Synthetische Stoffen

Synthetische Stoffen

april 13, 2023 0 Door Rick

De wat trouwere lezers van onze blogs weten inmiddels dat we zwak uitgedrukt geen voorstander zijn van veganisme. Niet alleen is het een bedreiging voor voeding, en dus een gezond menselijk dieet waar vlees in thuishoort, maar ook voor het gebruik van dierlijke materialen. Wol bijvoorbeeld, maar uiteraard ook leer, zijn uit den boze. Toegegeven, er wordt zeker niet altijd prettig omgegaan met dieren. Dat is echter geen reden om iets meteen uit te bannen, maar te zorgen dat er verbeterde omstandigheden worden gecreëerd of te kopen bij bedrijven die dit al doen. Niet alles nieuw kopen is een andere optie. Wij hebben al jaren amper nieuwe kledingstukken gekocht waardoor je niet bijdraagt aan de massaproductie en verspilling in de kledingindustrie (tevens leuk voor je portemonnee!).

Chemische Kleding

Er is echter weer iets vreemds aan de hand hier. Zoals veganisten kunstmest aanprijzen omdat je voor echte mest koeien nodig hebt, zijn er die dat doen met alternatieven voor wol en leer. Je hebt uiteraard dingen als katoen – waar net als bij groente en fruit trouwens miljoenen dieren worden uitgeroeid om te verbouwen – en natuurlijk een scala aan synthetische stoffen zoals polyester, acryl, nylon, kunstleer, fleece, en spandex. Zeker die chemische alternatieven zijn niet alleen toxisch voor het milieu omdat het vol schadelijke chemicaliën zit. En omdat het eindproduct uiteindelijk in de natuur belandt en afbreekt tot microplastics. Het is eveneens slecht voor onszelf en kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Van redelijk onschuldige doch vervelende dingen zoals huiduitslag, tot serieuzere zaken als kanker. Verder zijn er claims dat je oestrogeenniveau omhoog gaat door het dragen van synthetisch textiel. Voor beide geslachten is dit geen wenselijk effect. Ook heeft Veerle het verschil tussen katoen en wol aan den lijve ondervonden.

Omgekeerde Wereld

Het is dus weer een gevalletje Omgekeerde Wereld, waarin de toxische stoffen worden aangeprezen als beter dan de natuurlijke. Wol en leer breekt namelijk vanzelf af als het eindelijk is versleten (wat langer duurt dan de plastic-varianten), en de plastic alternatieven breken eigenlijk helemaal niet af soms. Of het duurt duizenden jaren zoals wordt geschat.
Laten we dus niet weer trappen in de veganistische val. Dit is GEEN redding voor de planeet en jouw gezondheid maar juist een zoveelste gevaar…

In deze Engelstalige video zet iemand overigens mooi uiteen wat de risico’s zijn van veelgebruikte synthetische stoffen.