Is Barefoot Lopen Een Goed Idee?

Is Barefoot Lopen Een Goed Idee?

juli 12, 2023 0 Door Veerle

In het Nederlands zijn we zo gewend om Engelse termen over te nemen dat ook “barefoot” gangbaar is, en we dus maar negeren dat het woord “barrevoets” bestaat.

Jaren geleden kwam ik het barefoot fenomeen tegen en dit wekte mijn interesse. Wanneer ik naar mijn voeten kijk, zie ik duidelijk dat ze misvormd zijn doordat ze van jongs af aan in schoenen gedwongen zijn. Schoeisel dat de natuurlijke vorm van de voet niet respecteert. We vinden het belachelijk dat ze tot 1945 meisjes expres Lotusvoetjes gaven in China Toch dwingen mensen wel kindervoetjes in schoenen die eigenlijk (in een minder extreme vorm) precies hetzelfde doen.

Kijk maar naar een babyvoetje en wat de vorm van dat schattige voetje heeft, en kijk nu naar je eigen voet. Zijn jouw tenen nog uitgespreid of zijn ze net als bij mij op elkaar gepropt en soms zelfs over elkaar heen gegroeid? Ik viel als kind heel vaak. Naast dat dit met mijn hypermobiliteit te maken te maken zal hebben gehad, https://www.reizendestrijdster.nl/hypermobiel-wat-is-dat/ zal een deel waarschijnlijk ook met mijn misvormde voeten te maken hebben. Mijn kleine teentjes staan niet meer wijd uit, maar zijn tegen mijn andere tenen aangekropen. Ik heb er daardoor geen grip meer mee. Wanneer mijn enkel zwikt, is het teentje nergens te bekennen, waardoor ik val.

Helaas is daar niet iets meer aan te doen, behalve al je tenen laten breken en recht zetten (ja ik ken iemand die dit gedaan heeft), en laat ik daar nu geen zin in hebben. Om die reden leek het me beter om te kijken wat er wél mogelijk was binnen mijn eigen grenzen van comfort. Op barefoot schoenen gaan lopen―en dus mezelf goed leren lopen zonder beklemmende schoenen—leek me een goed idee. Dus besloot ik me te verdiepen in barefoot lopen.

Mocasins

Zelfgemaakte Mocassins

Na er aardig wat over gelezen te hebben, kocht ik een aantal jaren geleden barefoot schoenen.  In het begin bleek dit aardig wennen te zijn. Het was dus niet voor niets dat er overal stond dat je moest leren lopen op deze schoenen en je dat langzaam moest opbouwen. Je voeten zijn nu eenmaal de schoenen met rigide zolen gewend. Het voelde heel vreemd aan, want je voelt op wat voor soort grond je loopt. Grotere steentjes zijn bevoordeeld wat minder plezant. Nu ik er aan gewend ben, vind ik het erg fijn om hier op te wandelen. Eigenlijk loop ik nu het liefst op mijn barefoot schoenen.

Het nadeel is alleen dat deze schoenen voorzien zijn van een LIFOLIT® (Zacht PVC) zool. Met deze schoenen ben je dus niet aan het aarden. https://www.reizendestrijdster.nl/aarding-en-je-gezondheid Dit kan alleen maar wanneer je natuurlijke materialen draagt. Dus ik besloot mocassins te maken. Ik downloadde een gratis patroon, kocht dikke leren stof en ging aan de slag. Deze vind ik zelf ook fijn lopen, maar slijten op de stenen wel erg snel. Regen vinden deze schoenen niet zo fijn, dus in Nederland niet je beste keuze…

Het lopen op mocassins of op je blote voeten is niet altijd te realiseren, dus dan zijn barefoot schoenen een goed alternatief voor je voeten.

 

Heb je wel eens op barefoot schoenen gelopen of op blote voeten? En hoe bevalt dit?

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.