Fermenteren kun je leren

Fermenteren kun je leren

november 1, 2019 0 Door Veerle

Verdieping

Een aantal jaar geleden ben ik me in voeding gaan verdiepen en las ik dat gefermenteerd eten heel goed voor je is. Fermenteren is een mooi woord voor dat je voedsel laat rotten. En (goed) gerot eten is nu echt heel lekker (is mijn mening). Die lekkere gefermenteerde zure smaak doe je me echt een plezier mee. Je kunt dus wel stellen dat ik een fan ben van gefermenteerd voedsel. Dan is het natuurlijk leuk als je ook zelf kunt fermenteren. Dan kun je echt van alles vakkundig laten verrotten.

Rottig begin

Mijn rottige reis begon een flink aantal jaren geleden met waterkefir. Deze drank liet ik soms zo lang door fermenteren dat je niet na een glas achter het stuur kon gaan zitten. Althans, met een goed geweten. Ik werd lid van de Facebookgroep water-melkkefir gbp en andere gefermenteerde voeding be/nl en daar kreeg ik mijn waterkefir-, melkkefirkorrels, villi starter en kombucha zwam van. Het was erg leuk en vooral in het begin erg spannend om dit zelf te maken.

Eerste stappen

Wanneer je net begint ben je wel wat onzeker, en ik vond het dan ook fijn om lid te zijn van de Facebook groep. Daar kon je vragen stellen en foto’s laten zien van jou fermentatie. Helaas was ik uit enthousiasme met wel heel veel fermentatie projecten gestart. Dit bleek uiteindelijk voor mij te veel om bij te houden. Het ging steeds meer aanvoelen als een tweede baan. Dus de waterkefir, melkkefir en villi is de vriezer in gegaan. En ik ben alleen met kombucha maken doorgegaan. Helaas overleefde mijn kombuchazwam de afgelopen winter niet, dus ben ik daar nu noodgedwongen mee opgehouden.

Reizende Strijdster Feestje Konijntje

Groente

Uiteindelijk wilde ik ook groente gaan fermenteren, maar dan had ik wel wat recepten nodig. Op internet waren er wel (in het Engels) te vinden. Toch vind ik het een stuk fijner om de recepten en uitleg over hoe je goed en veilig kunt fermenteren gebundeld te hebben in een boek. Fictieboeken zijn goed te lezen op mijn e-reader, maar hiervoor wil ik graag een boek in handen hebben. Alle fermentatie recepten bij elkaar met plaatjes waarop de verschillende werkwijze uitgelegd worden, dat is fijn. Daarbij wilde ik een boek waar het alleen ging over het fermenteren van groente ging. Na lang zoeken had ik eindelijk een mooi boek gevonden.

De eerste keer….

Reizende Strijdster Kimchi

Wederom was het weer spannend om de eerste keer groente te laten fermenteren. Wat als het mis gaat en je er ziek van wordt? En hoe kun je zien of het goed is? Uiteindelijk viel dat allemaal reuze mee. Je hebt een paar ogen in je hoofd en een goede neus om te zien en ruiken of het allemaal op de juiste manier gerot is. Het eerste wat ik fermenteerde was bieslook, radijsjes, en rode ui. Allemaal geslaagd, en goed te gebruiken in de keuken voor een licht zuurtje.

Verrot lekker

Fermenteren heeft eigenlijk niets om het lijf. Je laat iets in zijn eigen sap rotten en voilà; na een paar weken heb je iets overheerlijks. Behalve zuurkool vind ik tot nu toe alles heel lekker. In de periode voor de verhuizing en eigenlijk een lange tijd daarna is het versloft. Een paar weken geleden heb ik voor het eerst weer iets gefermenteerd. Zelf kijk ik graag kookprogramma’s en zag hier vaak Kimchi voorbij komen. Ik hoopte dat ik deze versie van zuurkool wel lekker zou vinden. Het recept hiervoor heb ik dan toch wel van internet geplukt. Heerlijk Kimchi die ik heb gemaakt. Lekker in salades en ook voor over de taco’s. Het recept voor Kimchi plaats ik ook gelijk op het blog. Laat me vooral weten wanneer je het hebt gemaakt en geproefd wat je ervan vond!

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.