Hypermobiel wat is dat?

Hypermobiel wat is dat?

januari 7, 2019 0 Door Veerle

Onhandig

Als kind viel ik erg veel. Ik ging namelijk erg vaak door mijn enkel. Dit werd indertijd  toegeschreven aan onhandigheid van mijn kant. Ook had ik vaak last van mijn heupen als ik dansles had gehad op toneel. Hierbij had ik geen idee wat ik fout had gedaan.

Enkele jaren geleden ging ik sporten bij één van de budget sportscholen. In die tijd volgde ik eigenlijk alleen maar groepslessen, zoals Body Balance en Yoga. In de drie jaar dat ik daar gesport heb had ik vaak last van blessures, wat heel frustrerend was. Vooral omdat ik echt geen idee had waarom dit was. Het beperkte me ook in het sporten, wat natuurlijk vervelend was.

Reizende Strijdster voeljeverbonden_klein

Hypermobiel

Sinds vorig jaar maart sporten Rick en ik bij een sportschool bij ons in de buurt. Hier doe ik nu vooral aan krachttraining. Anders dan bij de vorige sportschool is er elke dag een trainer aanwezig die verstand van zaken heeft. Het was in de eerste week van sporten dat een trainer aan mij vroeg of ik misschien hypermobiel was. Ik had geen idee wat het betekende, dus ik zei dat ik dat niet was.
Helaas liep ik vlak daarna een schouderblessure op en kreeg ik (weer) last van mijn pols. Om deze klachten te laten verhelpen ging ik naar een therapeutisch masseuse toe. Zij vertelde me dat ik inderdaad hypermobiel ben.
Nu moest ik toch echt gaan uitzoeken wat het precies inhield. Voor die tijd had ik er echt nog nooit van gehoord, maar nu het bleek dat ik dit wel degelijk had was het wel zo handig eens uit te zoeken wat het nou precies inhield.

Hypermobiel: wat is dat dan?

Hypermobiliteit is een (erfelijke) aanleg. Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Het is dus een aanleg en geen aandoening. Net zo als bijvoorbeeld aanleg voor blauwe ogen of bruine ogen. Het komt in wisselende mate voor bij 4 tot 7% van de Nederlandse bevolking, afhankelijk van geslacht, leeftijd en ras. Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. (bron: http://www.orthopedie.nl/hypermobiliteit/)

Ben jij hypermobiel?

Onderstaand zie je 5 verschillende testen om mogelijke hypermobiliteit bij jezelf vast te stellen. Mocht je inderdaad denken dat je hypermobiel bent, kun je het door je huisarts

laten controleren om er zeker van te zijn.

1. Je kunt je hand in een hoek van 90° overstrekken
2. Je kunt met je duim je onderarm aanraken
3. Je kunt je elleboog in een hoek van +/- 10° overstrekken;
4. Je kunt je knie in een hoek van +/- 10° overstrekken;
5. Je kunt gemakkelijk voorover buigen en de handen plat op de grond leggen zonder dat je jouw knieën hoeft te buigen.

Hypermobiel en sporten

Reizende Strijdster wortelkracht

Als je hypermobiel bent dan moet je opletten met sporten, en al helemaal met krachttraining. Je kunt hypermobiel zijn in bepaalde delen van je lichaam. Ik heb het op veel verschillende plekken. In mijn enkels, heupen , ellebogen, polsen en schouders. Dit verklaarde voor mij een hele hoop. Nu snap ik pas waardoor ik hiervoor zoveel blessures had wanneer ik yoga en bodybalance deed. Ik kende mijn grenzen niet. Sterker nog: ik ging er altijd overheen en verrekte me continu. Nu kan ik er rekening mee houden, en zorg ik dat ik mijn lichaam steviger maak op de plekken waar het dat nodig heeft. Krachttraining is hiervoor geschikt, maar ik moet heel erg oppassen dat ik mezelf niet overstrek. Gelukkig lukt dit me vrij goed. Nu ik weet wat het probleem is zijn mijn blessures ook afgenomen. Hopelijk blijft dit zo!

Naast dat je weer een stukje meer over mij weet, weet je hierdoor wellicht ook over het bestaan van hypermobiliteit. Wie weet heb je net zo’n “aha” momentje als ik en begrijp je nu waardoor je bepaalde klachten hebt. Mocht je dus bovenstaande kenmerken herkennen, let dan extra goed op jezelf. Zeker tijdens het sporten.

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.