Recept: Kimchi

Recept: Kimchi

november 1, 2019 0 Door Veerle

Dit recept heb ik gevonden op een website Feastingathome, maar ik heb de verhoudingen wat aangepast en de suiker eruit gelaten. Dat is namelijk niet nodig. Kimchi is lekker om zo te eten, maar ook bij je hamburger, wrap of salades is het een goede aanvulling. Vind je het nog een beetje spannend om te proberen lees dan mijn ervaring met fermenteren.

Ingredienten Reizende Strijdster Header Fermenteren 1

1 hele witte kool
85 gram zout
6 wortels
1 bos bosui
1 eetlepel verse gember
6 tenen knoflook
1 sjalotje (ui mag ook)
30 gram rode peper vlokken
2 eetlepels vissaus

Instructie

Begin met 2-3 bladeren van de kool af te halen en leg deze in de koelkast. Snijd de rest van de kool in rustieke stukken en leg deze samen met het zout in een grote kom en roer het (met je handen) door elkaar. Voeg voldoende water toe om de kool te bedekken en roer het tot het zout opgelost is. Zorg dat de kool ondergedompeld is, met bijvoorbeeld een bord. Dek de kom af en laat deze nu 6-8 uur bij kamertemperatuur staan.

Giet de kool af in een kom, want de pekel gebruik je later nog. Dus niet weggooien! Spoel de kool en laat deze uitlekken. Doe de kool weer terug in de kom en voeg de lente-uitjes toe.

Reizende Strijdster KimchiDoe de gember, knoflook, sjalot, rode pepervlokken, vissaus (of alternatieven) in je keukenmachine. Pulseer de machine net zo lang totdat het een pasta wordt. Schep de pasta over de kool en gebruik een tang of handschoenen bij het mengen omdat je anders gepeperde handen krijgt. Niet fijn als je in je oog wrijft daarna… Masseer de groenten en het rode pepermengsel goed tot alles bedekt is met de pasta.

Verpak de kool in een grote, pot (of 2 kleinere als je geen grote pot hebt) laat 1-2 centimeter ruimte aan de bovenkant voor de pekel. Voeg een beetje van de gereserveerde pekel toe om de groenten net te bedekken en druk ze een beetje naar beneden. Leg het hele koolblad (of meerdere wanneer nodig) er bovenop en druk het naar beneden – dit helpt om de kimchi ondergedompeld te houden. Een zwaar voorwerp dat er op drukt is helemaal ideaal, zodat alles zeker weten onder water blijft.

Dek de pot losjes af met een deksel (zodat lucht kan ontsnappen) en plaats de pot in een ovenschaal (of grote kom) om eventuele sappen op te vangen. Het idee is echter om zoveel mogelijk smaakvol sap in de pot te bewaren, dus schenk het niet te vol.
In het originele recept laat je de kimchi 3 dagen op het aanrecht staan, ik vond dit echter veel te kort. Daarom heb ik de potten met kimchi 3 weken op het aanrecht laten staan.

Terwijl de kimchi op het aanrecht staat, is het handig om dagelijks te checken of alles nog steeds onder water zit. Na 3 weken is de kimchi klaar. Hoe langer je gist, hoe complexer en zuurder de smaak. Daarom laat ik het zo lang staan om de volledige smaak en complexiteit te kunnen ontwikkelen.

Bewaar de kimchi in een afgesloten pot in de koelkast, waar het langzaam door zal gisten en het nog meer smaak ontwikkelt.

Eet smakelijk!

 

 

Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.