Overleven op pemmikan

Overleven op pemmikan

juni 11, 2021 0 Door Veerle

Volgens wikipedia is pemmikan een geconcentreerd mengsel van vet en proteïnen dat gebruikt wordt als een compacte en volwaardige voeding. Het woord komt van het Creese woord pimîhkân dat zelf is afgeleid van het woord pimi (vet). Pemmikan was één van de eerste carnivoor recepten die ik tegenkwam nadat ik het carnivoordieet leerde kennen en begon te onderzoeken. Het is altijd in mijn hoofd blijven hangen als iets wat ik graag een keer zou willen maken. Er zijn zoveel recepten om uit te kiezen, het leukste leek mij om toch een uiteindelijk voor een traditioneel recept te gaan. Dit blog zal gaan over de geschiedenis en ook zal ik een aantal recepten linken. Mijn eigen pemmikan avontuur moet ik nog aangaan en wanneer ik dat gedaan heb zal ik ook mijn recept plaatsen. Update: Dit heb ik gedaan en hier is mijn recept

Beef jerky

Één van de componenten van pemmikan heb ik wel al gemaakt; Beef jerky. Dit is gedroogd mager vlees. In mijn vegetarische jaren had ik deze voor mijn verjaardag een dehydrator gevraagd om fruit, groente en kruiden te drogen. Nu wordt het nog alleen gebruikt om beef jerky te maken. Eenmaal gedroogd is het vlees (oftewel de beef jerky) net een toastje. Wanneer we dit als snack eten smeren we er royaal boter erop.

Pemmikan = een superfood

Je hoort al jaren de term superfood rondwaren. Wanneer je het dan over een superfood wil hebben dan staat pemmikan wel bovenaan. Pemmikan wordt gemaakt van dierlijk vet en mager vlees. Er waren vroeger strikte specificaties aan hoe pemmikan gemaakt moest worden, de hoogste kwaliteit pemmikan wordt namelijk gemaakt van mager vlees, beenmerg en vet. Wat pemmikan zo bijzonder maakt is dat het een lange tijd bewaard kan worden. Mits het goed luchtdicht afgesloten zit, zodat het vet niet ranzig wordt, kan het zomaar 20 jaar (!) goed blijven.

Jagers en pemmikanReizende Strijdster Insta 01

De inheemse volken van Noord-Amerika hebben het bij de Europeanen geïntroduceerd. Voor inheemse jagers loste het namelijk wat probleem op. Wanneer je een groot dier velt, dan kun je daarvan maar een beperkte tijd eten voordat het gaat rotten. Jagen kost veel tijd en energie, dus is het belangrijk dat je alles gebruikt van het dier. Door dunne stroken in de zon te drogen, dit te vermalen en te mengen met vet bleef konden ze langer van het vlees genieten. Pemmikan is dus dé oplossing. De jagers bleven zo ook krachtig, want voor ons als mens heeft vlees de meest complete voedingswaarde. En dan vooral vet vlees. Nu is niet elk stuk vlees vet, dus door pemmikan te maken worden ook de magere stukken van vet voorzien.

 

Omdat ikzelf nog geen pemmikan heb gemaakt, heb ik wat recepten gezocht die ik ga uitproberen. Wanneer ik het gemaakt heb zal ik mijn recept met jullie delen, en natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie ervaring en recept. Laat die dus vooral hieronder achter.

Pemmican Recept

Survivopedia
Forum Preppers
Primal Edge Health Pemmican Recept
Kibbys Blended Life

Overige Artikelen

The Canadian Encyclopedia
Primal Woods Pemmican History, Use and how to
Carnivoor Nederland

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.