Ontwaakt uit de New Age Spiritualiteit

Ontwaakt uit de New Age Spiritualiteit

december 10, 2021 0 Door Veerle

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heb ik me vanaf mijn tienertijd ondergedompeld in de New Age spiritualiteit. Ik had tarot- en engelenkaarten en natuurlijk werkte ik met geneeskrachtige stenen. Wanneer dit lukte, mediteerde ik dagelijks. Ook het boek ‘De sleutel tot Zelfbevrijding’ ontbrak niet in mijn collectie Yoga heb ik ook een lange tijd gedaan en ik las alle boeken die bij deze seculiere religie horen.

New Age diepgang

In de jaren dat ik me onderdompelde in de New Age spiritualiteit heb ik veel boeken gelezen van verschillende goeroes. Eigenlijk is de New Age Spiritualiteit een leeg seculier geloof. Eentje waar men veelal neerkijkt op de Christelijke God, maar waar wel elementen uit verzameld worden. Deze worden gestript van hun diepgang, opgeleukt, gemoderniseerd, gefeminiseerd, en ingepast in de New Age spiritualiteit. Het wordt ontdaan van het anker, en zweeft zo los van de realiteit. Er zit geen echte houvast of basis in deze spiritualiteit. Het kan geen morele basis bieden en geen objectieve waarheid. De New Age is een samenraapsel van ideeën zonder inhoud of houvast. Het betovert je en belooft je de wereld. Wanneer ik wakker werd uit deze betovering merkte ik echter dat het geen enkele belofte waar kon maken. Dat deed het in ieder geval bij mij niet.

De New Age Geboden

 Reizende Strijdster SpiritualiteitIn het begin was hier nog geen sprake van, het begon allemaal zo fijn. Alles was nieuw en ik wist nog niet dat het klatergoud was. Ik ontdekte een hele nieuwe wereld en dit begon met de duik in de geschriften van de New Age Spiritualiteit. Deze boeken zijn veel van hetzelfde. Wanneer je ze leest geven ze je een soort hit, een high die je aldoor najaagt. Het geeft je een gevoel dat er nu echt verandering om de hoek staat. Ook wordt er van binnen een gevoel van Weten aangesproken, iets wat je zegt dat je dit allemaal intern al wist. Het is dus nu een kwestie van toepassen. Wanneer ik echter het boek weglegde ebde dit gevoel weg. Maar de illusie blijft, waardoor je wanneer je dit boek uit hebt je weer op zoek gaat naar een volgend boek. Je moet en zal deze high weer ervaren. Je komt geen stap vooruit naar mijn gevoel. Het enige wat er gebeurt is dat wanneer je zo’n boek leest alles voor je gevoel op zijn plek valt. In de realiteit veranderde er alleen niets substantieels. Een boek die me wel inzichten verschafte was het boek Permafrost van Tom Zwitser, geen New Age spiritueel boek maar eentje die inzicht geeft in ons geïdealiseerde zelf en hoe deze geconstrueerd wordt.

 Reizende Strijdster Je hebt de sleutel van je eigen kerkerLeef in het NU

In veel van de New Age spirituele boeken wordt er op gehamerd dat je in Het Nu moet leven, het meest langdradige en nietszeggende boek dat ik hierover gelezen heb moet wel ´De kracht van het NU´ zijn.  Degene die er het meeste aan gehad heeft dat is volgens mij de uitgever en de schrijver zelf, en waarschijnlijk nog wat andere gladde baasjes daartussen in.  Het is een leuk concept, leven in het nu. Je losknippen van het verleden (want dat is gedaan) en de toekomst (want die is er nog niet). Waarom zou je je daar dan dus druk over maken? Het ultieme doel is om altijd in een gelukzalige staat in Het Nu te verkeren. In Het Nu is er geen verleden of toekomst en zijn er dus geen ‘negatieve emoties’. Dit is eigenlijk wegren gedrag, je bent je met je handen voor je ogen aan het verstoppen. Het betekent niet dat het verleden er niet is, maar dat jij het negeert. En de toekomst komt er zeker wel aan, of je jezelf hier nu op voorbereidt of niet… Eigenlijk maakt dit gebod je slachtoffer van de dingen die er in je leven voltrekken.

Gevangen in Het Nu

Laten we eens kijken naar wat Het Nu eigenlijk is. Dit verandert namelijk zo snel van Nu naar Nu, dat dit voor ons eigenlijk een doorlopend proces is. Het is niet grijpbaar, dus wij als mensen zullen er altijd achteraan hobbelen met ons brein. Dan kun je gaan mediteren, om meer in Het Nu te zijn, maar waar ben je dan? Niet in de realiteit, je bent in je brein in een fantasie omgeving, weg van het hier. Je ketent jezelf vast in meditatie om jezelf maar in Het Nu te duwen. Krampachtig in Het Nu willen zijn ontneemt je de wijsheid van het verleden en de anticipatie op de toekomst. Door koppig in Het Nu te blijven negeer je verantwoordelijkheden en houd je op met leven. Deze filosofie lijkt ervoor te zorgen dat je altijd tekort schiet. Dit wordt echter verdraaid tot het idee dat jij als mens faalt, en niet dat de filosofie rammelt.

Valse mantel der liefde

In tegenstelling met wat veel mensen denken is mijn ervaring dat je met de New Age spiritualiteit vooral aan het wegrennen bent van je echte zelf. Ook stop je met jezelf als een volwassene te ontwikkelen. De New Age Spiritualiteit moedigt je aan om je zo egocentrisch mogelijk op te stellen. De uitwisseling van gedachtes gaat eigenlijk alleen maar met mensen die op één lijn zitten met wat jij gelooft. Dit kan zelfs zo ver gaan dat langdurige relaties verbroken worden met mensen omdat ze niet op dezelfde manier spiritueel verlicht zijn. Het wereldbeeld wordt steeds starrer en daar passen geen mensen meer in met andere ideeën. Tegelijk presenteer je jezelf naar buiten als zeer open, inclusief en liefdevol. Niets is minder waar is mijn ervaring. Alles draait uiteindelijk om jou, je ego heeft de overhand, maar je hebt het niet door. Je denkt dat je spiritueel verlicht bent en geen ego hebt. Als je maar lang genoeg in deze waan blijft, dan is er uiteindelijk niets meer over van je echte zelf.

De New Age behulpzame energie

Reizende Strijdster Ik zorg ervoor dat het Universum Zorgt voor mijEen ander mooi gebod van deze seculiere religie is De Wet van de Aantrekkingskracht. Het idee dat wat je denkt wordt gemanifesteerd. Jij kunt alles in je leven creëren en manifesteren, daar heb je niemand voor nodig. Behalve het universum dan, die wordt wel aangeroepen. Het universum is namelijk eveneens een belangrijke pilaar in deze religie. Mensen kijken neer op bidden, maar hebben er geen problemen mee om dingen “aan het Universum te vragen”. Niet een liefhebbende God, maar er wordt een energie aangeroepen die wellicht kan helpen je materiële wensen te vervullen. In plaats van een persoonlijke God, krijgen we een onpersoonlijke abstractie terug. Waar je bij God vooral bij spirituele zaken om steun vraagt, vraag je volgens de boeken het universum om geld, een huis, status etc. Je verarmt in wezen van binnen. Het gaat hierbij puur en alleen om uiterlijk vertoon, materieel bezit, plezier, en comfort. Het leven moet tenslotte constant leuk zijn.

Valse Profeten

Zijn de New Age boeken niet voldoende? Dan kun je altijd nog een cursus, een lezing of een spiritueel (helende) reis bijwonen. “Je kunt het zelf” beloven de valse profeten in hun boeken, maar handiger is het wanneer je één van hun programma’s volgt of het vervolgboek koopt. Wanneer het hierna nog niet lukt, wellicht de volgende keer beter. Maar vergeet niet, niet goed geen geld terug. Wanneer je wilt weten waarom het voor jou niet werkt, dan komt dit omdat je er in je diepste wezen niet in geloofde of er nog niet aan toe was. Er zat geen positieve energie achter je gedachtes, hoorde ik steevast, dus kon het zich niet manifesteren – “maar wellicht lukt het wel wanneer je naar mijn volgende seminar komt.” Het ligt dus wederom weer aan jezelf.

Ik ben belangrijkJe bent perfect

Veel van deze zogenaamde spirituele verlichtende wetten vind ik achteraf zeer banaal van aard. Ze gaan namelijk nooit over hoe je van jezelf een beter mens kan (proberen te) maken, want ze pretenderen namelijk dat je al perfect bent. Dus jij hoeft je als mens niet te beteren. Je moet enkel obstakels overwinnen die je opgeworpen hebt omdat je iets is aangedaan in je jeugd, Daarna ben je vrij om je leven zo mooi mogelijk vorm te geven.  Het streven is veelal materieel, dus om hebzucht, dingen bezitten, meer geld hebben etc. Het gaat erom dat jij recht hebt op dingen, dit verdien je. Je nederig opstellen is geen deugd, nee je moet dingen eisen en naar je toe trekken via het universum. Dit verdien je, want je bent perfect.

De New Age God

Je hebt jezelf dus op de troon van God geplaatst, hierin ben jij bent de schepper. Ergo: JIJ bent verantwoordelijk voor alles wat je naar je toetrekt in je leven. Alles wat je overkomt, overkomt je dus niet, maar heb jij naar jouw realiteit gehaald. Dit is nog een keten waarmee je jezelf vastzet en de goeroes en schrijvers zichzelf vrijwaren van enige aansprakelijkheid.

 

Het spijt me dat ik je dit moet vertellen, maar we zijn geen goden en we zijn ook niet perfect. We zijn menselijk en daarbij hoort ook dat je fouten maakt, mensen kwetst, en de mist in schiet. Wat je een mooier mens maakt, is wanneer je hiervan leert en je leven lang blijft streven om een beter mens te worden. Dit doe je door je liefde en rijkdom te delen, je naaste lief te hebben en wanneer je de mist in bent gegaan je te verontschuldigen. Dit zijn wetten om naar te leven en om jezelf als mens te verrijken. En wie weet brengt dit je wel de rust waar je naar zocht. Voor mij persoonlijk lijkt dit een vruchtbaarder, haalbaarder, rijker, en aangenamer pad.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.


 

Spread the love