Recept: Kimchi

Recept: Kimchi

november 1, 2019 0 Door Veerle

Dit recept heb ik gevonden op een website Feastingathome, maar ik heb de verhoudingen wat aangepast en de suiker eruit gelaten. Dat is namelijk niet nodig. Kimchi is lekker om zo op te eten, maar ook over de wrap of salades is het een goede aanvulling. Vind je het nog een beetje spannend om te proberen lees dan mijn ervaring met fermenteren.

Ingredienten Meisje op een pot met kimchi

1 hele witte kool
85 gram zout
6 wortels
1 bos bosui
1 eetlepel verse gember
6 tenenen knoflook
1 shallotje (ui mag ook)
30 gram rode peper vlokken
2 eetlepels vissaus (of gebruik vega vissaus, miso pasta, of soya saus)

Instructie

Begin met 2-3 bladeren van de kool af te halen en leg deze in de koelkast. Snij de rest van de kool in rustieke stukken en leg deze samen met het zout in een grote kom en roer het (met je handen) door elkaar. Voeg voldoende water toe om de kool te bedekken en roer het tot het zout opgelost is. Zorg dat de kool ondergedompeld is, met bijvoorbeeld een bord. Dek de kom af en laat deze nu 6-8 uur bij kamertemperatuur staan.

Giet de de kool af in een kom, want de pekel gebruik je later nog, dus niet weggooien. Spoel de Konijnen dansen op de kimchikool en laat deze uitlekken. Doe de kool weer terug in de kom en voeg de lenteuitjes toe.

Doe de gember, knoflook, sjalot, rode pepervlokken, vissaus (of alternatieven) in je keukenmachine. Pulseer de machine net zo lang totdat het een pasta wordt. Schep de pasta over de kool en gebruik een tang of handschoenen bij het mengen. Masseer de groenten en het rode pepermengsel goed tot alles bedekt is met de pasta.

Verpak de kool in een grote, pot ( of 2 kleinere als je geen grote pot hebt) laat 1-2 centimeter ruimte aan de bovenkant voor de pekel. Voeg een beetje van de gereserveerde pekel toe om de groenten net te bedekken en druk ze een beetje naar beneden. Leg het hele koolblad (of meerdere wanneer nodig) er bovenop en druk het naar beneden – dit helpt om de kimchi ondergedompeld te houden.

Dek de pot losjes af met een deksel (zodat lucht kan ontsnappen) en plaats de pot in een ovenschaal (of grote kom) om eventuele sappen op te vangen. (Het idee is echter om zoveel mogelijk smaakvol sap in de pot te bewaren, dus schenk het niet te vol.)
In het originele recept laat ze de kimchi 3 dagen op het aanrecht staan, ik vond dit veel te kort. Dus ik heb het 3 weken op het aanrecht laten staan.

Terwijl de kimchi op het aanrecht staat, kun je het dagelijks indrukken met de achterkant van een houten lepel om hem onder water te houden. Na 3 weken is de kimchi klaar. Hoe langer je gist, hoe complexer en zuur de smaak. Daarom laat ik het zo lang staan om de volledige smaak en complexiteit te kunnen ontwikkelen.

Bewaar de kimchi in een afgesloten pot in de koelkast, waar het langzaam door zal gaan met gisten en nog meer smaak ontwikkelt.

Eet smakelijk!