Suikerbom Is Een A Label Waard

Suikerbom Is Een A Label Waard

juli 6, 2023 0 Door Veerle

Vind je lezen ook zo vermoeiend? Geen zorgen! Het RIVM en het OnderVoedingscentrum hebben de oplossing voor je! Tatatada!!! Met trots presenteren we je het Nutri-score label, HET label voor mensen die zelfs te moe zijn om naar de ingrediëntenlijst te kijken en blind willen vertrouwen op zelfbenoemde autoriteiten. Ben je toch wel nieuwsgierig aangelegd, dan kun je in mijn blog lezen hoe de Nutri-score tot stand is gekomen en hoe ze hebben moeten sjoemelen met het algoritme om rood vlees van een A label naar een D label te krijgen.

Hierbij licht ik er eentje uit in deze Domderdag. Dit is één artikel uit een reeks, dus ik heb ze hier voor je gebundeld.

Nutriscore Banaan een suikerbom Reizende Strijdster

Suiker is A-OK

Wanneer je al een tijdje deze reeks aan artikelen over de Nutri-score leest, begin je toch een trend te zien. En dat is dat dit label helemaal geen grote problemen heeft met suiker, zoals ze wel pretenderen. Volgens mij zijn de minpunten die de Nutri-score zegt te geven aan suiker juist kleine minpuntjes. Het zijn vooral de verzadigde vetten en het zout die het (weer!) moeten ontgelden. Anders vraag ik me echt af hoe een suikerbom zoals een banaan een A label heeft kunnen krijgen.

Het is Fruit Dus het is Gezond

Er is een aanname dat omdat het fruit is het sowieso gezond voor je is “want vitamines!”. Als je op de hoogte bent van antinutriënten weet je wel beter.  Ook de beloofde vitamine C die je volgens het Ondervoedingscentrum eruit zou moeten halen, kan door je lichaam niet opgenomen worden. Het is eigenlijk een seminatuurlijk snoepje, een suikerbom die gemarket wordt als iets gezonds en voedzaams. Fruit wordt namelijk genetisch gemanipuleerd om het veel zoeter te maken dan het van nature was. Wij als mensen vinden suiker namelijk lekker. Zuur of bitter en vezelig worden we dan weer niet blij van. Dus ze kweken bijvoorbeeld je banaan tot suikerbom, zodat jij het graag wilt eten. In de originele vorm zitten er in een banaan namelijk pitten en is het lang niet zo zoet als de banaan is die je in de winkel koopt.   Daarbij zijn ze opgepompt zoals steroïde gebruikende bodybuilders. Het oorspronkelijke formaat van een banaan is namelijk zo groot als een vinger (daar komt de naam ook vandaan). Je krijgt dus ook nog eens veel meer volume binnen dan vroeger.

Uit eigen tuin

De enige suikerbommetjes die ik nog eet zijn de frambozen en bramen uit mijn eigen tuin. Wanneer ik dit niet zou hebben zou ik ze ook niet eten. Groot voordeel van fruit uit de tuin is dat de struiken maar een korte periode vruchten dragen. Het enige moment dat ik er dus van kan snoepen is in de zomer, maar ik houd mezelf niet voor de gek dat ik gezond bezig ben wanneer ik een framboosje eet. Ander voordeel is uiteraard dat ik geen gif spuit met een hazmat pak aan. Wat ik pluk is dus vrij van mensgemaakte pesticides.

Eet jij fruit? Zo ja wat eet je dan?

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.