Entomofagie (Insecten Eten)

Entomofagie (Insecten Eten)

augustus 31, 2022 2 Door Rick

Entomofagie – Een Chique Term Voor (Experimenteel) Hongersnoodsvoedsel

Deze week een blog over het eten van insecten en hoe goed dit is voor jouw gezondheid. Kunnen we wel insecten eten en hoe zou dit meehelpen in de strijd tegen Het Klimaat?

Entomofagie (insecten eten) havo lesmateriaal school indoctrinatie propaganda Reizende StrijdsterEat Ze Bugz!

We weten nu inmiddels allemaal dat rundvlees Het Klimaat finaal kapot maakt. Het is niet de luchtvaart, niet de fabrieken die allerlei chemische stoffen maken, niet de ‘monocrop’ velden die met allerlei gif worden bespoten, niet de kledingindustrie, niet de elektronicafabrikanten, niet de farmaceuten, nee het zijn voornamelijk de koeien in de wei. Hoog tijd dus voor een alternatief!
Naast de succesvolle veganistische alternatieven is er een dierlijke variant in de vorm van insecten. Een nieuw succesverhaal in de strijd tegen klimaatverandering! We moeten nu eenmaal de dreigende ijstijd uit de jaren zeventig of de opwarming van de aarde uit de jaren tachtig tegen gaan met z’n allen. Daarom wordt de voorlichting niet alleen opgevoerd op de website van het World Economic Forum (“you vill eat ze bugz!”), maar ook via alle gelijkgeschakelde mediaplatforms en via het schoolsysteem. Kinderen zijn immers wat beter te hersenspoelen dan volwassenen doorgaans.

Krekels & Koeien

Als je reclames ziet voor het eten van insecten lees of hoor je vooral dat insecten vol proteïne zitten. Of wij het kunnen opnemen wordt net als met andere zogenaamde alternatieven niet verteld. Zoals het ijzer dat in spinazie zit maar amper wordt opgenomen. Hetzelfde geldt voor het vet van insecten. Is dat van dezelfde voedingswaarde als rundvlees? Mocht dat inderdaad het geval zijn, zitten alle andere essentiële bouwstoffen die in rood vlees zitten ook in insecten? Nog een vraag: krijgen we zoals bij planten met hun anti nutriënten bij insecten eveneens te maken met toxische stoffen die we vooral niet willen binnenkrijgen? Ik heb een poging gewaagd om wat vragen beantwoord te krijgen, maar dat valt niet mee vanwege de overduidelijke lobby om ons aan de insectenkroketten te krijgen.

Chitine

Om meteen met de deur in huis te vallen: mensen zijn niet gemaakt om insecten te verteren zoals veel reptielen, amfibieën, vissen en vogels vaak wel kunnen. Vooral de stof chitine is een probleem. Chitine is een polysacharide en is de bouwsteen van exoskeletten van insecten, schaaldieren, dus bijvoorbeeld de schaal van kreeften en krabben.

Mensen met een allergie voor schaaldieren hebben doorgaans ook een reactie op chitine. Bij een krab of kreeft eet je overigens nooit zijn schaal op, maar bij insecten worden we geacht om ze wel in z’n geheel te verorberen.

Chitine is echter niet tot slecht verteerbaar en mogelijk – bij gebrek aan experimentele studies, waarover later meer – schadelijk voor mensen, zeker in de hoeveelheden als nu wordt aanbevolen. Een beetje zoals vezels. Je kunt chitine ook niet uit je eten koken of anderzijds eruit verwerken, zoals bijvoorbeeld met lectinen wel grotendeels kan. Mocht chitine niet toxisch zijn zoals sommige mensen beweren (tot aan de claim dat chitine ruggengraatkanker veroorzaakt), is het in ieder geval restmateriaal dat zoals vezels in de toiletpot belandt.

Chitinase

Er zijn natuurlijk legio dieren die insecten eten, sommige bijna alleen maar zelfs. Hun verteringssysteem is daarop gemaakt. Veel dieren maken om insecten te kunnen verwerken een enzym aan dat chitinase heet.
In deze studie halen ze aan hoe herbivoren en carnivoren niet beschikken over dit enzym – wat meteen een reden is om insecten te mijden als je voer voor je kat of hond koopt (!) -, en hoe dieren meer van dit enzym in hun systeem hebben naar ratio van hoeveel insecten ze eten. Het genoom is nu eenmaal dusdanig intelligent ontworpen dat er veel ruimte is voor aanpassing aan bepaalde situaties en externe invloeden, en dus ook dieet. Vandaar dat mensen allerlei extremen aankunnen qua diverse diëten, hoeveelheden aan eten, en de etenswaren an sich (zowel het wisselen in verschillende producten als het soort eten).
Wij worden onder omnivoren geschaard in deze studie, en er wordt gesteld dat we chitinase aanmaken om chitine te verwerken. Of we vrijwillige omnivoren zijn is te betwisten, maar goed, blijkbaar is de aanmaak van chitinase een vorm van verdediging om mensen te beschermen. Zo hebben sommige mensen ook een beter afbreekmechanisme tegen oxalaten ontwikkeld. Er wordt in dezelfde studie namelijk (hetzij verkapt) gewaarschuwd voor pathogenen die meekomen met chitine.

Entomofagie (insecten eten) vleesvervanger ongezond toxisch propaganda Reizende StrijdsterParasieten

Over pathogenen gesproken. Bij onderzoek onder insectenboerderijen werden er bij 244 van de 300 insecten parasieten gevonden. In 91 gevallen, oftewel bijna een derde, waren dit parasieten die een potentieel gevaar vormden voor mensen.

Behoorlijk bedenkelijke uitkomsten. Het kweken van insecten is op dit moment daarbij nog niet gereguleerd en er is geen goede controle op de kwaliteit, zoals wel het geval is bij vooral de kleinere veeboerderijen.
Uiteraard kun je overal parasieten tegenkomen, in vlees maar eveneens op groente, fruit en specerijen. Alleen zijn deze resultaten wel heel alarmerend. Sowieso moet je uiteindelijk vooral teruggaan naar de vraag of insecten voedzaam en goed verteerbaar zijn, en in dit scenario toch je gezondheid schaden. Als dit wankel of onbewezen is, waarom zouden we dan afwijken van het eten van (rood) vlees waar we al millennia sterk op zijn geworden en waar ons lichaam op is gebouwd?

Can’t Believe It’s Not Butter

We hadden het net over vlees. Boter is daarnaast al lange tijd een mooie aanvulling om verzadigd vet binnen te krijgen. Alleen dan wel boter van (liefst rauwe) melk. Niet de boter gemaakt van vermalen insecten die geweekt zijn in water.
Het “smaakt hetzelfde” wordt er gezegd, wat natuurlijk totaal geen argument is. Althans, niet als je echt iets wilt weten over voedingswaarde. Het gaat echter juist om de voedingswaarde, en daarbij wordt natuurlijk de vraag genegeerd of er schadelijke effecten aan zitten. Dat zie je eveneens bij margarine waarin toxische olie wordt gebruikt. Als het maar lijkt op boter is het net zo goed voor je als boter. Je ziet diezelfde manke logica bij veganistische ‘vleesvervangers’.

Insecten In De Supermarkt

Deze experimentele insectenboter ligt zover ik weet nog niet in het schap. Let alleen wel op, want er zijn wel degelijk producten met insecten erin. De EU heeft immers insecten toegelaten als menselijke voeding in 2021. Meel van insecten wordt namelijk al in sommige producten gestopt, dus let goed op de ingrediënten. Eigenlijk zoals je altijd moet doen als je gezondheid je lief is. Gelukkig zit het vooral in producten die ik sowieso niet zou aanraden om te eten. Denk aan allerlei snacks en bijvoorbeeld mix om koekjes te bakken. Hoe dan ook lijkt het erop dat Nederland niet warm loopt voor producten met insecten erin.

Entomofagie (insecten eten) kakkerlakken indoctrinatie propaganda Reizende StrijdsterDe Cijfer Hypnose

Blijkbaar moeten we hier een handje worden geholpen door een groeiende marketingmachine. Uiteraard wordt het eten van insecten weer op ons opgedrongen om Het Klimaat te redden, ten koste van jouw gezondheid.

Geloof wederom niet zomaar de wetenschappelijk klinkende percentages waarin wordt gesuggereerd dat je jouw ‘ecologische voetafdruk’ met 80% reduceert als je lekker kakkerlakken knabbelt in plaats van het voedzame, niet toxische vlees van een koe. Critici zoals Bjørn Lomborg wijzen er terecht op dat dit een misleidend gegoochel met cijfers is, of liever gezegd een misleidende onvolledigheid. Het gaat namelijk enkel om het relevante stukje, in dit geval je voetafdruk betreffende het voedsel dat je consumeert. Als je ziet hoe een vegetarisch dieet maar een minuscule reductie is op je algehele voetafdruk, zie je al meteen dat die 80% enkel gaat over het voedseldeel. Los van of zo’n berekening wetenschappelijk is, gaat het dus om 80% van de al lage 2% die je zogenaamd reduceert met aanpassen van je dieet. Als je echter toch iets moet schrappen zou (rood) vlees het laatste op je lijstje moeten zijn.

Water

Een andere goocheltruc is het water argument. Rood vlees verbruikt zogenaamd zwembaden aan water. Wat er even niet wordt vermeld is dat veel water uit de lucht komt vallen. Precies, regen. Gratis water! Koeien geven een groot deel weer terug en regenereren de bodem. Het is dus een grotendeels ‘circulair’ gebeuren, om maar een hippe term te gebruiken. Bij insecten zou dat dus kunstmatig moeten gebeuren, en deze verbruiken vooral water zonder iets terug te geven. Zoals het verbouwen van groente en fruit waarbij louter water verloren gaat, en de grond wordt uitgeput in plaats van dat het gezond blijft. Of zelfs gezonder wordt zoals wanneer je roterend graast in de  veehouderij.

Nog Niet Eens Een Kleine Teen Van je Voetafdruk

Het is dus zoals gezegd nagenoeg verwaarloosbaar om het voedzame en goed verteerbare vlees dat we al millennia eten te vervangen door insecten. Denk liever aan je telefoon, auto, kleding, of exotische vakanties. De meer secundaire of zelfs tertiaire behoeftes. Voedsel zou toch bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan, zou je zeggen.
Nogmaals: dat moet je allemaal lekker zelf weten! De betutteling laat ik liever over aan instanties zoals de Verenigde Naties. Voel je daartegenover niet ecologisch of moreel superieur als je helemaal geen vlees meer eet, of om weer bij het onderwerp te blijven; als je insecten eet in plaats van kippen – die overigens wél goed gedijen op het eten van insecten. De kip eet de insecten, jij eet de kip. Zoals je niet bent gemaakt om de microben op het gras te verteren maar juist de koe eet, ben je ook niet gemaakt om kippen te skippen en zelf insecten te gaan eten.

Food Hub WEF Nederland Agrifood Tuinbouw Duurzaam Carola Schouten Overheid Global Coordinating SecretariatVoedselschaarste

Tussen alle propaganda over hoe koeien eten heel stout is, wordt er openlijk als argument aangedragen dat mensen overleefd hebben door het eten van insecten. Overleven ja. Zoals mensen de (gefabriceerde) hongerwinter hebben overleefd op het eten van bloembollen en aardappelschillen. Hoe is dat een argument om de consumptie van insecten te verkopen? We willen toch niet enkel “overleven”? Er is nog helemaal geen noodzaak om in die termen te denken. Alleen als we wellicht een nieuwe hongersnood in het verschiet hebben. Maar dan moet er hevig beslag worden gelegd op de voedselvoorziening, door bijvoorbeeld boeren massaal te onteigenen en voedsel vervolgens te moeten rantsoeneren, sorry distribueren om gelijkheid te verkrijgen, via Food Hubs. Uiteraard is dat ondenkbaar anno 2022…

Nog Even Wat Speculeren

Laten we nog even wat verder speculeren na de insinuatie dat er een nieuwe hongersnood wordt gecreëerd zoals al tig keer gebeurd is in de geschiedenis.

Op dit moment zijn er nog niet heel veel massafabrikanten, al zijn er al die er verdacht uitzien als een megafabriek.

Toch kon ik het niet laten om na te denken over de eventuele gevolgen. Als een megastal om wat voor reden open gaat en de koeien naar buiten lopen heeft dat geen desastreuze gevolgen, anders dan dat het gras in de omgeving stilletjes gemaaid wordt of dat er een weg wordt geblokkeerd door zo’n nuffig kijkende, loeiende dame. Als ik echter denk aan een megafabriek waar een paar miljoen sprinkhanen worden opgekweekt bekruipt me toch een heel ander scenario met wat rampzaligere scenario’s van Bijbelse proportie. Zeker als je rekening houdt met de kans op het fokken van plofinsecten. Nu nog fictie gelukkig, je weet alleen hoe snel fictie realiteit kan worden. Denk aan een sprinkhanenplaag met sprinkhanen zo groot als zo’n halve liter blik Monster Energy.

Conclusie

Misschien was het al duidelijk, zo niet: nee ik ben geen fan van het idee van insecten eten. We zijn er niet voor gemaakt, en er is wederom geen enkel onderzoek  gedaan naar de langetermijngevolgen. Zoals met vezels is er blijkbaar een onenigheid wat betreft schadelijkheid van chitine voor onze gezondheid. Of dat gevoed is door de drang om ons bepaalde dingen te laten eten, in dit geval insecten, moeten we echter gooien op complotterige speculatie. Dat er zoals met veel voeding geen goed ontworpen en dus betrouwbare studies kunnen worden gedaan naar de langetermijneffecten van het eten van insecten in plaats van bijvoorbeeld rundvlees is een feit. En een alarmbel, of op zijn minst een reden tot voorzichtigheid. Daarbij is het evenmin goed onderzocht of insecten hetzelfde voedingswaardeprofiel hebben als rundvlees, en of die nutriënten even goed worden opgenomen. Het is een zoveelste experiment op mensen dat wordt uitgerold, na het elimineren van rood vlees, introduceren van zadenolie, vervangen van suiker voor zoetstoffen, en het opdringen van plantaardige ‘alternatieven’ voor dierlijke voeding. En dat zijn enkel wat voorbeelden op voedselgebied.
Laten we vooral niet in deze zoveelste val trappen die ons nog zieker en zwakker maakt dan we al zijn. Ik bak zo weer eens een burger. Schorpioenen bakken laat ik liever over aan Angelina Jolie.

BRONNEN

Video nieuwe ijstijd in 1971 en opwarming van de aarde in 1981

EU laat insecten toe als menselijk voedsel

Nederlandser zijn niet zo happig op insecten eten

Vegetarisme en je voetafdruk

Reductie van 80%….van het stukje voeding, oftewel een minipercentage van je algehele ‘ecologische voetafdruk’.

A parasitological evaluation of edible insects and their role in the transmission of parasitic diseases to humans and animals

Parasieten aangetroffen bij kweekfabrieken

Studie over enzym chitinase

Chitine en verteerbaarheid

Vezels zijn niet je vrienden

Waarschuwing over insecten eten

Boter van insecten

Gigantische fabriek waarmee Het Klimaat keihard mee gered gaat worden.

Zogenaamd een redding voor Het Klimaat. Voor de miljoenste keer: wat heeft klimaat met menselijke gezondheid te maken?

Food Hubs


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.