New Age Spiritualiteit of tijd voor een dierlijke maaltijd?

New Age Spiritualiteit of tijd voor een dierlijke maaltijd?

januari 8, 2021 5 Door Veerle

Vanaf mijn vijftiende ben ik me gaan verdiepen in spiritualiteit. Ik las boeken en mediteerde. Door mijn vader kwam ik hiermee in aanraking, deze hield zich hiermee bezig in ons gezin. Doordat ik me als tiener ongelukkig voelde en niet op mijn plek in deze wereld, wekte spiritualiteit ook mijn interesse. In die tijd (2001/2002), oftewel zo’n 18 jaar geleden, was spiritualiteit niet populair in Nederland. Sterker nog: je was eigenlijk heel raar wanneer je je hiermee bezighield. Vooral op de middelbare school, maar ook op het MBO en voor een deel op het HBO hield ik deze interesse verborgen.

 

Spirituele auteursReizende Strijdster Spiritualiteit

Om mijn spiritualiteit te vergroten las ik diverse boeken van verschillende auteurs en volgde een meditatiecursus. Je kunt wel stellen dat ik me er spiritueel op los las. Ik werd fan van mezelf door Willem de Ridder (Handboek Spiegelogie) en vormde samen met wat mensen een “fanclubje”. Ik maakte een helende reis met Brandon Bays naar mijn verleden en omarmde mijn innerlijke kind. Ook werden mijn ogen geopend door de wijsheid van de Tolteken. Zij gaven mij de 4 inzichten (later werden dat er 5) die ik in mijn leven proberen te integreren. Met Eckhart Tolle heb ik in het Nu geleefd en door de boeken “Een ongewoon gesprek met God” sprak ook ik met God. Daarnaast heb ik “The Secret” proberen te ontrafelen en mezelf rijk gedacht met Esther en Jerry Hicks. Dit is een kleine greep uit auteurs die mij geluk, gezondheid en rijkdom beloofde.

 

Spirituele zelfhulpboeken

Met het lezen van deze spirituele zelfhulpboeken had ik altijd het gevoel dat het ergens ‘klikte’. Ik kon ook niet wachten dat wat ik gelezen had toe te passen. Helaas raakte ik elke keer toch weer teleurgesteld wanneer ik het probeerde toe te passen in de echte wereld. Hoe hard ik ook mijn best deed, hoe vol ik er ook voor ging, het lukte me niet. Dit frustreerde enorm, want wanneer ik de boeken las zag ik alles zo helder. Dan dacht ik “ja, ik kan mezelf ook rijk denken”. Dus elke keer ging ik er weer vol tegenaan.

 

Niet kunnen materialiseren

In deze boeken was er ook altijd een hoofdstuk verwerkt met een verdediging van de auteur waarom al deze fantastische dingen zich niet in jouw leven materialiseerde. Dit had natuurlijk nooit iets te maken met het programma wat ze je in het boek verkochten.  Het had te maken met je gevoelens en overtuigingen. “Je het echt moet geloven!” Wanneer je maar een greintje twijfel had dan zou het mislukken. Je moest er heilig in geloven. Sterker nog: het moest voelen alsof je het al had, anders zou het niet werken.

                                                                    Twijfels

Wanneer het dus bij mij niet werkte, dan sloeg de twijfel toe. Had ik toch twijfels? Wat deed ik verkeerd? Dacht ik alleen maar dat ik een positief gevoel had, maar was het niet zo? Zo blijf je het maar proberen en kun je niemand anders de schuld geven van jouw “falen” dan jezelf. Zo zijn al deze spirituele zelfhulpboeken geschreven. Als het niet werkt ligt het er niet aan dat hun theorie niet klopt. Het zijn het jouw negatieve gevoelens die je tegenhouden. Je laat het zelf niet toe om een gelukkig, rijk en gezond mens te zijn. Dus zit er maar één ding op; nog meer spirituele boeken kopen.  Misschien ligt het antwoord wel in het volgende spirituele zelfhulpboek besloten. En zo blijf je maar lezen en in theoretische ideeën hangen, in plaats van dat je zelf in de echte wereld actie onderneemt.

 

Mediteren

Naast het verslinden van spirituele boeken heb ik er ook op los gemediteerd. Op ademhaling, woorden, meditatie cd’s. Noem het maar op en ik heb het geprobeerd.
Net als spiritualiteit vond ik mediteren heel prettig. Het gaf me rust en balans….  dat wil zeggen, wanneer ik aan het mediteren was. Ik zag alles zo duidelijk en wist dat dit was hoe ik me wilde voelen, ook in het dagelijkse leven. Wanneer ik mijn ogen opendeed smolt het serene gevoel helaas weg als sneeuw voor de zon. Nou ja, eigenlijk was het meer alsof de bak ellende in één keer weer over me heen gegooid werd. Kortom: zelfs na jaren mediteren kon ik het rustgevende gevoel nooit vasthouden.

 

Reizende Strijdster Ik MisWegzweven

In het dagelijkse leven had ik vaak het idee niet helemaal hier te zijn, maar een beetje weg te zweven. Ik voelde me wazig en niet echt aanwezig. Ook was ik in mijn twintiger jaren depressief, dit was onder andere terug te leiden naar het overlijden van mijn moeder. Maar als ik eerlijk ben, was ik in mijn tienertijd al zwaar ongelukkig. Ik voelde niet dat ik hier thuishoorde of dat ik gewenst was, en al helemaal niet goed genoeg. Ik had het gevoel dat ik er niet toe deed en ik er beter niet kon zijn. De gedachtes aan zelfmoord zweefden door mijn hoofd. Net als mijn gevoel dat ik te dik was. Me onderdompelen in de spirituele wereld veranderde hier helemaal niets aan

 

Energetische behandeling

Naast alle zelfhulpboeken en spirituele exploraties heb ik me energetisch laten behandelen. Er werd dan met energie in en om het lichaam gewerkt. Doordat ik hooggevoelig ben moest ik me afsluiten voor de energie van anderen.  Door dieren of een lichtgevende piramide om je heen te plaatsen. Dit alles deed ik trouw, maar het hielp me niet echt. Ik had eerder het idee dat ik mezelf gevangen zette. Ook was er een tendens bij deze behandelaars om vooral dingen uit de weg te gaan. Houd je niet van ruimtes waar veel mensen zijn? Ga er niet meer heen. Heb je last van die ene collega? Neem ontslag.

 

Overprikkeld

Kortom werk niet aan het probleem, maar ga het uit de weg. Totdat je echt helemaal nergens meer heen kunt gaan, omdat je overal overprikkeld raakt. Ik ben toen zelf maar gaan kijken wat ik kon doen om wél in ruimtes te kunnen zijn met veel mensen zonder me leeggezogen te voelen. Het hielp achteraf gezien in ieder geval niet mee dat ik in die tijd vaak vegetarisch at.

 

Reizende Strijdster Wortel konijnVegetarisch/ veganistisch

Sinds de laatste jaren wordt er beweerd dat je alleen spirituele verlichting kan bereiken wanneer je geen vlees meer eet. Je hebt een lage energetische trilling wanneer je vlees eet, wordt er beweerd. Er is een steeds agressievere agenda ontstaan om mensen vegetarisch, of beter nog veganistisch te laten worden. Dit hangt samen met de groeiende vraag naar yoga, meditatie, en andere spirituele activiteiten die samengevat kunnen worden in de New Age levensstijl. Met dank aan films, artikelen in tijdschriften en kranten, en allerhande media outlets.

 

Hedendaagse spiritualiteit

De hedendaagse spiritualiteit is begonnen in de jaren 70, en werd aan ons gepresenteerd als een nieuw soort religie voor de 21ste eeuw. Overigens ben ik het ermee eens dat wanneer je graag niet meer het idee wilt hebben dat je hier bent en elk moment van de dag weg wilt zweven, dit goed te bereiken is met deze eetwijze. Controle hierover heb je dan niet, maar je voelt je wel licht en niet goed geaard. Ikzelf vond dat verschrikkelijk, en voor mij is het dan ook echt een van de voordelen dat ik me zo verankerd in mijn lichaam voel nu ik vlees terug op het menu gezet heb.

 

Vlees

Sinds ik weer vlees ben gaan eten werd ik helderder van geest, voelde me vrolijker en tevredener met mezelf en wat ik had. Ook voelde ik me sterker in mijn schoenen staan, en voelde ik weer een vuur van binnen om niet zomaar over me heen te laten lopen. Laat ik het zo stellen: ik voel me meer in balans en helder dan toen ik vegetarisch was. Ik hoef er dus niet meer naarstig naar te zoeken, want deze rust zit al in mezelf verankerd.

 

Pak je rustReizende Strijdster slapen

Jarenlang heb ik me in spiritualiteit verdiept, en ik probeerde het toe te passen in mijn leven. Het enige wat ik nu met zekerheid kan zeggen is dat de degene die er wijzer en rijker van zijn geworden de auteurs, goeroes, en uitgeverijen van deze boeken zijn. Meditatie was voor mij altijd een (zeer) tijdelijke oplossing. Wat ik zocht vond ik nooit. Spiritualiteit is een miljoenenindustrie geworden waar vooral door de goeroes heftig aan verdiend wordt. Mediteren kan rust geven in je leven, maar dat kan ook door je smartphone eens te laten liggen, en echt hier en nu te zijn. Ga verbindingen aan in het echte leven in plaats van op internet. Knuffel elkaar, praat met elkaar en wissel ideeën uit. Ook (zeker) nu.  Je hebt geen boek nodig van 200 pagina’s om dat simpele principe uit te leggen.

 

Vlees eten = een rustige geest

Wanneer je rust denkt te bereiken met meditatie moet je levenslang in meditatie zijn om je in balans te voelen. Waarom zou je je leven weg willen dromen in meditatie? Dat terwijl balans en een heldere geest veel gemakkelijker te verkrijgen zijn. Namelijk door elke dag vlees te eten. Geloof je me niet? Probeer het zelf. Bij mij duurde het twee weken voordat ik me al geestelijk een stuk beter voelde. Na twee maanden ging ik in plaats van met lood in mijn schoenen naar mijn werk fluitend erheen. Het enige wat er in mijn leven was veranderd was mijn dieet. En tijd nemen om te mediteren? Dat hoefde niet, ik ervaarde een stilte en rust in mijn hoofd wanneer ik de alledaagse dingen aan het doen was.

 

Reizende-Strijdster-Volg-je-eigen-Koers

Conclusie

Door vlees te gaan eten kon ik de spirituele wereld achter me te laten. Hierdoor voelde ik een rust die ik al een lange tijd niet meer had ervaren. Ook voelde ik me krachtiger en een sterker mens. Ook doordat ik het heft in eigen handen had genomen. Ik ging weer bouwen en vertrouwen op mezelf, zonder gevalideerd te hoeven krijgen van een goeroe, (zelfbenoemde) autoriteit of wie dan ook dat ik goed bezig was. Dat was niet meer nodig dit wist ik zelf toch al.

Er is ook een mooie video gemaakt genaamd de Toxische wereld van zelfhulpboeken, die ik je van harte kan aanbevelen. Hier wordt ingegaan op de spirituele wereld, een wereld waar je omringt wordt door toxische positiviteit en een verslaving aan zelfhulp, valse goeroes en een bedrieglijke cultuur.


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.


 

Spread the love