Een Gezond Dieet Met Supplementen

Een Gezond Dieet Met Supplementen

oktober 24, 2022 2 Door Veerle

Er bestaat veel misinformatie, om een zeer populaire term maar even te gebruiken, met betrekking tot voeding. Neem bijvoorbeeld groente. Veel mensen denken dat wanneer ze 250 gram groente eten, zoals de Schijf van Vijf ze voorschrijft, ze alle vitamine en mineralen binnen krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zie je dat mensen die alleen groente eten (zoals bijvoorbeeld veganisten) heel veel supplementen innemen. Hoe kan het dat je bij een dieet wat als gezond of zelfs gezondst geadverteerd wordt nog pillen of injecties moeten nemen? Ik heb het meerdere keren horen zeggen: “een gezond dieet met supplementen”.

Een korte Geschiedenis

Oorspronkelijk zijn vitamines ontworpen om scheurbuik te stoppen. Dit wordt veroorzaakt door een vitamine C tekort. Als mens heb je niet veel vitamine C nodig, echter verandert de hoeveelheid vitamine C naar hoe je eet. Wanneer je veel koolhydraten (suiker) eet heb je veel vitamine C nodig. Wanneer je een koolhydraat arm dieet eet, zoals bijvoorbeeld het carnivoordieet heb je weinig vitamine C nodig. Er zit ook vitamine C in vlees, dus je hoeft bij het carnivoordieet geen vitamine C supplement te slikken.

De Eerste Synthetische Vitamine

Supplementen Supplementeer Vitamines Mineralen Omega 3 Reizende StrijdsterDe eerste vitamine werd in 1912 door een Poolse chemicus Casimir Funk geïsoleerd. Dit ontketende een strijd onder chemici om vitamines in het laboratorium te maken of te synthetiseren. Er werden tussen 1929 en 1943 10 Nobelprijzen toegekend voor werk in vitamineonderzoek. Tegen het midden van de jaren 1950 hadden wetenschappers 12 van de 13 essentiële vitamines gesynthetiseerd. Deze supplementen werden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen en melk. Voedingsmiddelen die voedingsstoffen verloren tijdens de verwerking kregen deze vitamines weer toegevoegd en werden als ‘verrijkt’ bestempeld. Toen supplementen werden geïntroduceerd in de jaren 1930 en 1940, werden ze gepresenteerd als een manier om tekorten aan voedingsstoffen aan te pakken die ziekten zoals rachitis en scheurbuik veroorzaakten. Ze werden ook gezien als een manier om dure en moeilijk toegankelijke medische behandelingen te vermijden.

Ongereguleerd

Supplementen zijn niet gereguleerd door de FDA. Nieuwe supplementen hoeven geen bewijslast te leveren, doordat ze geclassificeerd zijn als voedsel product. De FDA kan producten beoordelen die nieuwe voedingsingrediënten toevoegen wanneer het een melding krijgt, maar het heeft niet de bevoegdheid om te voorkomen dat een supplement op de markt komt. Bij medicijnen is dit wel zo en hoewel ik de FDA vertrouw zover als ik ze kan gooien, zijn er wel wat regels waaraan medicatie zich moet houden wat je enigszins een inzicht geeft over wat je slikt. Bij supplementen is het een waar wilden westen.

Supplement Experiment Wetenschap Wetenschappelijk Omega 3 Visolie Supplementen Reizende StrijdsterGevaarlijke Supplementen

Supplementen worden genormaliseerd en gezien als iets gezonds om te doen. In de ‘alternatieve’ hoek vind je vooral veel mensen die supplementen adviseren. Er wordt vaak gedaan of supplement ongevaarlijk zijn, maar supplementen slikken is niet zonder gevaar. Omega 3 capsules zijn namelijk vaak al geoxideerd, ranzig en dus toxisch wanneer ze in de winkel staan. Er werden aldehyden in een aantal van deze supplementen aangetroffen. Aldehyden zijn een formele marker voor kanker. Dus in plaats dat we ons lichaam iets goeds geven, vergiftigen we het.

Waar is het bewijs?

Als dit nog niet genoeg is om goed na te denken of je jouw vitamines en mineralen wel moet aanvullen in de vorm van supplementen, is het ook nog eens zo dat er geen bewijs is dat dit werkt. Het is nooit bewezen dat de supplementen daadwerkelijk worden opgenomen door ons lichaam.

B12

Laten we bijvoorbeeld B12 nemen, iets wat alleen in goed opneembare vorm in dierlijke producten te vinden is. Je ziet vaak video’s van veganisten (die vaak B12 in pilvorm of als injectie supplementeren) die trots hun bloedonderzoek laten zien dat ze wel degelijk genoeg vitamine  B12 hebben. Wat ze niet schijnen te beseffen is dat wanneer je vitamine B12 in je bloed hebt, dit niets zegt over de opname hiervan. En wat gebeurt er met al die vitamines en mineralen die niet opgenomen worden? Juist, deze belanden in het toilet. Waar ze overigens in nog grotere mate belanden als je het advies opvolgt om liters water per dag te drinken.

Conclusie

Supplementen kunnen nooit gezonde voeding vervangen. Wat je jezelf moet afvragen is, dat wanneer je moet supplementen bij het dieet wat je volgt, of dit dieet dan wel zo gezond is.  Ja we kunnen supplementen gebruiken wanneer we ons lichaam willen ondersteunen als interventie, maar niet als iets wat je dagelijks je leven lang nodig hebt. Ikzelf heb bijvoorbeeld een tijd lang HCL geslikt om mijn maagzuur omhoog te krijgen, maar dit heb ik als interventie een paar maanden gedaan. Het was altijd mijn intentie het uiteindelijk niet meer nodig te hebben, en dat mijn maagzuur naar het gewone hoge niveau zou gaan wat het behoord te hebben. En zo moet je ook supplementen inzetten. Voeding is er om je lichaam te voeden, een gezond lichaam heeft geen supplementen nodig. Al moet ik uiteraard realistisch zijn en toevoegen dat dit laatste een uitdaging is anno 2022.

 

Supplementeer jij? Wat supplementeer je en waarom? Laat het hieronder achter!


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.