
Heilige Verona van Zurzach
Vanaf deze maand zal er elke eerste vrijdag van de maand een Orthodoxe Heilige uitgelicht worden. Deze maand is dit de heilige Verena. Wanneer je over alle heilige wilt lezen kun je deze hier terugvinden.
Verona van Zurzach

Hermitage
De heilige Verena was de dochter van een nobele Egyptische christelijke familie en werd onder de begeleiding gesteld van Chaeremon, bisschop van Beni Suef in Egypte. Hij leerde haar alles over het Christendom en doopte haar.
Na de marteldood van Chaeremon reisde Verena met het Thebaanse Legioen naar Milaan (Italië). Dit kwam voort uit een Koptische traditie waarbij vrouwen meegingen om soldaten te verzorgen.
Op een dag hoorde ze hoe dit legioen de marteldood was gestorven in Agaunum (Zwitserland), onder andere van de heilige Mauritius. Of zij wel of niet daarheen is gegaan om mee te helpen met het begraven van de martelaren is onduidelijk. Zij ondernam in ieder geval de gevaarlijke tocht over de Alpen om de plaats van hun martelaarschap te bezoeken. In het gebied van Solothurn (Zwitserland) vestigde zij zich in een hermitage, die ook een geliefkoosde verblijfplaats werd van latere kluizenaars en waar in de 15e eeuw een kerk werd gebouwd. Daarna trok ze naar een grot nabij Zürich (Zwitserland).
Maagd voor Christus
Verena wijdde zich aan het gebed en vasten, en verrichte meerdere wonderen. De abdijvader Hatto beschrijft haar in zijn Vita Prior als een ‘maagd voor Christus’ en hij vertelt dat ze jonge maagden aantrok waar ze zich over ontfermde. Ze gaf hen onderricht in Christelijke waarden en leerde hen over zowel kuisheid als persoonlijke hygiëne, te danken aan haar expertise als verpleegkundige.
Tevens nam ze de zorg op zich voor de armoedige boerengezinnen uit de omtrek. Zij was in het bezit van een kam, een luxe voorwerp in die dagen, en ging daarmee de luizen in het haar van de hutbewoners te lijf, zoals een Latijnse inscriptie bij de grot getuigt.
Vanwege de groeiende populariteit van de heilige werd ze gearresteerd en opgesloten in een plaatselijke Romeinse gevangenis. De heilige Mauritius verscheen aan haar om haar op haar gemak te stellen en kracht te geven. Dankzij het genezen van een gouverneur werd Verena vrijgelaten. Daarna trok ze door verschillende streken waar ze veel mensen tot het Christendom bracht en wonderen verrichtte, waaronder het helen van enkele blinden. Verder bleef Verena zich inzetten om de armen te verzorgen en te voeden, en zorgde ze voor zieken, vooral leprozen. Ze waste hun wonden en zalfde hen zonder angst voor infectie.
Relikwieën
Verena is gestorven in Zurzach (Zwitserland), waar zich ook haar graf bevindt. In de 19de eeuw heeft een provoost van het Verena Klooster in Zurzach haar sterfdatum op 344 berekend. Aangezien Eusebius de dood van haar mentor bisschop Chaeremon op 250 heeft opgetekend, zou het betekenen dat Verena in de honderd moet zijn geweest. Andere bronnen plaatsen haar levensloop tussen het jaar 260 en 320. Haar gedenkdag is in ieder geval 1 september, volgens de traditionele Juliaanse kalender.
Vanaf de 12de eeuw werd Verena steeds meer als heilige geëerd, en was ze de meer geëerde heiligen in Zwitserland in de middeleeuwen. In 1986 bracht een delegatie van de Sint-Verenakerk in Zwitserland een deel van de relikwieën van Verena naar Egypte. In oktober 2004 ging een delegatie van de Saint Mary & Saint Verena Church in Anaheim (Californië, VS) naar Zwitserland om een deel van de relikwieën van Verena naar Anaheim te brengen. Haar kerk in Anaheim heeft nu een museum gewijd aan haar relikwieën en kunstvoorwerpen.
Verena wordt veelal afgebeeld met een kruik, vaak in combinatie met de hierboven besproken kam, en soms met brood. Haar zorgzaamheid was dus een belangrijk aspect van haar heilige leven, aangezien ze op deze manier op alle iconen en schilderijen wordt afgebeeld.
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.