Friet, zoals Grootmoeder het maakte

Friet, zoals Grootmoeder het maakte

augustus 3, 2023 0 Door Veerle

Vind je lezen ook zo vermoeiend? Geen zorgen! Het RIVM en het OnderVoedingscentrum hebben de oplossing voor je! Tatatada!!! Met trots presenteren we je het Nutri-score label, HET label voor mensen die zelfs te moe zijn om naar de ingrediëntenlijst te kijken en blind willen vertrouwen op zelfbenoemde autoriteiten. Ben je toch wel nieuwsgierig aangelegd, dan kun je in mijn blog lezen hoe de Nutri-score tot stand is gekomen en hoe ze hebben moeten sjoemelen met het algoritme om rood vlees van een A label naar een D label te krijgen.

Hierbij licht ik er eentje uit in deze Domderdag. Dit is één artikel uit een reeks, dus ik heb ze hier voor je gebundeld.

Friet, zoals Grootmoeder het maakte Nutriscore Reizende Strijdster

Ribbel Friet

Ribbelfriet maakte grootmoeder waarschijnlijk nooit van een verse aardappel, want die vorm is iets wat in mijn jeugd pas opkwam. Verse friet is sowieso in mijn optiek een stuk lekkerder, en een bonus is dat er geen additieven aan toegevoegd zijn. Zo at ik altijd met smaak bij een vriendin van mij. Haar moeder kon namelijk erg lekker koken. Wanneer ik bij mijn vriendin at, maakte haar moeder vaak verse friet klaar. Dat vond ik zoveel lekkerder dan friet uit een zak. Tot spijt van mijn moeder, want zij vond het maken van verse friet echt een rotkarwei. Dat is ook de reden dat mensen vaak een zak opentrekken.

Plantaardige Olie

Zelf heb ik al een tijd geen friet op. Dit is vooral te danken aan het feit dat friet in plantaardige olie gefrituurd wordt in plaats van, zoals lange tijd gebruikelijk was, in dierlijk vet. En plantaardige olie probeer ik te vermijden. Waarom ik dat doe, kun je hier lezen. Helaas zijn ook veel frieten zoals de ribbelfriet van de AH alvast voorgebakken in de zonnebloemolie, wat ze niet gezond maakt. Daar denkt de Nutri-Score anders over, want de ribbel friet van de AH hebben een A label.

Andere additieve

Daar houdt het echter niet bij op. Als je denkt dat je met frietjes eten alleen olie en aardappel binnen krijgt, dan moet ik je toch telleurstellen. Het zit namelijk ook vol met chemische zoetstoffen, die nog slechter voor je zijn dan witte suiker. In de ribbelfriet zit dextrine, dextrose en maltodextrine. Maltodextrine heeft bijvoorbeeld een hogere index (GI) dan tafelsuiker, en heeft een negatief effect op de darmflora. Bovendien wordt het verkregen uit GMO gewassen. Daar maakt de Nutri-Score zich blijkbaar niet druk om, want dit soort chemische genetisch gemodificeerde componenten leveren geen minpunten op….

Als ik ooit weer friet eet, zal dit vers zijn zonder additieven, en gebakken in dierlijk vet. Dat zal dan wel thuis moeten, aangezien onze voedingsindustrie dusdanig verziekt is dat je alleen friet kunt eten buiten de deur die gebakken is in plantaardige oliën.

Wat vind jij van de Nutri-Score label? Laat het hieronder achter.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.