Broodje Apenpoep

Broodje Apenpoep

februari 9, 2023 2 Door Rick

Broodje apenpoep gorilla plantaardig dieet apen Reizende Strijdster carnivoordieet poep vegan planteneters die poepiesterk zijnEr zwermen een heleboel prachtige memes rond op het internet. Deze topper vanuit de veganistische hoek zag ik laatst weer voorbij komen. “De oudste, de sterkste, de grootste.” Ik gok dat ze zich hebben beperkt tot een bepaalde selectie, want anders zou dit lijstje al meteen niet meer kloppen. Het beperkt zich ook niet eens tot louter landdieren. Mieren zijn namelijk vele malen sterker dan een gorilla in verhouding, aangezien ze tot 50 keer hun lichaamsgewicht kunnen tillen. Dat zou 8000 kilo zijn voor een mannetjesgorilla. De snelste en slimste dieren hebben ze sowieso maar even weggelaten voor het gemak. Laten we verder maar zwijgen over het “echte mannen eten planten”…

 

 

 

Gorilla Hersenen krimpen B12 tekort plantaardig dieet apen Reizende Strijdster carnivoordieetVoor nu focus ik me vooral op het gorilladeel. Het klopt dat ze planten eten, en laten we even negeren dat er gorilla’s zijn die ook insecten en larven eten. Laten we daarbij voor de grap uitgaan van het idee dat we directe familie zijn van gorilla’s (en niet van de oorlogvoerende en kannibalistische chimpansees). Hiermee bedoel ik overigens eveneens dat je überhaupt gelooft dat mensen afstammen van apen. OE OE AH AH! *maakt hevige apengeluiden*

Zelfs met al deze aannames in het achterhoofd is het een falende vergelijking. En wel hierom. Zoals gezegd zijn gorilla’s niet strikt veganistisch – zo rigide zijn alleen mensen – maar is hun gehele spijsvertering anders ingedeeld dat bij mensen. Hun darmstelsel is anders ingedeeld, waardoor ze een gigantische buik hebben. Een buik die je overigens ook krijgt als je als mens veel planten eet, al heeft dat een andere reden (opgeblazenheid en geïrriteerde darmen).

Gorilla’s hebben een ‘hindgut’, een achterdarm waarin hun eten fermenteert. Wat daar gebeurt, zoals wanneer je zelf eten fermenteert, is dat er allerlei microben in hun maagdarmstelsel voedingsstoffen toevoegen, of beter gezegd uitscheiden. In het geval van de gorilla zijn dat essentiële vetzuren, vitamines, en mineralen zoals B12. Je weet wel, de beruchte vitamine die veganisten inspuiten of slikken omdat ze hierin grote tekorten oplopen.

Wat er in die achterdarm wordt geproduceerd heet een cecotroop. Dat trekken gorilla’s uit hun achterste en peuzelen dit op.

Het ziet er niet uit als traditionele poep, maar meer als een groene vezelworst. Net als bij plantaardige worsten is er bij gorilla’s zoals gezegd van alles aan toegevoegd om de gorilla voedingsstoffen te geven die ze niet uit de planten zelf kunnen halen.

Bij gorilla’s gaat dit echter op een natuurlijke manier. Bij de plantaardige brouwsels uit de fabriek (die wij moeten eten in plaats van vlees) zijn het gesynthetiseerde supplementen, waarbij je jezelf moet afvragen of dit net zo gezond is als B12 wat van nature uit eten zit.

Broodje apenpoep gorilla plantaardig dieet apen Reizende Strijdster carnivoordieet poep veganDus als je jezelf ziet als een gorilla in kleding, is het belangrijk om te bedenken dat je eerst hun spijsverteringsstelsel moet zien te verkrijgen (hup, even snel evolueren!). Verder ben je heel de dag planten aan het eten. Als veganist eet je net als de gorilla inderdaad heel de dag door omdat je constant aan het vasten bent je en je lichaam schreeuwt om voeding. Je poept daardoor ook tig keer per dag. Nu is echter hoog tijd dat je die kostbare drollen niet wegspoelt. Niet alleen is dat beter voor het milieu, sorry Het Klimaat, het is ook nog eens een bron van voedingsstoffen zoals bij de gorilla.
Of toch niet? Walg je misschien toch bij dit idee? De gorilla in het eerder gedeelde filmpje heeft er geen moeite mee.
Misschien zijn we toch wat minder verwant aan gorilla’s (en schildpadden en olifanten)? Misschien presteren we toch beter op een dieet met dierlijke producten?

BRONNEN

Mieren, die zijn pas sterk!

Verschil tussen darmen en spijsvertering.

Stukje over de hindgut, oftewel achterdarm.

B12 en andere vitamines en mineralen die normaal niet kunnen worden geëxtraheerd uit plantmateriaal. Dankzij bacteriën die het plantmateriaal eten en omzetten in voedingsstoffen

Coprofagie: Chique naam voor poep eten.

“Some animals rely on coprophagic behavior to obtain certain nutrients that are produced by microbes present in the digestive tract.”


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.