Koeien: herbivoren?

Koeien: herbivoren?

februari 14, 2023 0 Door Rick

Cut Out The Middleman

Koeien worden vaak aangehaald als schoolvoorbeelden van herbivoren, oftewel planteneters. Maar zijn koeien wel herbivoren? Leven koeien echt van de plant zelf? Klopt het wel wat sommige veganisten beweren, namelijk “cut out the middleman”? Die logica behelst dat we meteen de planten eten, in plaats van de dieren die gemaakt zijn om planten te verteren en vervolgens ons essentieel, voedzaam vlees leveren. Die transhumanistische logica gaat overigens zo ver dat er eindstadium-veganisten zijn die leeuwen willen leren om planten te eten…maar dat terzijde.

Koeien - Herbivoren maagdarmstelsel rumenMicrobiërs

Los van het overduidelijke feit – althans, dat zou overduidelijk moeten zijn – dat we een compleet ander maagdarmstelsel hebben dan koeien, leven koeien niet van de planten zelf. En dan ga ik niet flauw doen en noemen dat koeien net als paarden gerust kuikentjes eten als ze de kans krijgen. Nee, ik bedoel dat koeien in hun doorsnee dagen leven van iets anders dan het gras dat ze eten.
Koeien hebben een mooi ontworpen maagdarmstelsel waarin het gras dat de koe eet fermenteert. De ontelbaar microben zoals bacteriën die in het maagdarmstelsel leven voeden zich daarmee en leveren voedingsstoffen waar de koe zijn energie uit haalt. Het restant komt er vervolgens uit als een mooie chocoladepudding.

Koeien - Herbivoren panda planteneter vegan plant basedPlanten Eten: Een Dag Vullend Programma

Je kunt je door bovenstaande info voorstellen dat zo’n groot dier als een koe de ganse dag aan het eten is, wat bij planteneters eigenlijk gebruikelijk is. Dat noemde ik ook al bij de gorilla, die zijn eigen eigenaardige manier heeft om voedingsstoffen uit planten te halen. Vandaar dat de panda nu zijn dagen slijt als een constant etende, uitstervende, futloze knuffel die geen zin meer had om te jagen en nu geen zin meer heeft om zich voort te planten. De ‘soy boys’ van het dierenrijk. Bamboe ligt blijkbaar toch te zwaar op de maag. Zeker als je het 10 tot 16 uur per dag noodgedwongen aan het wegknagen bent.
Een transitie naar een plantaardig dieet blijkt dus niet zo makkelijk en gaat niet zo vlot als we nu moeten geloven. Bovendien is het sowieso geen goed idee om ineens alleen maar plantmateriaal te eten als je lichaam juist goed functioneert op dierlijke voeding.

Mocht je nog eens een koe zien, bedenk dan hoe hij miljarden microben huisvest die het zware werk doen en eigenlijk de kleine heldjes zijn die zorgen dat wij een heerlijk stuk vlees op ons bord hebben liggen. Hulde dus voor deze minibaasjes!
 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.