Oil Pulling  voor Mondhygiëne

Oil Pulling voor Mondhygiëne

maart 28, 2022 5 Door Veerle

De geschiedenis van oil pulling

We moeten 3000-5000 jaar terug in de tijd stappen om te kijken naar de  geschiedenis van oil pulling. Oil pulling vindt zijn oorsprong in India in de Ayurvedische geneeskunde. In die tijd werd het niet alleen gebruikt voor de mogelijke fysieke voordelen. Het was ook een manier om dosha’s, lichamelijke energieën die het mentale, emotionele en fysieke welzijn van een persoon bepaalden, op één lijn te brengen, althans zo geloofde men. De theorie was dat factoren zoals stress en een slecht dieet allemaal een effect hadden op de balans tussen de dosha’s van het lichaam. Hierdoor werd het kwetsbaar voor ziektes, dus oil pulling corrigeerde deze verkeerde uitlijningen. Er werden ook voordelen voor de mondgezondheid verwacht. Hierbij worden vaak zonnebloem- en sesamolie gebruikt als een manier om bloedend tandvlees, tandbederf en droge keel te voorkomen. Het versterkt ook de tanden, tandvlees en de kaak.

Mondhygiëne vegetariërs

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat India al heel lang bekend staat als een land waar veel vegetariërs wonen. Ruim 30% van de Indiërs is vegetariër. Voor mij is dit een reden om aan te nemen dat hun veelal vegetarische dieet wel eens de oorzaak van de slechte mondhygiëne kan zijn. Dit is vooral door mijn eigen ervaring en van veel anderen, dus anekdotisch, maar mijn gebit verbeterde aanzienlijk toen ik het carnivoor dieet ging volgen.

Hedendaags Oil Pulling

Reizende-Strijdster-Zadenolie-ZonnebloemolieHet oil pulling van vandaag werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 90 door Tummala Koteswara Rao uit Bangalore, India. Rao kwam tot oil pulling na het lezen van een Oekraïens academisch artikel dat beweerde dat sjamanen door Siberië al meer dan een eeuw oil pulling gebruikten. Toen oil pulling eind jaren 90 op de voorgrond kwam van de wellness-industrie, viel dit samen met een commerciële interesse in de gezondheidsvoordelen van plantaardige oliën. Wat uiteraard een leugen was, plantaardige oliën verwoesten namelijk je gezondheid. In die tijd werd sesamolie het meest gebruikt omdat het de meest populaire olie was onder Ayurveda-beoefenaars. Naarmate er meer onderzoek werd gedaan naar koudgeperste oliën en er meer over kokosolie aan het licht kwam, werd kokosolie de meest gewilde en effectieve olie voor oil pulling.

Oil Pulling, hoe doe je dat?

Het is belangrijk dat je spoelt op een nuchtere maag. Dus voordat je drinkt of eet neem je één theelepel ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie en je spoelt hiermee tussen de tien en twintig minuten je mond. Laat de olie in je mond goed rond en tussen alle tanden en je tong gaan. Daarna spuug je de olie uit in een vuilniszak. Mijn advies is het niet in de gootsteen of toilet uit te spugen, omdat dit de pijpen kan verstoppen.

Welke olie?Reizende-Strijdster-Kokosolie-Spoelen

Gorgelbehandelingen zoals kavala graha en gandusha omvatten doorgaans gorgelen met sesamolie of zonnebloemolie. Dit raad ik zeker af. Met wat ik weet over industriële zadenoliën lijkt dit me geen goed idee. Zelf spoel ik al jaren met ongeraffineerde kokosolie. Dit is een prettige olie om mee te spoelen en is niet schadelijk voor je gezondheid. Dus mijn advies is ongeraffineerde kokosolie of anders met ghee (geklaarde boter).

Zoals gezegd is oil pulling na 12 jaar nog steeds iets wat ik elke ochtend doe om mijn tanden te ondersteunen. De enige manier om te kijken of het iets voor jou doet is om het zelf te proberen. Ik vond het gelijk prettig om te doen. Rick vond het in het begin lastig en werd er een beetje misselijk of weeïg van. Dit ging naar verloop van tijd ook weg en nu is dit geen enkel probleem meer.

Ik hoor graag van je wat jouw ervaring is met oil pulling. Laat vooral een reactie achter hieronder.

Bronnen

Korte geschiedenis

Geschiedenis

Tandarts.nl

Is het  zinvol?

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.


 

Spread the love