Hoe maak je Zelf een Aardingsmat ?

Hoe maak je Zelf een Aardingsmat ?

maart 21, 2022 0 Door Veerle

In dit blog wil ik het graag hebben over hoe je zelf een aardingsmat voor in bed kunt maken. In een tweedelige blogpost heb ik al geschreven over de gezondheidsvoordelen van aarden en ook de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Nu leek het me leuk een praktisch blog te schrijven over hoe je met weinig geld jezelf in de nacht kunt aarden.

Mijn eerste Aardingsmat

Reizende-Strijdster-Hor-GaasMijn eerste aardingsmat heb ik aangeschaft bij Earthing Nederland, maar een aardingsmat om op te slapen was naast dat deze te klein was voor ons bed ook nog eens erg duur. Je betaalt zo rond de 200 euro voor een mat voor op een tweepersoonsbed. Dus ik ging op zoek naar alternatieven. Nu kun je ook een polsbandje dragen terwijl je slaapt, maar dat vond ik niet zo’n fijn idee. Ik wil er namelijk zo min mogelijk last van hebbenk, en zo’n polsbandje is weer aangesloten op een snoer wat me onhandig leek wanneer je slaapt. Een aardingsmat zelf maken leek mij de juiste oplossing. In dit blog zal ik stap voor stap uitleggen hoe ik dit gedaan heb en met welke materialen. Niet alleen heb ik een aardingsmat voor mezelf gemaakt, maar ik heb er ook ééntje voor Boomer (onze hond) gemaakt. We hopen dat hij hierdoor wat rustiger zal worden, want ook hij aardt te weinig.

Een aardingsmat van horgaas

Om een aardingsmat te kunnen maken heb je een materiaal nodig dat goed geleidt. Koper en staal doen dit goed.  Ik ben op youtube op onderzoek uitgegaan en vond een video waar iemand een aardingsmat maakte van horgaas. Het was een uitdaging om horgaas te vinden wat van staal gemaakt is, aangezien het meeste horgaas van kunststof gemaakt wordt. Uiteindelijk vond ik een rol horgaas gemaakt van roestvrij staal voor 38,93 euro.

  Reizende Strijdster Booomer matAardingsmat een tape ramp

Na het knippen van dit gaas was het duidelijk dat de randjes afgewerkt  moesten worden, anders zou je jezelf continue prikken. Om dit op te lossen plakte ik er tape op (dat ik nog had, je zou bijvoorbeeld klustape kunnen gebruiken die zijn zo rond de 4 euro). Dit bleek niet voldoende, de randjes moesten ook omgebogen worden, zodat de scherpe kant de onderkant kon worden. Ook bleef het tape niet goed plakken, dus besloot ik het tape erop te naaien. Dit was wel wat werk, maar het werkte goed en het tape bleef nu goed zitten.

 

 

Grondpin

Heel lang hebben we zitten nadenken hoe we deze mat wilden aansluiten. Allereerst dachten we aan een grondpin, het probleem was echter dat we op zolder slapen. Ook leek het ons niet echt een groot succes om overal draden uit het raam te laten hangen. We wilden op kantoor ook geaard werken en beneden moest Boomer zijn mat ook aangesloten worden…. Dus een aardingspin was verre van ideaal.

Verwarming

Na tegen dit probleem te zijn aangelopen bedacht ik me dat ik had gelezen dat de verwarmingsbuizen (mits niet geschilderd) ook aardend zijn. Dit hebben we uitgetest met een Earthing Multimeter, deze meters zijn speciaal gemaakt om te kijken hoe geaard je bent. Hiermee kun je ook testen of je aardingsproduct goed werkt. Het bleek dat de verwarmingsbuizen bij ons konden dienen als aardingselementen. Wanneer je de buis beet hield ging je waarde direct naar 0, wat betekend dat je geaard bent.

Reizende Strijdster Koper DraadDe Aardingsmat aansluiten

Nadat de aardingsmat klaar was heb ik er een koperdraad op aangesloten (HANDSON installatiedraad VD, deze moet geschikt zijn voor aarding en 25 meter kost het 23,79 euro) en vervolgens het andere uiteinde om de verwarminsbuis gewikkeld. De aardingsmat ligt op de molton en daaroverheen ligt ons hoeslaken, zodat je niet direct op je aardingsmat ligt. Doordat het hoeslaken van natuurlijk materiaal is aardt dit nog steeds. Wanneer je met pyjama slaapt zou ik wel direct op je aardingsmat gaan liggen, anders aard je denk ik niet voldoende. Bij Boomer hebben we echter de hoes die ik voor om de aardingsmat had gemaakt eraf moeten halen, want hierdoor aardde hij niet goed. We denken dat dit komt door zijn vacht. Hij heeft gewoon minder punten waar hij met zijn huid de aardingsmat aanraakt.

Conclusie

Het is veel werk om een aardingsmat te maken, maar het is een stuk goedkoper. In plaats van 200 euro voor een aardingsmat in bed en 84,90 euro voor de hond kwijt te zijn was ik in totaal 66,72 euro kwijt. Ik en de hond vinden het beide prima liggen en we worden zodoende goed geaard, en daar gaat het om.

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.