
Miniatuur & Speelgoed Slagerij
Speelgoed Slagerij
Een tijd terug kwam ik een aantal artikelen tegen over miniatuurmodellen en speelgoed slagerijen uit de 19de eeuw. Ik vond ze er zo fascinerend uitzien, dat ik de artikelen opsloeg om ze op een later moment wellicht te gebruiken. Deze artikelen vergat ik weer, tot vandaag. Tijd om deze speelgoed slagerijen te gebruiken voor een nieuw Weetje van de week!

Deze slagerij uit 1900, met wilde zwijnen, is gemaakt door de Duitse speelgoedmaker Christian Hacker en bedoeld voor kinderen. Uit de collectie van het Victoria and Albert Museum
Verzamelobjecten
Het maken van miniatuurmodellen is helemaal terug te voeren naar het oude Egypte. Toch kwam dit pas in de 16de eeuw op in Europa. De miniaturen waren in het begin een duur verzamelobject voor volwassenen en helemaal niet voor kinderen bedoeld. Dit veranderde eind 19de eeuw, zoals te lezen is in Robert Culff’s boek The World of Toys uit 1969.
Speelgoed Slagerij
In dit boek vertelt Culff dat deze speelsets een hit waren bij Victoriaanse kinderen. Hij schrijft dat deze “exacte representaties van slagerijen” erg populair waren, “met slierten worsten en hele dierenkarkassen die aan echte ijzeren haken hingen, laag voor laag, rond de houten slager en zijn twee assistenten in hun gestreepte schorten.” Met deze speelgoedwinkels konden kinderen volwassenen nabootsen en leren over geld en eten. Het speelgoedvlees was voor de kinderen niet schokkend, aangezien dit een weergave was van hoe het vlees in de slagerij gepresenteerd werd. Met de beperkte koelmethodes in die tijd waren kinderen het wel gewend om geconserveerde stukken vlees te zien hangen.
Culff gelooft dat de meeste van de uitgebreide replica’s van de slagerij uit de vroege jaren 1800 niet bedoeld waren voor kinderen. Deze konden tot wel een meter breed konden zijn, en werden eerder gemaakt voor reclamedisplays. De displays werden in de echte slagersetalage geplaatst, om voorbijgangers precies te laten weten wat de eigenaar binnen had.
Toch is het erg mooi om als naslagwerk te gebruiken hoe winkels er uit zagen. Je ziet veel natuurlijke producten en natuurlijk materiaal om het uit te stallen en te verpakken. Erg duurzaam dus. Daar kunnen we in onze “moderne” tijd nog wat van leren. Zeker met de wegwerptendens om telkens het gehele interieur te wijzigen en allerlei materiaal en meubilair weg te gooien.
Bronnen:
Toy Butcher Shop From the 1940
Vintage Vieuws Toy Butcher Shop
Babys First Butcher Shop Circa 1900
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.