Recept Koffie klysma

Recept Koffie klysma

september 11, 2023 0 Door Veerle

In mijn vorige weetje van de week heb je kunnen lezen over de geschiedenis van de Koffie klysma. Deze week wil ik met je de instructies en benodigdheden delen welke ik volg. De informatie van dit blog is o.a. afkomstig van het hier gelinkte Pdf-document geschreven door Kim Schuette.

Benodigdheden

Kwart biologische koffie (medium roast)
1 liter gedestilleerd of bronwater
Klysma zak of emmer
Ballonkatheter
Biologische kokosolie
Waterstofperoxide
Dr. Bronner’s vloeibare zeep
Plastic afval bakje

Waarom een ballonkatheter?

Bij je klysma set zitten er verschillende harde plastieken opzetstukken. Zelf ben ik hier geen fan van, want deze kunnen de darmwand beschadigen en ook niet ver genoeg ingebracht worden. Het ballonnetje bij de ballonkatheter gebruik ik niet, want de katheter blijft uit zichzelf gewoon zitten.

Gedestilleerd Water

Voordat ik de koffie klysma bereidt zorg ik ervoor dat ik minimaal 1 liter gedestilleerd water heb gemaakt met mijn destillatieketel. Het beste vind ik wanneer ik dit vlak van ter voren heb gedaan, zodat je al warm water hebt en het water dus niet hoeft op te warmen om de koffie klysma te maken.

De Stappen voor de koffie klysma

Om één liter koffie te bereiden, die wordt gebruikt voor één klysma sessie moet je de volgende stappen volgen:

 1. Doe 3 eetlepels biologische koffie (deze hoeveelheid kan worden teruggebracht tot 2 eetlepels als men niet met kanker te maken heeft) in een liter gedestilleerd water of bronwater. De koffie moet biologisch zijn en moet cafeïne bevatten. Bereid de koffie in een glazen, keramische of roestvrijstalen kan. Aluminium wordt niet aanbevolen omdat het aluminium in de koffie kan gaan lekken.
 2. Breng 2 à 3 eetlepels biologische koffie aan de kook en laat het aan de kook komen met een deksel erop, zodat dit sneller gaat. Daarna laat je het zonder deksel 5 minuten doorkoken. Vervolgens laat je het 15 minuten op een laag vuur sudderen. Zeef met behulp van een fijnmazige zeef de koffie eruit. Er mag nog wel drab in aanwezig zijn.
 3. Door verdamping is er minder water over, dus voeg extra gezuiverd of bronwater toe om het koffiemengsel weer op 1 liter te brengen.
 4. Wanneer je in de ochtend geen tijd hebt om de koffie klysma te maken, dan kun je ook de avond voor elk gebruik de koffie zetten. De volgende dag kun je het dan opwarmen tot lichaamstemperatuur voor gebruik.
 5. Wanneer de koffie tussen de 39 en 42 graden is, kun je deze in de klysmazak doen. Je moet zelf bepalen welke temperatuur je het fijnst vindt.
 6. Voor de eerste klysma doen we de helft (een halve liter) in de klysmazak.
 7. Leg een dikke handdoek en een hoofdkussen op de grond zo dicht mogelijk bij het toilet.
 8. Hang een klysmazak aan een kastknop of ander punt. Zorg dat het hoog genoeg hangt, zodat de koffie er goed in kan stromen. Als je een klysma-emmer gebruikt, plaats de emmer dan op een kruk of een stoel zodat deze ongeveer 45 tot 21 centimeter boven de vloer staat.
 9. Zorg ervoor dat de slang van de klysmazak of emmer is vastgeklemd, of het kraantje dicht gedraaid staat, voordat u de koffie erin giet. Giet de liter koffie in de klysmazak of emmer.
 10. Draai het kraantje open of laat de klem los en zorg ervoor dat de lucht uit de slang is, je wilt namelijk geen lucht in je darmen stoppen.
 11. Smeer de ballonkatheter in met kokosolie.
 12. Ga op de rechterzij liggen en breng de ballonkatheter langzaam +- 20 cm in de rectum in. Als de slang knikt, trek hem dan uit en probeer het opnieuw, omdat knikken de doorstroming van de koffie blokkeert.
 13. Laat de klem los of draai het kraantje open en laat de eerste halve liter koffie (de helft van de hoeveelheid in de zak of emmer) langzaam naar binnen stromen. Wanneer dit gebeurd is draai je het kraantje dicht. Als de koffie niet stroomt, is er hoogstwaarschijnlijk een knik in de buis. Trek de tube terug, plaats hem opnieuw en probeer het opnieuw.
 14. Doe de ballonkatheter in het afvalbakje, zodat er geen druppels op de handdoek of grind komt.
 15. Blijf 5 minuten op je rechterzij liggen en draai je daarna 5 minuten op je rug, vervolgens draai je je nog 5 minuten op je linkerkant. Houd de koffie 12-15 minuten vast. In het begin kan het moeilijk zijn om het klysma vast te houden. Werk geleidelijk toe tot de 12-15 minuten. Het klysma langer dan 15 minuten vasthouden is contraproductief.
 16. Na 15 minuten ga je naar het toilet.
 17. Wacht ongeveer 5 minuten om er zeker van te zijn dat je klaar bent met naar het toilet toe moeten en herhaal dan het klysma zoals aangegeven in stap 5‐11 met de resterende koffie.
 18. Reinig na elk gebruik de klysmazak of -emmer en de slang met warm water en zeep. Spoel af met waterstofperoxide en hang het te drogen.

Aanvullende tips

 1. Het komt zeer zelden voor, maar sommige mensen voelen zich een beetje zenuwachtig door de cafeïne in de koffie, hoewel mensen vaak de klysma’s ontspannend vinden. De opname van de koffie is erg laag bij het doen van een koffie klysma. De nervositeit zou na de derde keer moeten verminderen. Zo niet, maak de koffie dan zwakker.
 2. Bewaar een geopende zak koffie in een glazen pot of een hersluitbare zak op een droge koele plek.
 3. Moeite met 12-15 minuten binnenhouden van de koffie klysma’s? Dit kan te wijten zijn aan het samenpersen van ontlasting in de dalende dikke darm. Je kunt het volgende proberen:

Begin met water klysma, doe een kopje warm gezuiverd water of bronwater in de klysmazak. Neem water in en houd vast totdat de drang om los te laten wordt gevoeld. Laat volledig los en doe dan je twee koffie klysma’s. Een andere tip wanneer je last hebt om de klysma in te houden is om de canule in te houden voor de 15 minuten dat je ligt. Dan zal een klein deel van de koffie er in er eruit te gaan en dit helpt tegen de kramp zodat je de klysma langer vast kan houden.

Ben jij van plan een koffie klysma te doen, of heb je deze al gedaan? Laat een reactie hieronder achter.


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.