Recept: Kip voor twee (Keto/Carnivoor)

Recept: Kip voor twee (Keto/Carnivoor)

december 7, 2022 0 Door Rick

Trek in kip maar even geen idee wat voor gerecht? Misschien is dit een optie voor vandaag.  Dit is geen strikt carnivoor recept, al kun je dat er wel van maken. Laat dan de groene ingrediënten weg.

Ingrediënten:

Kippendijen kip recept rauwe kip Carnivoordieet carnivoor carnivoor dieet reizende strijdster veerle ritstier– 400 (of hoeveel je zelf wilt) gram kippendijen
– Franse zachte kaas of mozzarella (of allebei als je in een kazige bui bent)
– Geraspte jonge/belegen kaas

– 4 plakken ontbijtspek of 2 speklappen
– Rookworst, braadworst of iets in die trant
– Chorizo (of eventueel andere droge worst)
– Ghee/roomboter

– Sambal en of chipotle
– Garnalenpasta (1 theelepel)
– Tijm
– Oregano

– Sumak
– Zout

Voorbereiding:

Zorg als eerste dat je, mits je deze toevoegt, de kruiden hebt klaarliggen zodat je dat niet hals over kop moet gaan plukken terwijl je kip aanbrandt – oregano en tijm komen hier vers uit de tuin als het kan, en in de winter gedroogd. Laat de mozzarella vast uitlekken en dep deze verder droog.
Handigst om daarna al het snijwerk te doen. Snijd de chorizo of andere droge worst in kleine stukjes. Zelf gebruik ik vaak verschillende droge worsten van ZorgNatuur die elk hun eigen smaak hebben, knoflook of peper bijvoorbeeld.

Recept:

Bak de ontbijtspek of de speklappen helemaal uit zodat het lekker krokant is. Dit zorgt voor het ’kraakje’ bij het eten.

Verwarm de rookworst of de braadworst zoals deze verwarmd moeten worden. Ik gooi vaak dat soort dingen in de airfryer (maar ik ben daardoor vast een cultuurbarbaar). Handigst is om te zorgen dat die worst klaar is en in stukjes in gesneden voordat je de kip gaat bakken, want daar moet je constant bij zijn. Helemaal top is natuurlijk iemand die de worst(en) voor je snijdt zodat je zelf alle aandacht bij de kip kunt houden.

Zet een koekenpan op een flink hoge temperatuur. Helaas kook ik elektrisch omdat dat nu eenmaal in dit huis zat, denk dan aan stand 7,5 op schaal van 9. Ghee kan meteen in de pan zodat dit mee kan opwarmen. Boter zou ik pas erin doen als je daadwerkelijk de kip kan gaan bakken.
Snijd, of in mijn geval knip de kippendijen in stukken van zo’n drie centimeter aan weerskanten. Uiteindelijk wil je hapklare stukken die je samen met de rest van de ingrediënten op je vork kunt krijgen.

Zodra de ghee goed heet is kunnen de stukken kippendijen in de pan. Bak ze snel aan zodat ze aan alle kanten een mooi goudbruin zijn, en voeg ondertussen de droge worst toe, net als de garnalenpasta, kruiden en zout naar smaak. Vuur mag omlaag zodra de kip bijna goed doorbakken is. Zelf knip ik dan de mozzarella in stukjes meteen in de pan. Roer het goed door zodat de mozzarella door het gerecht komt in plaats weer als één bal aan elkaar smelt. In het geval van een ander kaasje zoals Camembert of Chaource geldt hetzelfde: goed door het gerecht roeren.

Als je zoals ik van pittig houdt kun je sambal door het gerecht roeren, en wat vlokken chipotle toevoegen.

Helemaal op het einde voeg je de eerder opgewarmde stukjes rookworst of braadworst, de uitgebakken spekjes bij de kip in de pan. Roer even flink zodat het één geheel vormt. Verdeel het op de borden en rasp de kaas eroverheen naar smaak. Als je van sumak houdt strooi je dit er nu pas overheen.

Eten uit diepe borden is een pro tip. Het gerecht is behoorlijk drassig namelijk door al het vet maar ook door de mozzarella (bij zachte kaasjes heb je dit trouwens niet). Veerle eet dit gerecht zelfs met een lepel om al het vocht meteen mee te kunnen eten. Wellicht een betere techniek dan ik, want ik drink de ‘jus’ op het einde als een zwijn op door het bord aan m’n mond te zetten – met een lekkere vette baard als resultaat.

Eet smakelijk!

 

Variaties zijn natuurlijk zo ongeveer eindeloos. In dit recept noem ik meerdere opties. Vaak maken we dit gerecht echter met OF stukken braadworst of rookworst, OF uitgebakken spek. Andere keren ook samen, het is maar net hoeveel trek je hebt en hoe vet je het wilt hebben.
Een optie is om te kijken naar braadworsten van kip of rundvlees in plaats van varken, mocht je minder goed tegen varkensvlees kunnen, of dit niet willen/mogen eten, of dat je vet an sich niet goed kan verdragen*. Droge worst heb je ook van rundvlees. Uiteraard zorgt dit alles er wel voor dat het wat droger wordt.

*Als je lichaam slecht reageert op vet is het handig om te kijken hoe dit komt, en dit te verhelpen. Je lichaam heeft immers wel dierlijk vet nodig! Op deze website staan verschillende blogs hierover, en anders kan Veerle je helpen met specifieke, persoonlijke vragen.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.