Recept: Pemmikan

Recept: Pemmikan

augustus 16, 2021 2 Door Veerle

Zoek je iets voor als je een dagje weg gaat en wat te eten wilt meenemen dat goed vult? Dan is Pemmikan zeker een optie. Als de dag aanbreekt dat er vlees meer voorradig is wordt dit zelfs een must aangezien het heel lang houdbaar is. Er wordt gesproken over jaren. We hebben het natuurlijk over Pemmikan; het ultieme overlevingsvoedsel!

Reizende-Strijdster-Pemmikan-Drogen-van-Vlees-en-voedingswaarde-bij-lage-temperatuur

Een deel uit het boek The Lost Ways

Ingrediënten:

– Mager (rund)vlees
– Dierlijk vet (rund/lam)
– Zout

Benodigdheden:

– Droogoven (of warm klimaat)
– Blender
– Glazen ovenschaal, liefst met deksel
– Spatel
– Pan
– Vacuümmachine (optioneel!)

 

Reizende Strijdster Pemmikan MakenEigenlijk is het een supersimpel recept, dus dat is mooi. Zorg dat je heel mager vlees koopt, hoe magerder hoe beter. Als je namelijk vlees gaat drogen wil je zo min mogelijk vet hebben dat het proces in de weg zit. Het eindresultaat moet namelijk gortdroog zijn. Wij laten ons vlees snijden in plakken van 3 mm, zodat je niet zelf staat te pielen. Te dikke stukken zorgt ervoor dat het droogproces onnodig lang duurt.

 

Wij hebben het vlees in een elektrische droogoven gedroogd, bij gebrek aan een klimaat dat toelaat om het in de zon te drogen. Stel de oven in op een lage temperatuur. Veel mensen drogen vlees op 60 of 70 graden, maar dat is eigenlijk af te raden. Sinds ik in het boek The Lost Ways een origineel recept heb gevonden van Pemmikan drogen we het vlees op de laagste stand (bij ons 45 graden). Er wordt namelijk in het boek aangeraden om vlees te drogen tussen de 37 en 46 graden Celsius. Op hogere temperaturen krijg je verlies van voedingswaarde, en juist dát wil je natuurlijk niet hebben!

 

Reizende Strijdster PemmikanZodra het vlees helemaal uitgedroogd is kan de oven uit. Laat het vlees vervolgens even afkoelen zodat je daarna niet alsnog condensvorming kan krijgen tijdens het vervolgproces. Vocht is immers je grootste vijand.
Weeg het gedroogde vlees. Je moet namelijk dezelfde hoeveelheid vet toevoegen. Oftewel 100 gram gedroogd vlees mengen met 100n gram vet. Meet het vet af en laat dat langzaam op lage temperatuur smelten in een pannetje. Wij hebben nog een hogesnelheidsblender vanuit ons vegetarische tijdperk (groene smoothies, mmm). Ideaal om vlees compleet te verpoederen in een mum van tijd. Zorg ervoor dat echt alle stukjes tot poeder vermalen zijn voor een optimaal resultaat.

 

 

Reizende Strijdster Pemmikan 02Zodra het vet is gesmolten giet je dat samen met het vleespoeder in een glazen ovenschaal. Vermeng het echt heel goed zodat alle droge delen verzadigd zijn van vet. Zodra je een mooi geheel hebt strijk je het zo glad mogelijk en laat je de boel drogen. Bij koele temperaturen hardt het wat beter uit dan in de zomer en kun je er mooie blokken van snijden. Je kunt het even in de koelkast zetten wanneer het te warm is, maar doe dit niet te lang. Het wordt anders keihard en niet meer te snijden. Om het nog langer te kunnen bewaren kun je ervoor kiezen om de blokken vacuüm te verpakken. Dan weet je zeker dat je een mooi voorraadje vet en proteïne in huis hebt!

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.