
Nu.nl Artikel – Hoe (on)gezond is Rood vlees
Hieronder ga ik met jullie het ‘Hoe (on)gezond is rood vlees’ gepubliceerd op NU.nl doorlezen en laten zien wat er niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een JPG van het artikel op NU.nl gemaakt. Voor het geval het artikel achter een betaalmuur verdwijnt, in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…
Aangezien ik aardig wat artikelen uit de media op deze manier behandeld heb, besloot ik deze te bundelen als Misleidende Media hier kun je al de artikelen in deze categorie terugvinden.
Het Artikel
Hoe (on)gezond is vlees
Rood vlees is zeer gezond, net als het vet wat hierbij hoort, het bevat essentiële vitamines en mineralen in een vorm die door ons lichaam goed opgenomen kan worden.
Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek dat vegaburgers vaak te vet en te zout zijn.
Het gaat erom wat de ingrediënten zijn die in de vegaburgers zitten. Vaak zit hier plantaardige olie in wat in tegenstelling tot wat het Voedingscentrum beweert, zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Het probleem met vegaburgers is dat ze vele ingrediënten bevatten die in fabrieken gemaakt worden en niet natuurlijk zijn.
Wel is dit namaakvlees vaak gezonder dan hamburgers die van rundvlees gemaakt zijn.
Hoe dan? Waar maakt NU.nl dit uit op? Welk bewijs is hiervoor? Hoe is een product dat in een fabriek gemaakt wordt met zwaar bewerkte ingrediënten gezond voor ons?
Op ons reactieplatform NUjij gingen lezers in discussie over het eten van vlees. Hoe gezond is dat eigenlijk? En hoe (on)gezond is rood vlees precies? Dat zit zo.
Rood vlees is gezond, we hoeven alleen maar naar onze fysiologie, geschiedenis en het veganistische experiment te kijken om dit te kunnen extrapoleren.
Veel chronische, levensbedreigende ziektes, zoals obesitas, diabetes en verschillende types kanker, worden bepaald door een slecht dieet.
Dit kun je niet zo stellen NU.nl, want er zijn veel meer factoren die hierin een rol kunnen spelen. Dit kun je niet enkel en alleen op dieet pinnen. Er is geen enkele basis om deze beweringen op te baseren. Vandaar dat ik overstappen op een carnivoordieet ook niet als een magische pil zie.
Dat bleek uit een driejarig onderzoek uit 2019 waaraan 37 specialisten meewerkten. De onderzoekers zeggen dat een ongezond eetpatroon momenteel meer slachtoffers eist dan onveilig vrijen, alcohol- en drugsgebruik en roken bij elkaar.
Wat is een ongezond eetpatroon? Welk onderzoek was dit? Wat was de samenstelling van de groep mensen? Uit een onderzoek van 3 jaar kun je niet extrapoleren dat een “slecht” eetpatroon bijdraagt aan ziektes en overlijden. Dit kun je alleen doen door mensen een leven lang in een lab op te sluiten met dieet als enige variabel. Anders kan het gewoonweg niet.
Het eten van rood vlees en suiker zou in een gemiddeld eetpatroon met 50 procent verminderd moeten worden, terwijl het eten van groente en fruit verdubbeld zou moeten worden.
Rood vlees en suiker op één hoop gooien is misleidend. Suiker bevat geen nutriënten die noodzakelijk zijn voor ons mensen, vlees wel. We zouden met zijn allen juist meer vlees en dierlijk vet moeten consumeren. Groente en fruit zijn genetisch gemanipuleerd door ons en zitten bomvol antinutriënten. Dus in plaats van dat we er meer van zouden moeten eten, zouden we dit juist de inname hiervan moeten verminderen.
Dat is problematisch in sommige werelddelen, zoals Noord-Amerika. Daar eten inwoners bijna 6,5 keer zo veel rood vlees als wordt aanbevolen. In Zuid-Azië daarentegen eten mensen maar de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vlees.
Waar komen deze data vandaan, of moeten we deze stelling weer zonder enige referentie van jullie aannemen NU.nl?
Verhoogde kans op kanker
Rood vlees (vlees van zoogdieren, zoals runderen, varkens en wild) en bewerkt vlees (zoals vleeswaren en worst) verhogen het risico op dikkedarmkanker.
Risico is een oorzaak en gevolg statement, wat het suggereert dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik geen rood vlees en bewerkt vlees eet, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van rood vlees en bewerkt vlees en het directe gevolg, in dit geval dikkedarmkanker. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van rood vlees en bewerkt vlees en dikkedarmkanker. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:
Zodra het warm weer wordt stijgt de verkoop van ijs op het strand. Ook worden er ook meer aanvallen van haaien gemeld in die tijd. Als we ijsverkoop uitbannen zullen er dus minder aanvallen meer zijn van haaien.
Nee dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.
Daarom zie je bij deze bewering wederom geen bronvermelding staan. Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseert, kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.
En daarbij komt dat het zeer oneerlijk is rood vlees en bewerkt vlees op één hoop te gooien. Dit is niet hetzelfde en ook bij het bewerkte vlees zit er verschil. Gedroogde ham van een goede aanbieder bevat vaak maar 2 ingrediënten: ham en zout. Terwijl er in andere bewerkte producten suiker, dextrose, E-nummers etc. aan toegevoegd wordt. Dus ligt het dan aan het vlees, of aan alle troep die erbij gegooid wordt? Dan hebben we het trouwens niet eens over de kwaliteit van het vlees zelf, waar gigantische verschillen in bestaan.
De rode kleur dankt rood vlees aan de natuurlijke kleurstof heemijzer. Het lichaam kan die stof afbreken, maar wanneer we er te veel van binnenkrijgen, kan het de dikke darm beschadigen waardoor uiteindelijk kanker kan ontstaan.
Deze bewering is niet correct. De dierlijke vorm, oftewel heemijzer, veroorzaakt geen problemen, (wanneer je niet gigantisch veel lever eet). Wat wél problemen kan veroorzaken is nonheemijzer.
Onbruikbaar ijzer in de vorm van niet-heem ijzer veroorzaakt oxidatie, een vorm van “roesten” in het lichaam. Deze niet-heemijzer zit in ‘verrijkt’ meel, granen, sojaproducten en de meeste vitamine- en mineralensupplementen zit. Synthetisch, anorganisch non-heemijzer wordt slecht gebruikt en hoopt zich op in het lichaam, wat bijdraagt aan tal van ziekten. Mannen beginnen kort na de puberteit niet-heemvormen van ijzer te accumuleren. Vrouwen beginnen het zelden te accumuleren totdat ze stoppen met menstrueren.
Eet wekelijks maximaal 500 gram rood vlees bij de maaltijd. Vervang rood vlees door kip of vis en kies vaker voor vegetarisch. Bewerkt vlees kun je het beste laten liggen, of er heel weinig van eten. Van bewerkt vlees is namelijk geen veilige hoeveelheid bekend.
Wekelijks 500 gram vlees met het bijbehorende dierlijke vet is echt te weinig. Je moet echt meer dan dat eten wil je jouw lichaam voldoende voeden. Helemaal omdat de meeste mensen al ondervoed zijn, doordat ze jaren te weinig vlees en vet van grazende dieren binnen krijgen door de adviezen van het ondervoedingscentrum.
Het komt eigenlijk op het volgende neer, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen University: ons lichaam is een ingenieus systeem waarin talloze mechanismen samenwerken om ons zo gezond mogelijk te houden. Wie veel beweegt en alleen eet wat zijn lichaam echt als voeding nodig heeft, zorgt goed voor zijn/haar lijf.
Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Een gezonde voeding en leefstijl zijn geen garantie tegen kanker, benadrukt ze. Maar door gezond te leven verklein je de kans op kanker aanzienlijk.
Wat is de definitie van gezond leven volgens Ellen Kampman? Er zijn zoveel verschillende dingen waar wij geen grip op hebben die onze gezondheid beïnvloeden, zoals vervuiling van ons milieu door zware industrie en pesticide. Dit vervuilt onze bodem en (drink)water. De elektromagnetische stralingssoep waar we in leven, het feit dat we onszelf met rubberzolen en betontegels continue isoleren van de aarde, maar ook de prikjes die we (als kind) gehad hebben kunnen onze gezondheid beïnvloeden.
We kunnen gewoonweg niet zeggen dat wanneer we gezond leven je de kans op kanker verkleint. Wel kunnen we zeggen dat wanneer je het dieet eet wat je daadwerkelijk voedt, je lichaam beter kan functioneren en sterker wordt. Dus eet rood vlees, en vergeet daarbij ook niet het dierlijk vet, en voed jezelf en je gezin!
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.