
Hypermobiel wat is dat?
Onhandig
Enkele jaren geleden ging ik sporten bij één van de budget sportscholen. In die tijd volgde ik eigenlijk alleen maar groepslessen, zoals Body Balance en Yoga. In de drie jaar dat ik daar gesport heb had ik vaak last van blessures, wat heel frustrerend was. Vooral omdat ik echt geen idee had waarom dit was. Het beperkte me ook in het sporten, wat natuurlijk vervelend was.
Hypermobiel
Hypermobiel: wat is dat dan?
Ben jij hypermobiel?
Onderstaand zie je 5 verschillende testen om mogelijke hypermobiliteit bij jezelf vast te stellen. Mocht je inderdaad denken dat je hypermobiel bent, kun je het door je huisarts
laten controleren om er zeker van te zijn.
Hypermobiel en sporten
Als je hypermobiel bent dan moet je opletten met sporten, en al helemaal met krachttraining. Je kunt hypermobiel zijn in bepaalde delen van je lichaam. Ik heb het op veel verschillende plekken. In mijn enkels, heupen , ellebogen, polsen en schouders. Dit verklaarde voor mij een hele hoop. Nu snap ik pas waardoor ik hiervoor zoveel blessures had wanneer ik yoga en bodybalance deed. Ik kende mijn grenzen niet. Sterker nog: ik ging er altijd overheen en verrekte me continu. Nu kan ik er rekening mee houden, en zorg ik dat ik mijn lichaam steviger maak op de plekken waar het dat nodig heeft. Krachttraining is hiervoor geschikt, maar ik moet heel erg oppassen dat ik mezelf niet overstrek. Gelukkig lukt dit me vrij goed. Nu ik weet wat het probleem is zijn mijn blessures ook afgenomen. Hopelijk blijft dit zo!
Naast dat je weer een stukje meer over mij weet, weet je hierdoor wellicht ook over het bestaan van hypermobiliteit. Wie weet heb je net zo’n “aha” momentje als ik en begrijp je nu waardoor je bepaalde klachten hebt. Mocht je dus bovenstaande kenmerken herkennen, let dan extra goed op jezelf. Zeker tijdens het sporten.
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.