Overgangsfase naar een dierlijk dieet

Overgangsfase naar een dierlijk dieet

juni 5, 2020 0 Door Veerle

Hoe kom je erop?

Waarom Facebook het suggereerde weten we niet. Eigenlijk was het gezien onze beide zoektermen niet echt een voor de hand liggende suggestie. Toch stond er ineens bij zowel Rick als bij Veerle de groep ‘carnivoor dating’ als suggestie, wat een dierlijk dieet is. Bij Rick stonden er nog meer groepsuggesties zoals de groep ‘Slavoj Žižek Sniffposting (Slavoj Žižek’s Dank Meme Stash Gulag)’. En een andere was ‘Nihilist Voidposting: Now With More Void’, waarbij de coverfoto een zelfmoordpreventielijn is. Dus wat dat betreft zegt het vast iets over Rick…

Carniwatte?

Natuurlijk waren we beide nieuwsgierig wat een carnivoordieet was, dus zocht Veerle dit op. In eerste instantie leek het hele carnivoorgedoe ons beide als een grap, of een trolactie dan wel tegenbeweging gezien het oprukkende veganisme. Na het lezen van wat dit dierlijke dieet een beetje inhield was de interesse bij Veerle wel gewekt. Toch vonden zowel Rick als Veerle het wel heel beperkend.

Eerste serieuzere aanraking met het dieet

Maanden later was Veerle naar een video over Intermittend fasting aan het kijken op het Youtube kanaal What I’ve Learned. Daarna werd er een suggestie gedaan voor een video over het carnivoordieet dat in vogelvlucht werd uitgelegd. Hierin hoorde Veerle over de gezondheidsvoordelen die dit dierlijk dieet kon hebben. Dus stuurde ze de video door naar Rick.

Onze interesse was wel gewekt. Maar ja, als je al je hele leven hoort dat groente zo gezond zijn, en zelfs hoort dat rood vlees slecht voor je zou zijn, is dit lastig te geloven. Zelf aten we al praktisch helemaal vegetarisch, en zelfs mensen die we bestempelen als ‘vleeseters’ eten toch ook bijna plantaardig. Want laten we eerlijk zijn: ken jij mensen die alleen maar vlees eten?

Diepe duik

Door deze intrigerende informatie in de video bekeken we ook de video van ditzelfde kanaal met een interview met Dr. Ken Berry. Hij vertelde over bijna levenslange klachten die weggingen, zowel lichamelijk als geestelijk, en hoe hij patiënten hielp met dit dieet of een keto-dieet. Verder is Rick altijd een opmerkingenfan, dus leest hij onder andere altijd veel opmerkingen onder video’s. Ook daar spraken mensen van verdwijnen van veel klachten. Eigenlijk het ene ‘medische wonder’ na het andere. Vanaf dat moment zijn zowel Rick als Veerle zo ongeveer obsessief video’s gaan kijken met lezingen vol nieuwe (nou ja niet echt nieuw, maar nieuw voor ons) informatie, of van persoonlijke ervaringen, en artikelen en onderzoeken gaan lezen.

Motivatie

Reizende Strijdster Ik MisWat ons dusdanig motiveerde om het dieet uit te gaan testen, waren de psychische klachten die bij hordes mensen verdwenen. We lazen over mensen met een angststoornis (anxiety), bipolaire stoornis, en depressie. Vooral die laatste sprak ons behoorlijk aan. Het is nooit bij ons gediagnosticeerd gelukkig, maar aangezien Rick al sinds zijn vijftiende zelfmoordgedachtes heeft kan hij zichzelf niet echt een Positivo of een Zonnetje in Huis noemen. Ook Veerle had sinds haar tienertijd last van zeer neerslachtige gevoelens en zelfmoordgedachtes. Na het overlijden van haar moeder kwam ze in een (ongediagnosticeerde) depressie terecht waar ze lastig uit kon komen. Op een gegeven moment bespraken Rick en Veerle hun zelfmoordgedachtes zelfs uitvoerig met elkaar. En niet sporadisch. Wat natuurlijk aan de ene kant goed is, want meestal weerhoudt praten je ervan om het daadwerkelijk te doen. Aan de andere kant natuurlijk zorgwekkend, zwak uitgedrukt.

Langzame overgang

Nadat we weken onderzoek hadden gedaan en ons van veel informatie hadden voorzien besloten we om het dierlijk dieet uit te proberen. Veerle is van de twee de radicale en strikte. Het is dat Rick sommige dingen niet wilde opgeven tijdens ons vegetarische avontuur, anders waren we vast op de veganistische toer gegaan. Rick is gewoon een softie, en geen kaas meer eten was bijvoorbeeld echt ondenkbaar. Om die reden alleen al maar goed dat we geen kinderen hebben, we zouden aardig ruzie maken. De relaxte alles-mag-vader en de strenge moeder. Met het dieet leek het Rick ook aangenamer om er langzaam in te rollen. Dus niet meteen van amper vlees boem alleen maar vlees eten. We trokken er juist maanden voor uit om weer te wennen aan vlees.

Rick en veerle aan het vleesVleeseters

Gelukkig hielden we beide echt ontzettend van vlees. Als kinderen al, maar tijdens ons nagenoeg vegetarische tijdperk aten we toch af en toe (meestal alleen in restaurants) graag vlees. Tja we weten het, echt heel logisch om dan geen vlees meer eten. Nogmaals, het leek allemaal zo logisch en goed voor de planeet, en voor dieren, afijn het hele spectrum van aanpraten van schuldgevoel, klimaatverhaaltjes, en valse beloftes van gezondheid om je dit dieet te slijten. We waren al voordat we dit dierlijk dieet kenden meer vlees aan het eten. Dat ging eigenlijk onbewust. Hoewel we wel vaker trek hadden in specifieke dingen, en gelukkig naar ons lichaam luisterden. Op een gegeven moment aten we dus toch weer meerdere keren per week vlees, want we daarvoor echt als doodzonde bestempelden en onszelf straften met een paar weken strikt vegetarisch tot incidenteel veganistisch.

Veranderingen

We bouwden in twee maanden de groente, fruit, granen, noten en zaden af en voerden de hoeveelheid vlees op. We merkten beide eigenlijk al na twee weken een verschil in onze gemoedstoestand. Voor ons beide waren er wel wat soortgelijke verbeteringen, maar ook wat verschillende dingen. Daarom zullen er twee verschillende blogposts verschijnen. Eentje waar Rick zal vertellen hoe het hem vergaan is op dit dierlijke dieet en eentje waar Veerle dit omschrijft.

Bronnen
Kanaal What I’ve Learned
Interview Dr Ken Berry
Carnivoor Dieet

 

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.