Mijn ervaring met de menstruatiecup

Mijn ervaring met de menstruatiecup

juni 29, 2018 1 Door Veerle

In juli 2015 heb ik een blogpost geschreven als gastschrijver voor ikbensaske.nl.
Het leek me wel zo toepasselijk om voor mijn eerste blogpost over dit onderwerp te laten gaan, namelijk de menstruatiecup. Ik heb het hier en daar wat aangepast, maar grotendeels is het nog zoals de originele post.

Maandverband en Tampons

Al 15 jaar gebruik ik maandverband en tampons en ben met beide producten eigenlijk niet tevreden. Maandverband sluit af maakt en naast dat het een kliederboel is zorgt het voor jeuk . Tampons zijn wel een stuk schoner, maar vaak gebleekt (!). Daarnaast laten tampons stukjes achter waar je dat juist niet wilt. Ze nemen al het vocht op (ook het vaginalevocht dat je niet wilt) en na 3 dagen ben je zo droog dat je ze er practisch in moet stampen (als je ze er al goed in krijgt). Een vrouw gebruikt 11.000 tampons/maandverband in haar leven. Allemaal afval dat in de natuur terecht komt, ook een punt dat me stoorde. Dit moet toch een stuk meer terug gebracht worden.

Alternatief

Na eigenlijk niet zo lang gezocht te hebben op internet (google is je vriend) kwam ik de menstruatie cup tegen. En als ik iets nieuws wil gaan proberen ben ik nogal grondig met uitzoeken, dus ik ben veel verschillende sites afgegaan en heb veel recensies gelezen. Bij de menstruatiecup waar ik uiteindelijk op uit kwam waren twee maten: A en B. Aangezien ik onder de 30 (nu ben ik 32, maar hij past nog steeds) ben en geen kinderen gebaard heb, was de B voor Reizende Strijdster Menstruatie Cupmij de juiste optie. Ook heb ik het schoonmaak bakje er meteen bij aangeschaft. Vooraf heb ik online al het instructiefilmpje bekeken en ik las overal dat het vooral in het begin zoeken is naar hoe je de cup erin en ook weer eruit haalt. Dus het leek me handig om dit te testen voordat ik ongesteld werd. Ook kan het steeltje van de menstruatiecup aangepast (lees afgeknipt) worden naar welke lengte je maar wilt. Dit was wel even uitzoeken. Je wilt hem namelijk ook niet te kort maken want dat is vervelend met eruit halen. Daarom zou ik ook aanbevelen de menstruatiecup uit te proberen voordat je ongesteld bent. Voordat je dit doet moet je de cup wel eerst uitgekookt hebben.

De menstruatiecup in gebruik

Een week later werd ik ongesteld, dus kon ik het meteen uitproberen. In het begin was het toch jammer genoeg wel zoeken hoe ik de Menstruatiecup het beste erin kreeg, maar als het er goed in zat dan had ik er ook 8 uur lang geen last van. Belangrijk om te vermelden is dat de cup niet al te diep ingebracht hoeft te worden, dan heb je kans dat het pijn doet en dat hoort niet. In het begin heb ik het er wel wat vaker uitgehaald om te kijken hoeveel ik verloren had zodat ik de volgende keer wist dat ik hem er langer in kon laten zitten.
Gelukkig verlies ik nooit veel bloed tijdens mijn menstruatie, dus heb ik de cup de rest van de tijd om de 8 uur (soms zelfs wat langer) leeg gegooid en afgespoeld. Door de cup krijg je wel meer inzicht in wat je lichaam afscheid tijdens je menstruatie, wat ik persoonlijk interessant en een tikkeltje bizar vond om te zien. Ik weet ook niet of mijn vriend onze gesprekken over mijn ervaring over de cup wel zo kon waarderen….
Er zijn zeker meerdere fases waaruit je menstruatie cyclus bestaat dit kun je duidelijk zien door de cup, je krijgt dus meer inzicht in je eigen lichaam. Het er weer uit halen van de Mooncup gaf gelukkig geen bloederige horror scène, het was zelfs verbazingwekkend gemakkelijk.
Naast dat je er de gehele dag niets van merkt dat je de cup in hebt, had ik er tijdens het sporten ook geen last van. En wat ik nog het meest verbazingwekkendst vond was dat het niet doorlekt. Al met al ben ik een tevreden gebruiker. Met deze blogpost wilde ik graag mensen laten weten dat er alternatieven zijn. Als ik dit eerder had geweten zou ik al veel eerder overgestapt zijn.

Nog even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen
⦁ Behoud de natuurlijke balans in je lichaam
⦁ Vaginale vocht blijft behouden
⦁ Gemakkelijk schoon te maken
⦁ Je spaart het milieu (de cup gaat 8 tot 10 jaar mee)
⦁ Leert je lichaam beter kennen
⦁ De cup kan tot 8 uur lang blijven zitten Je kan er mee sporten, zwemmen etc.
⦁ Gemakkelijk in te brengen (met wat oefening)

Nadelen
⦁ Je moet niet vies zijn van je lichaam.
⦁ Als je nog nooit met een man naar bed bent geweest of last hebt van een te nauwe vagina dan is de Menstruatiecup te groot voor je. Maar wanneer er een tampon gemakkelijk in past, dan past de Menstruatiecup ook.
⦁ Als je langer dan 8 uur van huis bent, en je moet de Menstruatiecup leegmaken en schoonmaken, moet je wel een flesje water bij je hebben om dit te kunnen doen.
⦁ Je moet echt leren hoe je Menstruatiecup in moet brengen.

Conclusie

Na 3 jaar gebruiken ben ik er nog steeds tevreden over. Ik zou niets anders meer willen en na zo’n lange tijd is het ook veel gemakkelijker om de menstruatiecup in te brengen. Er staat dat je de menstruatiecup max. van 8 uur kunt laten zitten voordat je haar moet legen. Echter weet ik uit ervaring dat deze langer kan blijven zitten. Het schoonmaakbakje kun je zonder en is zonde van de aanschaf gebleken, gewoon een klein pannetje bij de kringloop om het uit te koken is afdoende.

 

 

Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.