen naar een carnivoor dieet. Zeker omdat je gewend bent dat je honderden dingen eet, en je deze nu grotendeels achterwege laat. Nogmaals, het is nieuw dat we zoveel keuze hebben en zo gevarieerd eten. Nog maar honderd jaar geleden was het al onmogelijk geweest om te eten zoals we nu (moeten) eten. Hoe verder je teruggaat, hoe minder gevarieerd het dieet was. Simpelweg door gebrek aan aanvoer en teeltmogelijkheden.

Versobering Van Voeding

 Reizende Strijdster Vlees snijdenJa, je schrapt inderdaad heel veel. In ons geval was het zelfs het herintroduceren van allerlei voeding die we niet tot amper meer aten. Na anderhalf jaar kan ik echter zeggen dat er geen dag is geweest dat het “m’n neus uitkwam”, of dat ik het idee heb dat ik mezelf iets ontzeg – een opmerking die je vaak hoort bij restrictieve diëten. Het is net zo goed niet saai. Je kunt juist heel veel variatie hebben. Zeker als je zoals ik ook zuivel eet, aangevuld met wat stiekeme kruiden, en wanneer je diverse soorten dieren eet.Hamburgers met kaas en  gekruide yoghurt (als saus), varkenswangen met fetasaus, biefstuk met brie, carpaccio, vlees- of bottenbouillon, entrecote met garnalen, chaffles, eieren met spek, tartaar, gerookte vleeswaren, gebraden gehakt, kippendijen met diverse worstsoorten, pemmikan, frittata en af en toe een onbehouwen stuk zoals een côte de boeuf op de BBQ. De berijdwijze maakt het vervolgens ook gevarieerd. Je kunt vlees stoven, roken, bakken, grillen, barbecueën, drogen. En natuurlijk gewoon rauw eten in sommige gevallen. Voor mij gevarieerd genoeg…

Eet smakelijk!

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.