Het leven van de echte Sinterklaas: Heilige Nikolaas van Myra

Het leven van de echte Sinterklaas: Heilige Nikolaas van Myra

december 5, 2022 0 Door Veerle

Op de dag van pakjesavond leek het me leuk een blog aan Sinterklaas te wijden. Een aantal weken geleden heb ik een blog geschreven over een boek dat het leven van de heilige Nikolaas van Myra beschrijft, waarop onze Sinterklaas gebaseerd is. Sint Nikolaas is een van de bekendste en meest geliefde heiligen in de hele christelijke wereld. In veel landen zijn er verschillende tradities met hem geassocieerd. Deze week wil ik wat dieper op het leven van de echte Sinterklaas ingaan, om mensen ook weer kennis met de man achter de legende te laten maken.

Icoon Heilige Nikolaas Sinterklaas Sint Nikolaas Saint NicholasHet Leven Van De Heilige

Sint Nikolaas werd geboren rond het jaar 275 na Christus in de stad Patara, Klein-Azië (het huidige Turkije) en stierf rond het jaar 360 na Christus. Zijn ouders waren zeer rijke en vrome christenen, maar ze konden geen kinderen krijgen. Dit zie je wel vaker wanneer je over het leven van de heiligen leest. Ze baden voortdurend om een wonder en beloofden ze hun kind aan God op te dragen. Hun gebeden werden verhoord en ze kregen Nikolaas.

Sint Nikolaas Zijn Jeugd

Er bestaan veel verhalen over Sint Nikolaas en deze zijn ook in zijn kindertijd te vinden. Er is een verhaal dat verteld over dat hij tijdens zijn doop als kind 3 hele uren zonder hulp van wie dan ook stond. Een ander verhaal is dat hij als baby weigerde borstvoeding te krijgen op woensdag en vrijdag (dit zijn toegewezen orthodoxe vastendagen), en dit pas deed nadat zijn ouders hun avondgebed hadden beëindigd.

Sint Nikolaas en School

Wanneer Sint Nikolaas op zijn zevende naar school gaat blijkt het dat hij goed kan leren. Hij doet altijd zijn best op school en haalt hoge cijfers. In de tijd dat Sint Nikolaas naar school ging was het niet altijd even gemakkelijk, want leraren deelden soms rake klappen uit. De lessen bestaan voor een groot deel uit het leren van teksten uit je hoofd, het alfabet opzeggen en rekenen. Na vijf jaar gaat hij van zijn twaalfde tot zijn zeventiende naar het vervolgonderwijs. Tijdens die jaren leren kinderen teksten lezen, analyseren, onderzoeken en uitleggen. Iets wat ze vandaag de dag ook mogen terug brengen in het onderwijs, zodat mensen weer leren om kritisch na te denken.

Boek-Recensie-Sint-Nikolaas-van-Myra-Boeken-Boek-Sinterklaas-Pakjesavond-Cadeau-Voorkant-Reizende-StrijdsterHet Orthodoxe Geloof

Daarnaast werd Nikolaas opgevoed in het Orthodoxe geloof. Hij las de Schriften en bad voortdurend, in de hoop dat hij op een dag een asceet zou worden (ασκητής, een monnik die in eenzaamheid leeft, meestal in de woestijn). Gedurende zijn leven probeerde Sint Nikolaas de geboden van Jezus Christus te volgen. Toen zijn ouders stierven, schonk hij zijn gehele erfenis aan de armen en bleef hij in het geheim al zijn medemensen in nood helpen.

Zijn oom, de aartsbisschop Nikolaas, zag potentie in zijn jonge neefje om een goed geestelijk leider te worden. Hij nam de jonge Nikolaas onder zijn hoede en was verantwoordelijk voor zijn opvoeding in de leerstellingen van de Kerk. Al snel werd Nikolaas tot lezer gewijd en even later werd hij tot priester verheven. Later werd hij bisschop van Myra. Het verhaal hoe dit gebeurde is een bijzonder verhaal. Er zijn echter zoveel verschillende mooie verhalen over Sint Nikolaas, te veel om in deze blog allemaal te verhalen. Daarom kun je het beste het boek Sint Nikolaas van Myra zelf aanschaffen om deze op je gemak te lezen.

Verdediger Van Het Orthodoxe Geloof

Tijdens de laatste grote bloedige christenvervolging onder Diocletianus en Maximianus (ca. 305) werd Sint Nikolaas in de gevangenis gegooid. Bij de toetreding van Constantijn werd hij weer bevrijd en zetten zich ijverig in om het orthodoxe geloof te verdedigen.

Sint Nikolaas is de beschermheilige van de landen Griekenland en Rusland, evenals van veel van hun steden en dorpen. Hij is de beschermer van kinderen, zeelieden en reizigers. Deze bidden tot Hem om hen te verlossen van armoede, rampen en andere tegenslagen. Ook zijn er verschillende kerken naar hem vernoemd.

Tradities Over De Hele Wereld

Niet alleen in Nederland wordt Sint Nikolaas geassocieerd met boten, dit is vooral  prominent in Griekenland. Een land dat zeer sterke banden heeft met de zee. Hij is de patroonheilige van de Griekse marine en elk Grieks schip draagt zijn icoon. Sint Nikolaas staat er namelijk om bekend iedereen die in gevaar is op zee te redden. In de kersttijd, vooral op de eilanden, eren vissersboten hem met decoraties en lichten. Traditioneel werden kleine houten boten met Kerstmis in de huizen versierd in plaats van bomen. Om Sinterklaas te bedanken voor het veilig terugkeren van reizende geliefden naar huis, en om de belangrijke feesten van het seizoen te vieren. Bovendien maakten kinderen papieren en houten boten. De kinderen gingen vervolgens van huis naar huis met deze boten. Om kerstliederen te zingen, en om kleine geschenken en traktaties te ontvangen.

Sinterklaas & Kerstmis

In veel landen over de hele wereld was de belangrijkste dag voor het geven van geschenken de feestdag van Sinterklaas, niet Kerstmis. De traditie gaat dat schoenen of kousen ’s nachts voor de heilige worden achtergelaten om te vullen, en ’s ochtends vinden kinderen daar cadeautjes in.

Hier in Nederland word nu ook Sinterklaas steeds meer weggedrukt voor kerstmis. Vervolgens wordt nu in Christmas (oftewel kerstmis) omgedoopt tot X-mas in sommige landen, om het christelijke tintje in de naam helemaal weg te vagen. De kerstman is overigens gebaseerd op het Sinterklaasverhaal in veel delen van de wereld – maar niet in Griekenland, waar de traditie van de kerstman wordt geassocieerd met Sint Basillius.

Een Leven om te Emuleren

Sint Nikolaas is een zeer interessante heilige en is dit ook niet voor niets. Hij was een gul iemand die niet te koop liep met zijn gulheid. In tegendeel! Hij vroeg mensen om, wanneer ze erachter waren gekomen welk goeds hij had gedaan, dit als een geheim te bewaren totdat hij overleden was. Hij deed goede dingen, echter niet om bewondering van mensen te krijgen. En dit is iets waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. In zijn leven heeft hij veel mensen geholpen en op zijn sterfdag (6 december) vieren we zijn leven en zijn onbaatzuchtigheid.

 

Bronnen:

Orthodoxpebbles


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.