Hoe ik 30 kilo afviel

Hoe ik 30 kilo afviel

oktober 25, 2019 0 Door Veerle

86 kiloReizende-Strijdster-Veerle-Ritstier-86-kilo

In mijn tienerjaren en tot aan mijn 22st woog ik tussen de 61 en 66 kilo. Met mijn 1.58 heb ik altijd wel wat overgewicht gehad, maar nooit zo veel dat ik in de groep obesitas viel. Nadat ik in 2010 twintig kilo was aangekomen duurde het nog een tijdje voordat ik hier iets aan wilde doen. Hierover is meer te lezen in mijn blogpost over het jaar na het overlijden van mijn moeder Dit kwam doordat het me in mijn depressie niet interesseerde dat ik zoveel was aangekomen. Ook had ik lange tijd geen idee hoeveel ik daadwerkelijk was aangekomen. We hadden namelijk geen weegschaal in huis.

 

Verandering in mijn voeding

Door mijn candida ben ik snel mijn voeding gaan aanpassen. Dit dieet heb ik negen maanden strikt gevolgd en daardoor ben ik wat beter gaan letten op wat er allemaal in de producten zat die ik at. Deze trend heeft zich wel langzaam voortgezet. Zo ben ik meer en meer eten gaan bereiden dat niet uit een pakje kwam, maar wat ik geheel zelf bereidde. Zelfgemaakte wraps, pizzabodems, brood, et cetera. Ook ben ik gaan fermenteren. Ik heb groente gefermenteerd, en heb kombucha, (helaas hebben de zwammen het deze winter niet overleefd) waterkefir, en melkkefir gemaakt. Op een gegeven moment bezorgde me dit wel erg veel stress dus ben ik met veel dingen opgehouden. Het was namelijk behoorlijk veel werk om alles bij te houden, een dagelijkse bijbaan onderhand.

Reizende Strijdster KokenA

Supermarkt of zelf maken

Nu zijn er in de supermarkt gelukkig ook veel producten te vinden die geen troep bevatten. Dus we kopen onze pizzabodems weer in de supermarkt. En in plaats van wraps kopen we tacoschelpen. Brood kopen we sowieso niet meer, want boterhammen eten we niet meer. Wel fermenteer ik nog en heb ik pas geleden nog Kimchi gemaakt. Dit was zo leuk en lekker dat ik het fermenteren wel weer wil oppakken.

 

Luisteren naar je lichaamReizende Strijdster Tekeningetje van de dag

Ik heb hele periodes weinig vlees gegeten. Nu eet ik het wat vaker, maar dan is dit niet dagelijks en soms niet eens wekelijks. Zelf vind ik het fijn naar mijn lichaam te luisteren en te eten wat mijn lichaam aangeeft nodig te hebben. Mijn dieet is echt heel anders dan dat het was toen ik 20 kilo was aangekomen. Ook de grootte van de porties zijn behoorlijk veranderd, en dat is denk ik nog het belangrijkste. Het gaat om de calorieën heb ik duidelijk gemerkt, en puur voor het afvallen maakt het niet uit welke calorieën dat zijn. Uiteraard wel qua voedingswaarde en of het je lichaam helpt of tegenwerkt, maar daar heb ik het nu niet over. Het lijkt me logisch dat een Snickers dieet niet aan te raden is. Je valt eigenlijk alleen maar af wanneer je minder calorieën eet dan dat je verbrand.

 

Sporten

Reizende Strijdster wortelkrachtZoals hiervoor genoemd gaat het bij het afvallen om calorieën, en met sporten verbrand je die weer. Helaas overschatten mensen vaak hoeveel calorieën ze verbranden bij de oefening die ze doen of tijdens de les die ze volgen. Ik ben in 2013 begonnen met sporten, maar bleef toch steken op 71 kilo. Ik snapte er niets van, want ik sportte 4 keer per week en lette op mijn voeding. Toch stopte het afvallen op een gegeven moment. Ik ben daarna weer een tijdje gestopt, omdat de sportschool waar ik zat hard achteruit ging in kwaliteit. Nadat ik verhuisd was naar de Hoeksche Waard ben ik weer gaan sporten. Dit keer geen groepslessen maar krachttraining. Dit bevalt me nog steeds. Zelf geloof ik dat het sporten er voor zorgt om je in vorm te brengen of je uithoudingsvermogen te verbeteren. Ik geloof niet dat het ervoor zorgt dat je afvalt, in ieder geval niet de hoeveelheid die mensen hopen te verliezen als ze sporten. Daar speelt je dieet een veel belangrijkere rol in.

 

Eerste aanraking met Vasten

Reizende Strijdster kerst 2016 02

Zoals je weet (als je mijn eerdere blogs hebt gelezen) vast in nu al meer dan twee jaar. Dit doe ik vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook omdat je ervan afvalt. En ik ben er inderdaad veel van afgevallen. Bij elkaar 17 kilo in de afgelopen twee jaar. De manier waarop ik voor het eerst kennis maakte met Intermittent Fasting was op Youtube. Er kwam een suggestie voorbij voor een filmpje van Thomas DeLauer. Daarnaast ben ik nog meer op onderzoek uit gegaan over vasten. Ik heb diverse boeken gelezen, websites uitgeplozen, en heb veel verschillende ervaringen van mensen op Youtube gekeken.

 

Het lichaam is slim

Zoals je ziet werkt het vasten fantastisch met afvallen. Er bestaan broodje aap verhalen dat wanneer je vast je lichaam je spieren gaan ‘opeten’. Dit is echt complete onzin. In de twee jaar dat ik vast heb ik juist spieren opgebouwd. Ik sport terwijl ik aan het vasten ben en dat werkt goed. Je lichaam is slim en komt pas aan je spieren wanneer er geen vet meer is om te verbranden. Ons lichaam zou wel heel dom ontworpen zijn wanneer je lichaam eerst aan de spieren begint. Sterker nog, wij als soort zouden al lang geleden uitgestorven zijn, als er zo’n grote productiefout in zou zitten. Zo dom is je lichaam niet, dus het start met de energiepakketjes vet.

 

Conclusie

De combinatie vasten en sporten is nu niet meer weg te denken uit mijn leven. Het vasten past bij mij en mijn lichaamstype. Ook het sporten brengt voor mij naast veel lichamelijk voordelen ook psychische voordelen. Ik zou niet meer terug willen naar hoe mijn leven was voordat Intermittent Fasting en sporten een onderdeel in mijn leven.

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.