
Onze Angstige Hond ondersteunen met Aarden
Zou aarden voor mijn hond ook een uitkomst kunnen zijn?
Begin februari dit jaar begon ik me voor de tweede keer te verdiepen in aarden en de mogelijke gezondheidsvoordelen. Door een documentaire te kijken en de wetenschappelijke bevindingen achter aarden te horen wilde ik me een grote tijd van de dag weer gaan aarden. Ik besloot om op een aardingsmat te gaan slapen, dan was ik in ieder geval 8 uur per dag geaard. De matten die ze verkochten waren te klein voor op ons bed, dus besloot ik er eentje zelf te maken. Tijdens het maken van mijn eigen aardingsmat bedacht ik me dat mijn hond ook wel baat zouden kunnen hebben bij aarding, dus besloot ik een mat voor mijn hond ¥ung ₿oomer (roepnaam Boomer) te maken.
Gedragsproblemen bij je hond
₿oomer is namelijk een beetje een probleemhondje. Hoewel het qua gedrag echt beter gaat nu hij meer dan een jaar bij ons is, zijn de oude problemen die hij had in kleine en soms grote mate nog steeds aanwezig. Hij is namelijk nog steeds vrij angstig en nerveus aangelegd. Waar CBD olie bij sommige huisdieren helpt, hielp het bij hem niet. ₿oomers gedragsproblemen vinden zijn grondslag bij de slechte (of zelfs geen) socialisatie en het feit dat het helemaal mis ging bij zijn vorige baasje. Ook al heb je jouw huisdier sinds het een puppy is, dan nog kan het door allerlei factoren van buitenaf een trauma ontwikkelen. Wanneer je hier niet goed mee omgaat kan het het uitmonden in een gedragsprobleem. Het is bij huisdieren nu eenmaal lastig te weten wat ze nodig hebben.
Asociale hond
Bij ₿oomer was het net zo. Hij was nog steeds vrij reactief tegen andere honden en het was lastig zo niet onmogelijk om buiten zijn aandacht te krijgen wanneer hij een andere hond zag. Zijn eerste reactie “ik moet me verdedigen” maakte dat er geen contact met hem te krijgen was. Een brokje voor zijn neus had hij geen oog voor. Hij stond klaar om aan te vallen, want de aanval is de beste verdediging. Wanneer we op tijd waren konden we hem na een paar maanden goed afleiden door brokjes te strooien, toch hield hij altijd een half oog op de andere hond gericht. Wanneer hij dan iets zag wat hem niet aanstond bij de andere hond dan kon hij toch ineens van rustig snuffelend naar gigantisch blaffend en aan de riem trekkend tekeer gaan. Hij heeft me ook een keer omver getrokken met een zwaar verzwikte enkel tot gevolg.
Aardingsmat
Begin februari heb ik dus nadat ik mijn eigen mat af had een mat gemaakt voor op ₿oomer zijn mand. Vervolgens heb ik nog een hoes gemaakt, maar het bleek dat hij dan niet voldoende aardde. Dus de hoes moest alsnog af. Ik denk dat het komt door zijn vacht, want bij mij ligt er wel een onderlaken overheen en dan ben ik goed geaard. Wat we ook hebben besloten is om de stekker van de tv uit het stopcontact te halen wanneer we gaan slapen. Zo proberen we de straling in zijn omgeving tot een minimum te beperken.
Een verschil
Eigenlijk merkte we gelijk in de eerste paar dagen dat hij op zijn aardingsmat lag al een verschil op. ₿oomer was een stuk rustiger buiten, hij liep minder gespannen rond en bleef soms zelfs snuffelen ook al was er een hond vrij dichtbij aanwezig. Ook was hij meer geïnteresseerd in ons en het mogelijke brokje wat hij van ons kon ontvangen. We kregen hem veel beter voorbij andere honden (wanneer deze nog wel op een aardige afstand waren en mits deze zelf niet naar hem begonnen te blaffen) en hij reageerde veel minder heftig op ander honden. Ook kregen we hem er veel beter uit wanneer hij op een blaffende hond reageerde.
Kalmere Hond Buiten
Vanaf eind februari merkte we dat hij echt zoveel meer gefocust is op een beloning en op ons. Hij reageert niet eens meer op honden die naar hem blaffen. Hij is dus eigenlijk veel minder reactief. Wel vindt hij het nog moeilijk hoe hij moet reageren op een hond die enthousiast op hem af komt lopen. Dit vind hij eng en dan is het een strijd. Want hij wil er heen, maar hij vindt het eigenlijk ook heel spannend en wil dat de hond weg gaat. Wanneer we honden zien, proberen we nu hoe het gaat wanneer we er langs lopen. Dit gaat eigenlijk best goed, vooral wanneer de betreffende hond niet echt met hem bezig is, maar zijn eigen ding doet. In huis is hij ook kalmer, dit werd eveneens door visite opgemerkt. Zelfs met twee kleine kinderen in de kamer ging hij rustig op zijn bot liggen kauwen, en viel hij zelfs luid snurkend in slaap.
Rustiger Binnen
Ook binnen merken we een duidelijk verschil hij is niet zo nerveus en obsessief meer. Voordat hij op een aardingsmat lag was er altijd wel een stuk huid zichtbaar bij minimaal één van zijn poten, doordat hij hierop obsessief aan het bijten (knagen) was. Ook is hij veel speelser geworden hij staat vaak klaar om gezellig even met je te touwtrekken, maar gelijk in je arm bijten om te spelen is nog veel leuker!
Conclusie
Ik ben ervan overtuigd dat door een aardingsmat in de mand van ₿oomer te leggen hij rustiger is geworden. Het verschil was ook vrijwel direct merkbaar. Toen ik bedacht een mat voor ₿oomer te maken om het uit te proberen, was ik erg sceptisch. Daarom ben ik blij verrast met het resultaat. Ik heb het vertrouwen dat wanneer we aan zijn onzekerheid blijven werken het gaat lukken om positieve ervaringen te creëren. Juist omdat hij over het algemeen rustiger is. Hopelijk kunnen we zodoende uiteindelijk normaal langs andere honden lopen op een ontspannen manier.
Dit stuk gaat specifiek over de ervaring die we hebben met onze hond. Toch denk ik dat katten, konijnen, cavia’s, ratten, muizen etc. die veel of alleen maar binnenshuis zitten hier ook baat bij kunnen hebben.
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)