Recept: Rauw Gemarineerd Rundvlees (Carnivoor/Keto)

Recept: Rauw Gemarineerd Rundvlees (Carnivoor/Keto)

september 29, 2022 0 Door Veerle

Rauwdouwers

Volgens sommige mensen moet je al het vlees rauw eten, en aten we ooit zo’n triljoentriljard jaar geleden ook alles rauw. Aangezien ik alles in twijfel trek, neem ik vooral dat laatste voor lief. Wel merk je dat vlees anders door je lichaam wordt verwerkt en het anders ‘landt’. Dit kan zeker een indicatie zijn dat je lichaam het liever rauw binnen krijgt. Maar ja, côte de boeuf van barbecue of een burger uit de pan met een lekker knapperig korstje is net te lekker om helemaal te laten liggen. Tja…

De laatste tijd proberen we echter toch wat meer rauw rundvlees te eten, en wel in de vorm van dit gerecht. Het vlees wordt van ter voren met een marinade bereidt. Deze marinade zorgt ervoor dat  het vlees deels wordt afgebroken (en malser wordt). Normaliter bak je het daarna, wij dus niet.
Vooral in de zomer is dit goed te doen, aangezien het een koel gerecht is met een frisheid waar je “u” tegen zegt.

Wij maakte dit gerecht eerst met biefstuk, maar dit liep wel aardig op in de kosten. Dus we besloten het te proberen met bieflappen, deze zijn wat stugger, maar wanneer het lang genoeg laat marineren, wordt het vlees super mals.

Hier volgt hoe je dit gerecht maakt.Limoen Reizende Strijdster

Ingrediënten:

– 500 gram mager rundvlees
– 20 cl mango/ananas sap
– 2 theelepels limoensap
– 2 eetlepels azijn
– Boter naar smaak

Bereiding

Marinade Voorbereiden

Maak een marinade klaar in bijvoorbeeld een klein glaasje. Wij gebruiken mango-ananassap, omdat beide vruchten een enzym bevat dat eiwitten afbreekt. Mango’s worden gebruikt in gerechten om (onder andere) die reden. Wij vinden mango ook heel lekker dus dat is mooi meegenomen. Verder heeft azijn hetzelfde soort effect. Ze noemen het vaak garen, wat het niet is, maar het vees gaat wel een proces door. Limoensap wordt vaak toegevoegd om het vlees  malser te maken maar tevens te ontdoen van bacteriën. Of dat nodig is en werkt, weet ik niet. Het zorgt echter wel voor een extra smaakje.

Je kunt qua azijn net als met het fruitsap natuurlijk variëren bij het leven. Denk aan een goede balsamico, vijgen-dadelazijn, appelciderazijn. Ieder geeft zo zijn eigen smaak af aan het vlees uiteindelijk.

Verder kun je nog denken aan het toevoegen van garnalenpasta en/of vissaus, of experimenteren met ‘brin’ (vocht dat je hebt als je groentes fermenteert). Kimchi brin of dat van asperges geeft natuurlijk een totaal andere smaak.
Qua hoeveelheden ben ik altijd heel slecht. Het mangosap moet in ieder geval wel het hoofdbestanddeel zijn. Meestal dus 3/5 van het uiteindelijke glaasje met marinade. Verder doe ik maar wat, sorry!

Vlees Voorbereiden

Handigst is om het vlees te marineren in een diep bord, een soep- of pastabord bijvoorbeeld. Anders loopt de marinade van je bord.
Gebruik mager vlees hiervoor, het liefst met zo min mogelijk taaie stukjes. Uiteraard is het heerlijk met bijvoorbeeld biefstuk of bavette, maar uit prijsoverweging maken we het nu vaak met bieflappen die minder dan de helft kosten. Het leven wordt al duur genoeg gemaakt tegenwoordig…
Zelf knip ik meestal vlees, dat gaat een stuk sneller dan snijden. Bij dit gerecht is het zaak om zo dun mogelijke reepjes te knippen, zodat het al malser aanvoelt dan bij grote bonken vlees.
Giet de marinade over het vlees en kneed dit er goed in. Na het marineren dek je het bord af. Wij doen dat met een ander diep bord dat we uiteindelijk gebruiken om uit te eten. Als het maar afgedekt is zodat die vieze vliegen er niet bij kunnen. Of je brutale kat of hond. Laat het vlees zeker een paar uur marineren. Misschien is het nog lekkerder als je het een dag van tevoren maakt. Geen idee, zo  lang heb ik het nog niet gedaan. Ik maak het meestal in de ochtend als we het ’s middags eten.

Klaar…?

Dit gerecht kun je heel simpel houden of juist versieren met allerlei smaakmakende toeters en bellen. Ikzelf ben nogal van de uitgesproken smaken omdat mijn geur niet best is. Veerle houdt dit gerecht juist simpel. Bij haar is het enkel een kwestie van wat boerenboter in blokjes erbij snijden, en wat stukjes Parmezaanse kaas. Denk aan zo’n 30 a 40 gram boter.

Dit betekend niet dat ze sneller kan eten, want ze moet toch wachten op mij. Ik ga namelijk helemaal los:
Boter smelt ik, en ik voeg een eetlepel roomkaas bij totdat er een saus ontstaat. Ondertussen voeg ik nog smaakmakers toe aan het vlees. Een flinke eetlepel kimchi in kleine stukjes gesneden, en twee geraspte augurken. Verder sumak, chipotle, en gerookt zout. Als de boter gesmolten is en vermengd is met de roomkaas tot een gladde saus gaat die over het vlees.  Goed roeren en – eindelijk! – klaar.

In principe kun je natuurlijk van alles toevoegen aan dit gerecht. Groente (ingemaakt of anderzijds), geraspte oude kaas, en/of een rauwe eidooier zoals bij tartaar.

Eet smakelijk!

 

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.