Een maand zonder gluten

Een maand zonder gluten

oktober 6, 2019 0 Door Veerle

Uit pure nieuwsgierigheid besloot ik voor mezelf de maand september een glutenvrije maand te maken. Dus heb ik alle producten uit mijn dieet gehaald waar tarwe granen in zaten. Waarom een maand? Omdat het gemiddeld een maand duurt voordat je lichaam gewend is aan Reizende Strijdster Pizzaeen dieet en dat voor mij een maand zonder pizza was nog te overzien. Het was nog best lastig om geen gluten te eten, want er wordt zoveel tarwe toegevoegd aan producten. Ook bij producten die eigenlijk geen gluten zouden moeten bevatten. Eigenlijk hetzelfde als wat ze met suiker doen, dat gooien ze ook te pas en te onpas overal in. Kijk zelf maar eens naar wat je op een dag eet waar gluten in te vinden zijn. Het zal je denk ik nog verbazen hoeveel ervan je onbewust eet. Nederland is ook echt een broodland. Er wordt in de ochtend vaak een boterham gegeten om jezelf op te starten. Om vervolgens in de middag er ook nog een broodje of zelf gesmeerde bammetjes in te gooien. Zelf eet ik in de ochtend en middag nooit brood, dus voor mij geld dit niet. Wel houd ik van pizza, dus op 31 augustus ben ik nog een keer uit eten geweest om pizza te eten, JAMMIE.

Wat eten we vandaag?

Dol ben ik op pizza, maar ik besloot deze een maand maar helemaal niet te eten. Hoe lastig dat ook was, ik had geen zin om iets te eten wat in de verte wel op een pizza leek of net niet smaakte naar een pizza. Wraps als avond eten, ja lekker! Deze zijn van oorsprong glutenvrij, want ze werden ooit van maismeel gemaakt. Maar je voelt hem al aankomen…. Reizende Strijdster pastaWacht eens even, wat zie ik achterop de verpakking staan? Het is gemaakt van tarwebloem…. daar zitten dus ook gluten in. Wat is dan een goed alternatief? Taco’s!
En wat te doen met pasta gerechten, dat was pas even zweten! Wanneer ik thuis eet, dan eet ik vaak pasta… Bij de gedachte dat ik ook geen pasta kon eten in die maand wilde ik de glutenvrije maand bijna afblazen. Gelukkig zijn er nu enkele glutenvrije pasta’s te vinden. Dit hebben we in het verleden al eens uitgetest. Allen bevielen de kikkererwten-, linzen- en doperwtenpasta nooit echt. Gelukkig kon ik een glutenvrije pasta vinden die gemaakt was van witte rijstmeel, volkoren rijstmeel, maïsmeel, en quinoameel. Deze was lekker en smaakvol, eigenlijk lekkerder dan gewone pasta. Helaas was deze wel 2x zo duur…. Wat ik ook kon eten waren rijstnoedels. Dit at ik nooit, dus er moest gezocht worden naar een nieuw recept en aan het repertoire toegevoegd worden. Zo kon ik de maand met een gerust hart starten.

 

 

Lichamelijk & Geestelijk

Wat voelde ik er nou lichamelijk van? Nou eerlijk gezegd niets. Door het vasten eet ik zelf eigenlijk al weinig gluten. Het ontbijt sla ik standaard over en ik lunch zelden. Als ik al lunch is dat bijna nooit met brood. Dus eigenlijk had ik al veel gluten uit mijn dieet gehaald. Wanneer je zelf een klein tijdsraam hebt wil je niet jezelf opvullen met brood. Wanneer je naar brood kijkt qua voedingsstoffen, brengt het je lichaam niets behalve een vol gevoel. Toch had ik gehoopt dat ik wel iets zou merken, maar helaas. Behalve dat ik pizza enorm miste en moest opletten als ik iets at dat er geen gluten in zaten was het geestelijk ook niet zwaar. Wel merkte ik dat ik soms niet doorhad dat ik me had voorgenomen geen gluten te eten. Op een verjaardag wilde ik bijna ja zeggen op de vraag of ik een stukje appeltaart wilde. Ook ben ik weinig uit eten geweest in die maand, want de meeste gerechten die ik graag eet bevatten gluten. Wanneer ik me bij gerechten moet gaan afvragen of er wel of geen gluten in zitten is voor mij de lol er een beetje af. Het was toch maar voor een maand, dus dat hield ik ook wel vol. Bovendien had ik thuis veel recepten om glutenvrij te kunnen eten. Vooral de glutenvrije pasta was een goede vondst, anders weet ik niet of ik het vol zou hebben gehouden.

 

ConclusieReizende Strijdster

Zelf ben ik wel blij dat ik een maand glutenvrij heb gegeten. Het dwong me om anders te gaan eten en alternatieven te ontdekken. De nieuwe recepten en producten blijf ik zeker gebruiken en eten. Helaas heb ik er zelf niets van gemerkt dat ik glutenvrij at. Dit zou denk ik wel gebeurd zijn wanneer brood een groot onderdeel in mijn dieet was. Ook denk ik dat ik het lastiger had gevonden om glutenvrij te eten als ik niet zou vasten. Dan had ik minimaal 3 maaltijden moeten bereiden zonder gluten. Nu hoefde ik maar 1 maaltijd te bereiden, dat maakt het al gemakkelijker. Wel miste ik af en toe pizza in deze glutenvrije maand. Toch was het niet zo erg dat ik meteen na deze maand op de eerste dag weer pizza moest eten. Dat gebeurde pas op dag 4 😛

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.