
Lithium Velden om Het Klimaat te Redden
De elektrische auto wordt al een tijdje door het strotje geduwd als een vervoermiddel om Het Klimaat te redden. Naast dat het me sterk lijkt dat een nieuwe elektrische auto klimaatneutraler is dan een tweede(of vijfde)hands benzineauto, is het rijden in en het opladen van een elektrische auto niet zonder risico’s.
Over deze risico’s wil ik het echter niet in dit blog over hebben. Ik wil het hebben over de “schone” elektrische auto. En dan eigenlijk alleen over het lithium dat nodig is voor de batterij van deze auto.
De gevolgen van Lithium Velden
Lithiumvelden zijn gevaarlijk voor het milieu en verstoren de leefgebieden van wilde dieren. Overigens zijn niet alleen de dieren die er leven, maar ook de mensen, de dupe van deze velden. De toegang tot zoet water wordt namelijk verminderd door lithium velden. Amnesty International onderzocht de kobaltmijncrisis in de DRC. Daar werd geconstateerd dat mannen, vrouwen en kinderen (zo jong als 7 jaar) allemaal zonder zelfs de meest elementaire beschermingsmiddelen werken, zoals handschoenen en mondkapjes. In een dorp dat ze bezochten lieten mensen hen zien hoe het water in de lokale stroom die ze dronken vervuild was door het lozen van afval van een mineraalverwerkingsfabriek.”
Vox heeft gemeld dat het delven van lithium voor batterijen flamingo’s bedreigt in Chili, een van ’s werelds grootste producenten van elektrische batterijen. Het citeerde een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Proceedings of the Royal Society”. Daarin werd beweerd dat mijnbouw een daling van het waterpeil in het meer veroorzaakte en het zouter werd. Het merkte op dat overtollig grondwater dat wordt opgezogen door traditionele lithiumwinning aquatisch voedsel kan doden waar de flamingo’s zich mee voeden. De studie vermeldde ook dat met het delven van een enkele ton lithium ongeveer 400.000 liter water wordt gebruikt, wat de vermindering van het oppervlak van meren verklaart.
Lithium uit het Grondwater
Ook in Duitsland in het Oberrheingraben-gebied, dat tussen Bazel en Frankfurt ligt, zijn er plannen om lithium uit het grondwater te extraheren en het afgekoelde, lithiumarme water weer terug de grond in te pompen. Veel bewoners maken zich zorgen. De ervaring leert namelijk dat geothermische winning soms ook gepaard gaan met meer en zwaardere aardbevingen. In enkele gevallen heeft men deze energiewinning moeten stilleggen. De vraag is dan ook wat gebeurt er als jaarlijks zo’n grote hoeveelheid lithium aan het grondwater wordt onttrokken.
Daarnaast zijn er andere zorgen. Naarmate meer lithium wordt gebruikt als nieuwe energiedrager zal er ook meer van in het milieu terecht komen. Op dit moment wordt slechts 5 tot 10 procent van het lithium in batterijen gerecycled. De kosten van recycling zijn hoog, vooral in verhouding tot de verwachte kosten van het winnen van lithium uit grondwater.
Omgekeerde Wereld
Al met al niet goed voor het milieu van mens en dier, het is weer een gevalletje omgekeerde wereld. Waar ze iets wat zwaar vervuilend is juist als “schoon” en “groen” etaleren. Het voelt weer als een ouderwetsche zwendel die nu aan de gang is in de naam van Het Klimaat.
Uiteraard weet ik dat benzine verre van goed voor het milieu is, maar ik maak mezelf in ieder geval niet wijs dat dit wél goed is. Laten we hopen dat deze clowneske ‘oplossing’ snel uit het straatbeeld verdwijnt en we enkel elektrisch rijden op de kermis.
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.