
Broodje Apenpoep
Er zwermen een heleboel prachtige memes rond op het internet. Deze topper vanuit de veganistische hoek zag ik laatst weer voorbij komen. “De oudste, de sterkste, de grootste.” Ik gok dat ze zich hebben beperkt tot een bepaalde selectie, want anders zou dit lijstje al meteen niet meer kloppen. Het beperkt zich ook niet eens tot louter landdieren. Mieren zijn namelijk vele malen sterker dan een gorilla in verhouding, aangezien ze tot 50 keer hun lichaamsgewicht kunnen tillen. Dat zou 8000 kilo zijn voor een mannetjesgorilla. De snelste en slimste dieren hebben ze sowieso maar even weggelaten voor het gemak. Laten we verder maar zwijgen over het “echte mannen eten planten”…
Voor nu focus ik me vooral op het gorilladeel. Het klopt dat ze planten eten, en laten we even negeren dat er gorilla’s zijn die ook insecten en larven eten. Laten we daarbij voor de grap uitgaan van het idee dat we directe familie zijn van gorilla’s (en niet van de oorlogvoerende en kannibalistische chimpansees). Hiermee bedoel ik overigens eveneens dat je überhaupt gelooft dat mensen afstammen van apen. OE OE AH AH! *maakt hevige apengeluiden*
Zelfs met al deze aannames in het achterhoofd is het een falende vergelijking. En wel hierom. Zoals gezegd zijn gorilla’s niet strikt veganistisch – zo rigide zijn alleen mensen – maar is hun gehele spijsvertering anders ingedeeld dat bij mensen. Hun darmstelsel is anders ingedeeld, waardoor ze een gigantische buik hebben. Een buik die je overigens ook krijgt als je als mens veel planten eet, al heeft dat een andere reden (opgeblazenheid en geïrriteerde darmen).
Gorilla’s hebben een ‘hindgut’, een achterdarm waarin hun eten fermenteert. Wat daar gebeurt, zoals wanneer je zelf eten fermenteert, is dat er allerlei microben in hun maagdarmstelsel voedingsstoffen toevoegen, of beter gezegd uitscheiden. In het geval van de gorilla zijn dat essentiële vetzuren, vitamines, en mineralen zoals B12. Je weet wel, de beruchte vitamine die veganisten inspuiten of slikken omdat ze hierin grote tekorten oplopen.
Wat er in die achterdarm wordt geproduceerd heet een cecotroop. Dat trekken gorilla’s uit hun achterste en peuzelen dit op.
Het ziet er niet uit als traditionele poep, maar meer als een groene vezelworst. Net als bij plantaardige worsten is er bij gorilla’s zoals gezegd van alles aan toegevoegd om de gorilla voedingsstoffen te geven die ze niet uit de planten zelf kunnen halen.
Bij gorilla’s gaat dit echter op een natuurlijke manier. Bij de plantaardige brouwsels uit de fabriek (die wij moeten eten in plaats van vlees) zijn het gesynthetiseerde supplementen, waarbij je jezelf moet afvragen of dit net zo gezond is als B12 wat van nature uit eten zit.
Dus als je jezelf ziet als een gorilla in kleding, is het belangrijk om te bedenken dat je eerst hun spijsverteringsstelsel moet zien te verkrijgen (hup, even snel evolueren!). Verder ben je heel de dag planten aan het eten. Als veganist eet je net als de gorilla inderdaad heel de dag door omdat je constant aan het vasten bent je en je lichaam schreeuwt om voeding. Je poept daardoor ook tig keer per dag. Nu is echter hoog tijd dat je die kostbare drollen niet wegspoelt. Niet alleen is dat beter voor het milieu, sorry Het Klimaat, het is ook nog eens een bron van voedingsstoffen zoals bij de gorilla.
Of toch niet? Walg je misschien toch bij dit idee? De gorilla in het eerder gedeelde filmpje heeft er geen moeite mee.
Misschien zijn we toch wat minder verwant aan gorilla’s (en schildpadden en olifanten)? Misschien presteren we toch beter op een dieet met dierlijke producten?
BRONNEN
Verschil tussen darmen en spijsvertering.
Stukje over de hindgut, oftewel achterdarm.
Coprofagie: Chique naam voor poep eten.
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.
Ha Die Veerle,
Wat ik bij gorilla’s ook wel even het vermelden waard vind is het feit dat de meeste planten die gorilla’s eten door bacteriën omgezet worden in vetzuren. Die vetzuren neemt de aap dan op. Gorilla’s draaien op vet. (Net als koeien trouwens en veel en veel meer “planten” eters). De meeste menselijke planteneters hebben geen keuze en eten voornamelijk koolhydraten of andere suikers op.
Een van de redenen dat Gorilla’s in de dierentuin ook niet veel fruit krijgen. Veel fruit daarvan worden ze te dik.
Ha Bram,
Goede aanvulling, die info staat wel in het verhaal dat in de tekst zit gelinkt. Maar ik heb het alsnog toch weer een beetje uitgelegd. Misschien toch eens een kort apart stukje over wijden hoe koeien inderdaad ook geen echte planteneters zijn (en dan bedoel ik niet alleen de kuikentjes die ze af en toe eten als ze de kans krijgen…).
Bedankt!
Rick