Kampen Mensen Met Een Vitamine E Tekort?

Kampen Mensen Met Een Vitamine E Tekort?

januari 2, 2023 0 Door Veerle

Vitamine E

Dit is een  artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Dit is het een artikel van het Voedingscentrum die gelinkt was in het artikel ‘Schijf van Vijf-vak: smeer- en bereidingsvetten’ . Doordat dit artikel anders te lang zou worden, heb ik ervoor gekozen deze in een apart blog te behandelen.

Dit artikel getiteld: ‘Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?‘ga ik (zoals ik altijd doe met artikelen van het Voedingscentrum) met jullie doorlezen en vertellen wat er allemaal niet klopt. In dit geval zijn er ook veel toevoegingen en verduidelijkingen nodig in het artikel. Vitamines zijn namelijk een complex iets. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Één blog over dit artikel werd ook te lang dat ik deze ook in 3 blogs heb verdeeld. Vitamine E wordt hierin behandeld, hier kun je lezen over vitamine A en hier over vitamine D.

Reizende-Strijdster-Zadenolie-ZonnebloemolieHet Artikel

Vitamine E

Vitamine E zit in zonnebloemolie, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. In Nederland komen tekorten aan vitamine E voor zover bekend niet voor.

Vitamine E zit inderdaad in zonnebloemolie, maar dit is toxisch en dit zou ik niet als een voedingsbron voor ons aanduiden. Volgens het Voedingscentrum zit er in brood 0,1 mg vitamine E. Niet echt een rijke bron aan vitamine E dus. Vooral niet wanneer je bedenkt dat de ADH voor ons op 13 mg voor mannen en 11 mg voor vrouwen gesteld is. Wanneer je vitamine E ook vergelijkt tussen noten, zaden, groente en fruit en dierlijke voeding moet je nadenken over alle anti nutriënten in de plantaardige producten die niet in dierlijke producten zitten die de opname van vitamine E kunnen blokkeren.

Voor vitamine E is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt.

bron: Voedingscentrum ander artikel

Toch vreemd dat er een waarde gesteld is voor de dagelijkse inname, terwijl ze eigenlijk niet weten hoeveel we als mens nodig hebben. Voor de grap heb ik wel nog een schema gemaakt zoals ik ook bij Vitamine A en D gedaan heb.

ProductVitamine E ADH MannenADH Vrouwen
100 gram zonnebloemolie63,3 mg484%575%
100 gram Garnalen5,1 mg39%46%
100 gram Eieren4,2 mg32%38%
100 gram Zalm1,4 mg11%13%

ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
mg = Milligram

Het Voedingscentrum zegt dat mannen 13 mg en vrouwen 11 mg vrouwen vitamine E per dag nodig hebben. Voor nu heb ik de getallen die het Voedingscentrum in 2022 aangegeven heeft als dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aangehouden. De hoeveelheden vitamine E van bijvoorbeeld eieren loopt sterk uiteen en is dus eigenlijk niet goed neer te zetten. Zoals bij alle producten die van nature vitamines en mineralen bevatten. Het ligt eraan hoe het dier geleefd heeft en wat het gegeten heeft. Wel is het zo dat wanneer je een eitje eet de vitamine E daardoor beter opgenomen wordt. Dus het eten van eieren bij je maaltijd (of als maaltijd) zorgt ervoor dat de vitamine E beter opgenomen word door je lichaam.

Tekort aan vitamine E

Het Voedingscentrum zegt dat het niet bekend is of er een vitamine E tekort in Nederland voorkomt. In andere artikelen die ik vond waren er wel mensen die beweerden dat veel mensen een vitamine E tekort hebben.

Wanneer ik op Wikipedia lees vraag ik me inderdaad af of er niet veel mensen rondlopen met een vitamine E tekort.

Een tekort aan vitamine E komt zelden voor. Vijf gevallen waarin het voorkomt zijn:

  1. Mensen die geen vetten kunnen absorberen omdat ze geen gal produceren of een zeldzaam probleem hebben met hun vetmetabolisme;
  2. Patiënten die chirurgisch een gastric bypass hebben ondergaan waardoor ze onvoldoende vitamine E kunnen resorberen;
  3. Mensen met een genetische afwijking in hun α-tocoferoltransporteiwit;
  4. Te vroeg geboren kinderen met een zeer laag gewicht (minder dan 1500 gram).
  5. Mensen met obesitas.

Bron: Wikipedia

Laten we enkele van deze zeldzame gevallen even afgaan.

Geen Gal

Doordat al flink wat jaren dierlijk vet wordt gedemoniseerd en vetvrije diëten aan populariteit hebben gewonnen hebben veel mensen dierlijk vet geschrapt.
(Ik noem overigens expliciet dierlijk vet, maar eigenlijk is dat overbodig. Olie is namelijk geen vet en zoals herhaaldelijk gezegd toxisch voor ons. Toch wil ik duidelijk zijn waar ik het over heb.)
Bij het schrappen van dierlijk vet krijg je geheid problemen met je gal. Wanneer je namelijk geen vet meer eet, dan valt je galproductie stil. Het slibt in en uiteindelijk krijg je galstenen. Door de vetvrije diëten die vanaf de jaren 70 zijn gepropagandeerd zijn de galoperaties in de afgelopen decennia enorm toegenomen. Er zijn dus aardig wat mensen zonder gal of met een slecht werkende gal doordat ze weinig tot geen vet eten. Ik heb alleen geen Nederlandse cijfers kunnen vinden, want in Nederland zijn we alles behalve open over data.

Daarnaast wil ik nog zeggen dat doordat veel mensen te weinig vet eten, er dus waarschijnlijk veel mensen rondlopen met een gal die nog maar nauwelijks werkt. Deze mensen zouden dus ook problemen moeten hebben met de opname van vitamine E zoals eerder te lezen was.

Gastric bypassObesitas Nederland Reizende Strijdster

Ieder jaar krijgen 12.000 mensen in Nederland een maagverkleining, wanneer we hier in Nederland mee zijn begonnen is lastig terug te vinden. Het jaar 2000 houdt ik aan als het vroegste jaar waar de gastric bypass operatie in Nederland is uitgevoerd. Wanneer je er dan van uitgaat dat jaarlijks 12.000 mensen deze operatie laten doen komen we anno 2023 uit op  288.000 die nu in Nederland rondlopen met een vitamine E tekort. Zeer waarschijnlijk met nog veel meer tekorten, maar dat terzijde.

Obesitas

Uiteraard ben ik nu gelijk ‘fat fobic’, maar obesitas is een groot probleem in de hele wereld, en dus ook hier in Nederland. Het is zeer ongezond om obesitas te hebben. Over de jaren heen heb ik mensen steeds dikker zien worden. We hollen (zoals in zoveel dingen) ook hierin Amerika achterna. In de laatste 30 jaar is het aantal mensen met obesitas bijna verdriedubbeld. Ongeveer 44% van de volwassen wereldbevolking is te zwaar. Dat zijn wereldwijd 2 miljard (!) mensen met overgewicht. En meer dan 300 miljoen mensen hebben morbide obesitas. Van de volwassenen heeft 35% matig overgewicht (BMI >25 kg/m2) en 15% obesitas (BMI >30kg/m2).

Met 17,5 miljoen mensen in Nederland anno 2022, lopen er zo’n 2.5 miljoen mensen rond met obesitas.

Al met al toch wel erg veel mensen die hoogst waarschijnlijk kampen met een vitamine E tekort als je alles wat er op bovenstaande lijst van Wikipedia aanhoudt. De andere twee voorbeelden uit het lijstje zijn dusdanig specialistisch en niche dat het lastig is om dat met (goede) data uiteen te zetten.

Natuurlijk VS Chemisch

In de drie artikelen over vitamine A, D en E heb ik apart gekeken naar over deze vitamines. Daarbij heb ik niet uitgezocht hoe men tot de aanbeveling komt met hoeveel we van elke vitamine nodig hebben.

Tevens heb ik niet gekeken bij de verschillende producten welke andere vitamines en mineralen je nog meer binnen krijgt wanneer je deze eet. Bij de plantaardige oliën die het Voedingscentrum zo noest promoot zijn dit alleen de toegevoegde vitamine A, E en D. Toegevoegd ja, oftewel zoals je een supplement in pil-, poeder- of spuitvorm neemt.

Bij Dierlijke producten zijn dit bijvoorbeeld in het geval van eieren Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, D, E, K. Daarnaast nog Omega 3 & 6, Choline, Zink, Selenium, Kalium, Fosfor, Molybdeen, Mangaan, Magnesium, IJzer, Koper, chroom, Calcium. Dierlijke producten zijn pakketjes complete voeding, waar geen antinutriënten in voorkomen, zoals dat wel zo is in groente en fruit. Mede daardoor kan het beter door het lichaam worden opgenomen.

Ons lichaam heeft meer nodig dan alleen enkele vitamines en mineralen. We zijn geen machines, onze lichamen zijn complex en onze voeding kan ook niet teruggebracht worden naar iets simpels en puur mechanisch. We hebben de complexiteit van dierlijke voeding nodig. Dit is niet te vervangen door (genetisch gemodificeerde) groente en fruit, pillen en gecomplementeerd eten uit een fabriek.

Supplementeer je Suf Supplementen Reizende Strijdster gezondheidBannerVitamine Tekorten

Wanneer je kijkt naar hoe ziek en zwak het standaard dieet ons de afgelopen decennia heeft gemaakt wordt dit pijnlijk duidelijk. En nu met de nieuwe trend die o.a. het Voedingscentrum promoot, genaamd het plantaardige (veganistische) dieet, zie je dat mensen nog veel sneller tekorten oplopen en in de problemen raken.

Dit is logisch wanneer je kijkt wat er allemaal voor voedingsstoffen ontbreken wanneer je geen of nauwelijks dierlijke voeding eet. Wanneer je dit wel bij het standaard dieet eet, dan eten mensen vaak heel weinig hiervan. Ook is de kwaliteit doorgaans niet al te best.

Men eet kaas van melk die in de meeste gevallen door pasteurisatie ontdaan is van veel voedingsstoffen.  Eieren van kippen die niet hun natuurlijke voeding krijgen en het zonlicht amper zien. Vlees van dieren die niet goed verzorgd worden en het afval van onze granen en soja of zelfs skittles (!!) krijgen als voer. Dit kan ook anders! Het is daarom zo belangrijk dat wanneer je dierlijke producten eet je weet waar dit vandaan komt. Dit kun je nu in Nederland nog gemakkelijk doen door bij de boer te kopen.  Doe dit nu dit nog kan. Koop eten dat je daadwerkelijk voedt en dus oprecht voedsel mag worden genoemd: eet vlees. Overweeg zeker om het carnivoordieet te gaan volgen. Al is het tijdelijk om je tekorten weg te werken.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.