Eieren bomvol nutriënten

Eieren bomvol nutriënten

juni 7, 2023 0 Door Veerle

Eieren; gekookt, gebakken, gefrituurd of gepocheerd, er zullen weinig mensen te vinden zijn die nog dit nooit gegeten hebben. In de middeleeuwen waren eieren een belangrijke bron van nutriënten voor veel mensen in Nederland (bron: de voeding in Nederland van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw van L. Burema). Het OnderVoedingscentrum geeft als advies 2 tot 3 eieren per week, maar geven (zoals we gewend zijn) geen goed onderbouwde reden hiervoor. Weer wordt als hoofdreden de cholesterolmythe erbij gehaald. Waarom dit een drogreden is kun je hier lezen.

Reizende-Strijdster-gerookte-eieren-carnivoor-DieetEidooier

Eieren zijn één van de beste voedingsmiddelen uit de natuur. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de dooier alle voedingsstoffen bevat die het embryo nodig heeft om te gedijen. De kleur van de dooier kan variëren tussen lichtgeel en donkeroranje. Dit wordt veroorzaakt door xanthofyl en hangt af van de voeding van de kip. In maïs en gras zit bijvoorbeeld veel xanthofyl en zal de dooier dus donkerder zijn dan wanneer de kip voornamelijk graan eet. De dooier is rijk aan vetten, cholesterol, eiwitten, ijzer, choline, fosfor, kalium, natrium en calcium, evenals lecithine en andere emulgatoren. Ook bevatten eieren vitamines A, B1, B2, B6, biotine, B12, D en E.

Wanneer je het eiwit rauw consumeert, is de biologische beschikbaarheid daarvan (51%) beduidend lager dan wanneer deze gekookt is (91%).  Dit betekent dat het eiwit van gekookte eieren bijna tweemaal zo goed wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren. In rauwe eieren komen ook avidine voor, deze bindt zich aan biotine en maakt deze vitamine niet meer beschikbaar voor het lichaam. Wanneer je dus rauwe eiwitten consumeert, dan kan dit biotine-uitputting in het lichaam veroorzaken. Dit kan leiden tot epileptische aanvallen, huidaandoeningen, haaruitval en ernstige gewrichtspijn. Het koken of bakken van eieren maakt deze eiwitten (avidine en antitrypsine) onwerkzaam. Kortere kooktijden zijn ideaal voor het verwijderen van avidine terwijl de meeste voedingsstoffen intact blijven

Gevoelig voor Kippen Eieren

Wanneer je gevoelig bent voor kippeneieren, kun je ook altijd eenden- of kwarteleitjes proberen. Het kan namelijk zomaar zijn dat wanneer je gevoelig bent voor één pluimvee-ei, je dit niet bent voor alle eieren.

Waar Haal Je Jouw Eieren?

De beste eieren komen van kippen die in de wei worden gehouden (zonder soja- of granen). Deze eieren hebben meestal rijkere, donkere dooiers en hoogst waarschijnlijk een betere voedingsdichtheid. Hoe donkerder de kleur van de dooier, hoe waarschijnlijker het is dat de kip carotenoïden at – de natuurlijke oranje pigmenten die in planten worden aangetroffen. Carotenoïden alleen bepalen de kleur van de dooier. Carotenoïden zijn goed, maar je wilt dat de kip juist insecten en dierlijke eiwitten heeft gegeten door in hun natuurlijke omgeving te scharrelen. Het optimale dieet van een kip is namelijk niet vegetarisch maar omnivoor. Kippen zijn namelijk, als ze de kans krijgen, niet vies van het eten van een stuk vlees. Zoals hier te zien is op de video van Garland Farms genaamd Real Chickens Eating Real Sirloin Steak.

Net als koeien, paarden, geiten en hertjes overigens 😉

Conclusie

Het fijnste is natuurlijk eieren uit de achtertuin, dan weer je wat je kippen gegeten hebben, hoe lang ze scharrelen et cetera. Helaas heeft niet iedereen die luxe. Ikzelf haal mijn eieren bij de boer, waar de kippen gescharreld hebben en zelf tussen gras naar voer hebben mogen zoeken. Doe wat je budget en je locatie toelaten en geniet van je gebakken of gekookte eitje!

Bronnen:

Wikipedia
Nutrition by Judy

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.