Is Chocolade (Cacao) wel zo gezond?

Is Chocolade (Cacao) wel zo gezond?

mei 29, 2023 0 Door Veerle

Chocolade, er zijn maar weinig vrouwen die er niet van houden. Van wit naar puur, vloeibaar naar gestold. Chocolade is zeer populair te noemen sinds zijn introductie. In sommige culturen zijn er zelfs ceremoniën die draaien om chocolade en dan met name de cacaobonen. Pure chocolade wordt tegenwoordig aangemerkt als zeer gezond, een superfood. Maar is dit wel zo?

Persoonlijk

Zoals veel mensen was ook ik dol op chocolade en dan eigenlijk alleen de melkchocolade. Puur en witte chocolade vond ik niet lekker. Later, in mijn twintiger jaren, vond ik puur steeds lekkerder worden en at ik vaak 92% pure chocolade. Tijdens mijn overstap naar het Carnivoor Dieet https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet merkte ik, dat wanneer ik chocolade at ik daar hoofdpijn van kreeg. Sinds die tijd eet ik het niet meer. Dit viel mooi samen met wat ik hoorde over het antinutriënt oxaalzuur (oxalaten).

Oxalaten

Chocolade Oxalaten Cacao Reizende Strijdster Oxaalzuur Puur ChocoChocolade is namelijk zeer hoog in oxalaten, maar het gehalte aan oxalaten in chocolade verschilt per chocoladeproduct. Pure chocolade bevat de hoogste concentratie aan oxalaten, aangezien hier het meeste cacao in zit. Melkchocolade is het laagst in oxalaten. Dus wanneer je toch af en toe wilt genieten van (pure) chocolade zonder in te zitten over de schadelijke effecten van oxalaten (zoals nierstenen), kun je pure chocolade combineren met zuivel. Denk hierbij dus aan melk, yoghurt (zonder toegevoegde suikers), of kaas (dit lijkt mij dan weer erg funky, maar ieder zo zijn ding). Door dit te combineren verminder je de schadelijke effecten van oxalaten op de nieren. De oxalaten binden zich namelijk aan calcium en zullen zodoende niet opgenomen worden door je lichaam.

Antinutriënten

Oxalaten vallen onder antinutriënten. Antinutriënten zijn natuurlijke plantchemicaliën die de plant bezit voor zijn eigen doelen. Velen ervan verstoren ons vermogen om gebruik te maken van nutriënten. Ze blokkeren de opname van de dierlijke producten die we hierbij eten. Ze zorgen er dus voor dat jij geen vitamines en mineralen op kunt nemen. Soya bijvoorbeeld verstoort het gebruik van jodium, wat dan weer het functioneren van de schildklier aantast. Fytaten, die gevonden worden in bonen, noten en zaden, zijn mineraal magneten. Deze verstoren de opname van o.a. ijzer, zink, calcium en magnesium. Ook oxalaten zorgen ervoor dat er een geen ijzer opgenomen kan worden. Veel mensen, vooral vrouwen, hebben al een te laat ijzer gehalte, dus dit is zeer problematisch….

Superfood

Net als chocolade wordt ook geelwortel aangemerkt als een superfood. Wanneer mensen horen dat iets goed is gooien ze meteen bakken ervan in hun eten. Je moet echter oppassen met het eten van geelwortel net als met veenbessupplementen, deze verhogen het oxalaatgehalte in de urine. Ook teveel vitamine C of calcium uit supplementen kan bij sommige mensen het risico op nierstenen verhogen. Dus voorzichtigheid is hierbij geboden.

Reizende-Strijdster-Zadenolie-ZonnebloemolieToch Chocolade eten?

Wanneer je toch chocolade wilt eten, eet dit dan niet puur, zoals ik al eerder zei. Vermeng het met koeienmelk, zodat de calcium in de melk zich kan binden aan de oxalaten. Denk niet dat je lichaam iets binnen krijgt om mee te bouwen, maar zie het als iets wat je puur en alleen om de smaak eet. Wanneer je chocoladerepen koopt, let dan op de ingrediëntenlijst. In de chocolade van bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely zit als emulgator SOJAlecithine. Geloof me, je wilt alles wat soja en/of lectine bevat vermijden. Bij de verschillende smaakjes van Tony’s Chocolonely wordt het nog meer oppassen. De ingrediënten die ik voorbij zag komen waren namelijk zonnebloemolie,tarwebloem, glucosestroop, aardappelzetmeel, algen, et cetera. Dus let op wat je koopt. Als je het natuurlijk nog aandurft…

Bronnen
Tony’s Chocolonely toch niet helemaal slaafvrij (wat met veel geïmporteerde producten niet te controleren valt als consument)
Dr. Georgia Ede – ‘Our Descent into Madness: Modern Diets and the Global Mental Health Crisis’
Can any supplements reduce or increase the risk of kidney stones?
 


 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.