Overgewicht bij Huisdieren

Overgewicht bij Huisdieren

mei 4, 2023 0 Door Veerle

Sinds dat we onze hond Boomer uit het asiel de Dierenstee hebben krijgen we elk kwartaal een kleine magazine van ze opgestuurd. Heel leuk om te lezen over de geplaatste dieren en andere leuke weetjes. Helaas zag ik in dit nummer een artikel waar ik toch wel een Domderdag aan moet wijden….

De Vermeende Oorzaken van Overgewicht bij Huisdieren

In het artikel bespreken ze de oorzaken van overgewicht bij huisdieren, deze worden gelegd bij te veel voeding geven en/of weinig bewegen. Ook hormonale veranderingen zoals castratie of sterilisatie worden genoemd. Volgens het artikel is ook ouderdom een factor. Daarbij is het volgens het artikel zo dat dieren die herstellen van een operatie minder energie gebruiken en dus minder voeding nodig hebben. Bij het laatste gaan ze weer uit van het foutieve calorieën verhaaltje. Hier heb ik een blog over geschreven, dus als je wilt weten waarom calorieën tellen geen zin heeft verwijs ik je graag hiernaar toe.

Reizende Strijdster, Boomer, HondGeen Overgewicht voor Boomer

De andere “redenen” van overgewicht zie ik bij onze hond Boomer niet zorgen voor overgewicht. Boomer is voordat hij naar Nederland gehaald werd gecastreerd. Hij krijgt per dag zijn 500 gram vlees en veel beloningssnoepjes gemaakt van kip. Daarbij verorbert hij vaak een stokje gemaakt van buffelhuid. Hij beweegt niet heel erg veel, want hij kan niet overal los vanwege zijn problemen met andere honden. Boomer is (waarschijnlijk daardoor) liever thuis dan buiten. Volgens dit profiel zou Boomer last moeten hebben van overgewicht, wat niet zo is.

De Reden voor Overgewicht bij Huisdieren

De opgesomde lijst in het artikel zorgt in ieder geval bij Boomer niet voor overgewicht. Natuurlijk is dit puur anekdotisch. Toch vraag ik me af waarom granen niet als reden in het artikel genoemd worden. Net als bij mensen krijgen ook onze huisdieren meer en meer eten met granen voorgeschoteld. Het is bekend dat je door granen vet aanmaakt. Vandaar dat het vlees van graangevoerde koeien meer vet bevat dan grasgevoerde. Dit werkt ook zo bij onze huisdieren – en  bij hun baasjes trouwens. Van granen wordt je dik. Dus lijkt het me logisch dat wanneer je granen uit hun dieet haalt je huisdier gewoon zal afvallen. Geef je huisdieren het eten wat ze behoren te eten en ze zullen niet dik worden of een slecht gebit krijgen. Revolutionair!

Er is trouwens een uitgebreid artikel op mijn site te vinden over waarom het een slecht idee is om honden en katten geen vlees te voeren. Dat je daar anno 2023 een artikel over moet schrijven zegt wel hoe gek deze wereld geworden is…

Dus ga alsjeblieft je honden of kat niet minder voer geven om ze te doen afvallen, maar geef ze het voer wat ze nodig hebben. Granen horen daar niet in thuis. De term “afvaldieet” uit het artikel is dan dubbelzinnig, want voer met granen is inderdaad afval. Je zult zien dat je dieren gezonder, slanker en gelukkiger zullen zijn. En als je dan toch bezig bent, volg dit voorbeeld! Schrap zelf ook de granen uit je dieet en zie hoeveel beter het met je gaat.

 

Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.