Planten liefde

Planten liefde

september 29, 2019 0 Door Veerle

Rick zijn woorden…Reizende Strijdster Plant Mom

Een blog geïnspireerd door de woorden van Rick (mijn vriend):
“ja een blog over planten en dat dat je kindjes zijn 😛
en dat het aardig ontspoord is”
Oké volgens Rick zijn mijn planten mijn kinderen en ben ik dus een planten mama. Dat vind ik alleen zo’n vreselijke benaming een planten mama.
Ja, ik vind planten heel leuk.
Ja, van tijd tot tijd praat ik met ze.
Ja, er is een periode geweest waarin het planten aantal aardig opliep.Maar ik knuffel niet met mijn planten (dan gaan ze ook stuk), ik geniet er alleen van om ze om mij heen te hebben. Er zijn ook mensen die hun planten namen geven en daar ben ik er ook niet een van. Dat vind ik namelijk iets te veel werk en ik ben ook heel slecht in namen onthouden. Dus ik zie het niet zitten om er nog eens 49 te leren.

 

Stekjes ruilen

Reizende Strijdster Monstera 28-08-2017 29-02-2019

Een tijd terug was ik ook heel actief in een Facebook groep waar je met elkaar tegen verzendkosten stekjes kan ruilen. Of (en dat is nog leuker) je kon een stekje aanbieden en iemand anders zond jou dan een stekje die jij leuk vond. Het is een hele leuke groep, waar het bij mij nooit mis is gegaan. Dat wil zeggen dat het heus wel een keertje mis ging, maar dan werd het opgelost.
Met de post wil het namelijk nog wel eens misgaan en anders met het wortelen. Soms kreeg je ongewortelde stekjes en wilde er geen een wortelen. Die keer dat het bij mij gebeurd is heb ik het gemeld en kreeg ik gelijk nieuwe stekjes opgestuurd, wat een service!  Ook is een ongeworteld stekje die ik aan iemand gegeven had een keer dood gegaan. Dus heb ik nog een keer een stekje gegeven, dit keer wel geworteld. Deze heeft het wel overleefd.  Vanuit deze groep heb ik een klein uit zaad opgekweekt Monstera plantje gekregen, deze is nu aardig uit de kluiten gewassen.

Ook uit mijn omgeving heb ik van mensen stekjes gekregen. Stuk voor stuk slaan ze goed aan en dat is heel leuk. Waar je alleen niet helemaal bij stil staat als je die kleine stekjes krijgt is dat kleine stekjes ook groot worden…
Dus nu heb ik heel veel potten die te klein zijn voor de planten die erin zitten en moet ik op jacht naar grotere potten. Ik heb in het begin een flink aantal uit de kringloop weten te scoren. Helaas zijn grote potten wat lastiger te krijgen.

a

Hieronder vier planten uit mijn collectie die bij mij begonnen zijn als stekje de Scantia Spathacea, Crassula Horntree, Tiger Star en Hottentot.

Reizende Strijdster 2018-11-14

A

Reizende Strijdster Planten Mama 01B bewerkt (klein)Veel planten

“Kun je misschien stukje als citaat opnemen van mij, hoe ik het huis uit wordt gedrukt door planten 😛” (citaat van Rick)

Er was inderdaad een tijd dat het de spuigaten uitliep, maar het was nooit zo erg dat Rick het huis uit werd gedrukt. Hierbij verteld hij niet dat wanneer we in een tuincentrum lopen hij ook planten leuk vindt en er meerdere aanwijst; “die is mooi”. Ook houd hij me niet tegen wanneer ik er eentje wil kopen. Sterker nog, hij moedigt het soms ook aan. Op een gegeven moment vond ik zelf ook dat er te veel planten stonden. Soms ervoer ik het als stressvol. Want al die planten moesten verzorgd worden. En als ik iets doe dan wil ik het goed doen. Dus ik zocht alles uit over een plant als ik deze eenmaal had. Het werd uiteindelijk een dagtaak om ze te verzorgen. Er ontstond daarom het idee dat ik er een aantal weg zou doen, maar dat vind ik dan ook weer lastig. We vonden de woonkamer wel te vol, dus zijn er wat planten naar mijn atelier verhuisd. Nu zit ik op 25 planten alleen al in mijn atelier (oeps!). In totaal staan er in huis 49 planten, geloof het of niet dit is niet veel als je om je heen kijkt in plantengroepen op Facebook waar mensen in zitten die er over de 200 hebben. Dit gaat mij alleen toch iets te ver….

A

Inspiratie

Reizende Strijdster Cosy Wosy Wonderland patternsinchaos.nlDe planten die in mijn atelier staan dienen voor mij als rustpunt. Heerlijk vind ik het om ernaar te kijken en ik kan ook echt van ze genieten. Daarnaast haal ik ook de nodige inspiratie uit mijn planten. In mijn werk als kunstenaar zijn ze dan ook geregeld terug te vinden. In de sculpturen die ik creëer, maar ook in de tekeningen die ik maak. De planten zijn goed referentiemateriaal. Er gaat niets boven een levend voorbeeld, want zo zie je hoe een blad echt loopt. Op een foto van internet is dat toch een stuk lastiger. Het is het beste om wanneer je iets maakt het origineel ook in het echt een keer gezien te hebben. Het is helemaal een luxe wanneer het in je atelier staat. Mocht je het leuk vinden om te kijken wat ik maak kun je me op instagram volgen.

Reizende Strijdster Black Magic Beauty 12Naast dat de planten een inspiratie zijn vind ik het ook leuk om ze te gebruiken om mijn werk te omlijsten. Deze foto’s gebruik ik dan voor sociale media. Wanneer bijvoorbeeld een tekening af is maak ik altijd een foto met wat van mijn planten eromheen. Dit maakt het wat warmer, dan alleen je tekening te fotograferen. Ook gebruik ik mijn planten als ik een fotoserie maak. Bijvoorbeeld bij de fotoserie Black Magic Beauty. Dan komt het toch wel uit dat we wat planten in huis hebben die eigenlijk te groot zijn voor onze woonkamer. Het is fijn als je ze wat kan schikken en dan een surrealistische jungle kan creëren.

A

Conclusie

Ja ik houd van planten, maar nee ik ben geen planten mama Rick!

 

 

Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.